Αθλητισμός|25.06.2024 21:10

Euro 2024: Η τρομερή Αυστρία τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο αφήνοντας δεύτερη τη Γαλλία που... έμπλεξε! Οριστικά ως τρίτη στους 16 η Ολλανδία

Γιάννης Σκόκας

Έπειτα από ένα ασύλληπτο θρίλερ 90 λεπτών η καταπληκτική Αυστρία έκανε την έκπληξη τερματίζοντας στην κορυφή του 4ου ομίλου! Οι Αυστριακοί επικράτησαν 3-2 της Ολλανδίας που έμεινε στην τρίτη θέση, ενώ ζημιά υπέστη και το μεγάλο φαβορί, Γαλλία, η οποία γκέλαρε απέναντι στη μαχητική Πολωνία (1-1), έπεσε στη δεύτερη θέση και κατέληξε στη δύσκολη πλευρά του ταμπλό του Euro 2024, όπου βρίσκονται η Ισπανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία!

Η Αυστρία θα αντιμετωπίσει στη φάση των 16 τη δεύτερη ομάδα του 6ου ομίλου (Τουρκία, Τσεχία ή Γεωργία), ενώ η Γαλλία ως δεύτερη θα αναμετρηθεί με τη δεύτερη του 5ου ομίλου (του γκρουπ όπου ισοβαθμούν στους τρεις πόντους Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία). Όσο για την τρίτη Ολλανδία θα παίξει είτε με την Ισπανία, είτε με την πρώτη του 5ου ομίλου (Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία), είτε με την πρώτη του 3ου ομίλου (Αγγλία, Δανία, Σλοβενία).

Ήταν το απόλυτο θρίλερ καθώς η πρώτη θέση άλλαξε κάτοχο πέντε φορές! Άρχισε η Γαλλία πρώτη, ακολούθησε η Αυστρία, μετά η Ολλανδία, ξανά η Γαλλία και στο τέλος η Αυστρία! Κάτι ανάλογο έγινε και για τη δεύτερη θέση με την Ολλανδία να ξεκινάει εκεί και να ακολουθούν η Γαλλία, η Αυστρία και ξανά η Γαλλία στο φινάλε.

Το ματς της Γαλλίας με την Πολωνία που έγινε στο Ντόρτμουντ κρίθηκε από δύο πέναλτι των αρχηγών: ο Κιλιάν Μπαπέ άνοιξε το σκορ στο 56΄ και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ισοφάρισε στο 79΄.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο το αυτογκόλ του Μάλεν (6’) και τα γκολ των Σμιντ (59’) και Σάμπιτσερ (80’) χάρισαν μία τεράστια νίκη στους Αυστριακούς απέναντι στους Ολλανδούς που «απάντησαν» δύο φορές με τους Χάκπο και Ντεπάι, αλλά δεν απέφυγαν την ήττα.

Βαθμολογία - 4ος όμιλος

  1. Αυστρία 6 (6-4)
  2. Γαλλία 5 (2-1)
  3. Ολλανδία 4 (3-3)
  4. Πολωνία 1 (3-6)

Highlights

Γαλλία - Πολωνία 1-1

Η Γαλλία πήρε εξαρχής τον έλεγχο και απείλησε στο 11' με τον Ερναντές όμως ο Σκορούπσκι απέκρουσε σε κόρνερ. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η επέμβαση του Πολωνού γκολκίπερ στο τετ α τετ του Ντεμπελέ στο 19'

Η Πολωνία είχε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ στο 34' με τον Λεβαντόβσκι, ο οποίος απείλησε με κεφαλιά.

Ο Σκορούπσκι ήταν ανίκητος καθώς στο 42' και το 45' στέρησε απ' τον Μπαπέ την ευκαιρία για να σκοράρει!

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με ανάλογες καταστάσεις καθώς στο 49' ο Σκορούπσκι απέκρουσε νέο σουτ του Μπαπέ. Τελικά ο Σκορούπσκι νικήθηκε απ' την άσπρη βούλα. Ο Ντεμπελέ ανατράπηκε εντός περιοχής και ο Μπαπέ ήταν εύστοχος απ' το σημείο του πέναλτι στο 56' σκοράροντας για πρώτη φορά σε τελική φάση του Euro!

Η Γάλλοι πίστεψαν ότι το ματς τελείωσε και το πλήρωσαν! Κέρδισαν πέναλτι έπειτα από υπόδειξη του VAR σε μαρκάρισμα του Ουπαμεκανό στον Σβιντέρσκι. Ο Λεβαντόβσκι αρχικά νικήθηκε απ' τον Μενιάν, ο οποίος όμως είχε βγει απ' τη γραμμή του τέρματος με αποτέλεμα να δοθεί επανάληψη. Τη δεύτερη φορά ο Λεβαντόβσκι ευστόχησε και ισοφάρισε για την Πολωνία (1-1) ρίχνοντας απ' την κορυφή τους Τρικολόρ.

Όσο κι αν πίεσε η Γαλλία δεν κατάφερε να βρει το γκολ της νίκης που θα την έφερνε και πάλι στην κορυφή του ομίλου και στην θεωρητικά πιο εύκολη πλευρά του ταμπλό...

Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Καντέ (61' Γκριεζμάν), Τσουαμενί (81' Φοφανά), Ραμπιό (61' Ζιρού), Μπαρκολά (61' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (86' Κόλο Μουανί), Μπαπέ

Πολωνία: Σκορούπσκι, Μπεντνάρεκ, Νταβίντοβιτς, Κίβιορ, Μόντερ, Ζιελίνσκι, Φρανκόβσκι, Ζαλέβσκι (68' Σβιντέρσκι), Σιμάνσκι (68' Σκόρας), Ουρμπάνσκι, Λεβαντόβσκι

Ολλανδία - Αυστρία 2-3

Το παιχνίδι άρχισε κάτι περισσότερο από ιδανικά για την Αυστρία που έπειτα από σέντρα του Πρας στο 6', ο Μάλεν αντί να αποκρούσει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του γράφοντας το 0-1.

Στο 23' ο Μάλεν είχε τεράστια ευκαιρία για να εξιλεωθεί όμως τη σπατάλησε καθώς ήταν ελάχιστα άστοχος στο τετ α τετ.

Η Αυστρία θα μπορούσε να έχει πετύχει το 0-2 στο 38' αν ο Αρναούτοβιτς δεν είχε κάνει το «τσαφ» μπροστά απ' τον Φερμπρούχεν.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε κάτι περισσότερο από ιδανικά για τους Ολλανδούς που ισοφάρισαν (1-1). Στο 47' ο Χερτρούιντα έκλεψε την μπάλα, ο Σίμονς άνοιξε για τον Χάκπο, ο οποίος με τρομερό τελείωμα σκόραρε φέρνοντας τους Οράνιε στην πρώτη θέση του ομίλου.

Δεν άργησε όμως η αντίδραση της Αυστρίας. Στο 59' ο Γκρίλιτς έκανε το γύρισμα και ο Σμιντ σκόραρε με κεφαλιά έχοντας και τη... βοήθεια του Ντε Φράι που δεν μπόρεσε να απομακρύνει για να αποσοβήσει το 1-2.

Η Ολλανδία δεν τα παράτησε και στο 75' βρήκε το γκολ της ισοφάρισης (2-2) με κεφαλιά του Ντεπάι. Αρχικά ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ για χέρι όμως έπειτα από υπόδειξη του VAR το γκολ μέτρησε κανονικά. 

Η Αυστρία όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη της! Στο 80' ο Μπάουμγκαρντνερ έβγαλε θαυμμάσια κάθετη πάσα για τον Ζάμπιτσερ, ο οποίος με καταπληκτικό σουτ έγραψε το 2-3, που σε συνδυασμό με το γκολ της ισοφάρισης της Πολωνίας, έφερε τους Αυστριακούς στην κορυφή του ομίλου πάνω κι απ' τους Γάλλους!

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Χεϊρτράουντα, Φαν Ντάικ, Ντε Φράι, Ακέ (65' Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Ράιντερς (65' Βαϊνάλντουμ), Φέρμαν (35' Σίμονς), Μάλεν (71' Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι

Αυστρία: Πεντς, Βέμπερ, Πος, Βίμερ (62' Μπαουμγκάρτνερ), Σμιντ (92' Βέιμαν), Λίνχαρτ (62' Κουέρφελντ), Ζάμπιτσερ, Ζάιβαλντ, Πρας, Γκρίλιτς, Αρναούτοβιτς (79' Γκρέγκοριτς)