Αθλητισμός|27.06.2024 00:00

Euro 2024: Πρόκριση - έπος της Γεωργίας με 2-0 επί της Πορτογαλίας - Πέρασε και η Τουρκία που άντεξε στην πίεση της Τσεχίας

Γιάννης Σκόκας

Η Γεωργία έκανε το θαύμα της στο Euro 2024! Με ηγέτη τον... μάγο Κβαρατσκέλια σόκαρε την Πορτογαλία και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, επικράτησε με το ασύλληπτο 2-0 στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων και πήρε το ιστορικό εισιτήριο για τους 16 στην παρθενική παρουσία της σε Euro.

Πάντως η ήττα ήταν αναίμακτη για την αδιάφορη βαθμολογικά Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, που τερμάτισε πρώτη στον όμιλο και θα βρει απέναντί της στους 16 τη Σλοβενία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Τουρκία, η οποία έπειτα από ένα θρίλερ με την Τσεχία, επικράτησε 2-1, πήρε την πρόκριση για τα νοκ άουτ για πρώτη φορά μετά το 2008 και θα αναμετρηθεί με την Αυστρία για μια θέση στα προημιτελικά.

Όσο για τους απίθανους Γεωργιανούς, θα ζήσουν το όνειρό τους απέναντι στην Ισπανία. Οριστικά εκτός Euro τέθηκε η Τσεχία, ενώ έχασε και την τελευταία ελπίδα της η Ουγγαρία που τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της και αποκλείστηκε λόγω της χειρότερης διαφοράς τερμάτων που είχε με τις υπόλοιπες τρίτες που είχαν από τρεις βαθμούς. 

Βαθμολογία - 6ος όμιλος

  1. Πορτογαλία 6 (5-3)
  2. Τουρκία 6 (5-5)
  3. Γεωργία 4 (4-4)
  4. Τσεχία 1 (3-5)

Highlights

Γεωργία - Πορτογαλία 2-0

Η Πορτογαλία έχοντας κλειδώσει την πρώτη θέση έκανε ευρύ ροτέισον διατηρώντας στην ενδεκάδα μόνο τον Κόστα, τον Παλίνια και τον Ρονάλντο. Και η Γεωργία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Μόλις στο 2' ο Μικαουτάτζε άνοιξε για τον Κβαρατσκέλια, ο οποίος πλάσαρε ιδανικά για το 1-0!

Η Πορτογαλία απείλησε με Κριστιάνο Ρονάλντο (16'), Κονσεϊσάο (28') και Φέλιξ (30') αλλά δεν βρήκε το γκολ της ισοφάρισης μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Την ίδια στιγμή, η Γεωργία θα μπορούσε να έχει γράψει το 2-0 σε επικίνδυνο φάουλ του Κβαρατσκέλια στο 36'.

Οι Πορτογάλοι έδειξαν διάθεση για να κυνηγήσουν το γκολ της ισοφάρισης στο ξεκίνημα του β' ημίχρόνου και είχαν από μια καλή στιγμή με τον Κριστιάνο στο 47' και τον Νταλότ στο 54'. Τελικά όμως το γκολ προήλθε και πάλι απ' τους Γεωργιανούς. Ο Αντόνιο Σίλβα ανέτρεψε τον Λοτσοσβίλι και στο 57' ο Μικαουτάτζε ευστόχησε απ' το σημείο του πέναλτι για το ασύλληπτο 2-0! Ο στράικερ των Γεωργιανών έφτασε μάλιστα τα τρία γκολ στην διοργάνωση καθώς βρήκε δίχτυα και στα τρία ματς των ομίλων!

Το φινάλε βρήκε τους Γεωργιανούς να πανηγυρίζουν έξαλλα μια ιστορική πρόκριση με μια επιβλητική νίκη επί των Πορτογάλων.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Ντβάλι, Λοτσοσβίλι (63' Τσιταϊσβίλι), Κασία, Γκβελεσιάνι (76' Κβιρκβέλια), Κακαμπάτζε, Κιτεϊσβίλι, Κοχορασβίλι, Τσακβετάτζε (81' Μεκβαμπισβίλι), Κβαρατσκέλια (81' Νταβιτασβίλι), Μικαουτάτζε.

Πορτογαλία: Κόστα, Νταλότ, Περέιρα, Αντόνιο Σίλβα (65' Νέλσον Σεμέντο), Παλίνια (46' Ρούμπεν Νέβες), Ζοάο Νέβες (75' Ματέο Νούνιες), Πέδρο Νέτο (75' Ζότα), Κονσεϊσάο, Ζοάο Φέλιξ, Κριστιάνο Ρονάλντο (65' Γκονσάλο Ράμος).

Τσεχία - Τουρκία 1-2

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στο ξεκίνημά του όμως στο 20' όλα άλλαξαν. Ο Μπάρακ πάτησε αντίπαλό του και ο διαιτητής τον τιμώρησε με κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) καθώς στο 11' του είχε δείξει την πρώτη κίτρινη! Νωρίς νωρίς οι Τσέχοι έμειναν με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο...

Η Τουρκία ήταν ανώτερη, είχε τον έλεγχο και την κατοχή, όμως απείλησε ελάχιστα στο πρώτο ημίχρονο. Είναι ενδεικτικό πως οι δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες προήλθαν απ' την Τσεχία που απείλησε στο 2' με τον Πρόβοντ και στο 45' με τον Γιούρασεκ. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, ο Γκιουνόκ απέκρουσε σωτήρια κρατώντας το 0-0.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε ιδανικά για την Τουρκία που στο 51' άνοιξε το σκορ. Έπειτα από φάση διαρκείας στην περιοχή της Τσεχίας και απόκρουση του Στάνεκ σε προσπάθεια του Γκιουλέρ, ο Τσαλχάνογλου με ένα καταπληκτικό σουτ έγραψε το 1-0.

Η Τσεχία μολονότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο κυνήγησε την ολική ανατροπή. Και στο 66' έφτασε στην ισοφάριση (1-1). Ο Γκιουνόκ έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του σε διεκδίκηση με τον Σούτσεκ, ο Ακαϊντίν έδιωξε σε πρώτο χρόνο πάνω στη γραμμή, όμως ο Σούτσεκ που απέμεινε έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.

Η Τσεχία έψαξε το γκολ που θα την έστελνε στους 16 και στο 82' σκόραρε με τον Κούχτα! Όμως το τέρμα ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ προκαλώντας τα έντονα παράπονα των Τσέχων.

Τελικά στις καθυστερήσεις, και με την Τσεχία να επιτίθεται μαζικά, η Τουρκία βρήκε το νικητήριο γκολ με τον Τοσούν, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Τσεχία: Στάνεκ (54' Κόβαρ), Χόλες, Χράνατς, Κρέτσι, Ντ. Γιούρασεκ (81' Μ. Γιούρασεκ), Τσούφαλ, Πρόβοντ (75' Λιγκρ), Σούτσεκ, Μπαράκ, Σιτίλ (54' Κούχτα), Χλόζεκ (54' Τσόρι).

Τουρκία: Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Καντιόγλου, Γιούκσεκ (63' Γιοκουσλού), Οζκάν (46' Αϊχάν), Γκιουλέρ (75' Τοσούν), Τσαλχάνογλου (87' Κοκτσιού), Γιλντίζ, Γιλμάζ

EuroΕθνική ΤουρκίαςΕθνική ΠορτογαλίαςΕθνική ΓεωργίαςΕθνική Τσεχίαςειδήσεις τώραEuro 2024