Αθλητισμός|29.06.2024 20:56

Euro 2024: Ελβετία - Ιταλία 2-0

Γιάννης Σκόκας

Η Ελβετία με μια επιβλητική εμφάνιση αποκαθήλωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, που παρέδωσε το στέμμα της αμαχητί. Οι καταπληκτικοί Ελβετοί κυριάρχησαν ολοκληρωτικά του... φαντάσματος της Σκουάντρα Ατζούρα, επικράτησαν με 2-0 και πήραν με πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2024.

Εκεί, το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 19.00, η Ελβετία θα αναμετρηθεί με τον νικητή του ζευγαριού Αγγλία - Σλοβακία για μια θέση στην τελική τετράδα του Euro. 

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν ήταν καλύτερη απ' το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, εξουδετερώνοντας πλήρως την ιταλική ομάδα που έμοιαζε για ακόμα ένα ματς... ξεχαρβαλωμένη. Το σύνολο του Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν είχε ενέργεια, δεν είχε φαντασία και κυρίως δεν είχε τον τρόπο για να ελέγξει τον ρυθμό και να γίνει απειλητική. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του προηγούμενου Euro αποχωρεί απ' το τουρνουά της Γερμανίας ως μια απ' τις μεγάλες απογοητεύσεις!

Το πρώτο παιχνίδι της φάσης των 16 κρίθηκε χάρη στο γκολ του Φρόιλερ (37') και του Βάργκας (46'), ο οποίος είχε την ασίστ και στο πρώτο γκολ.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ελβετίας επί της Ιταλίας μετά από 31 χρόνια! Οι Ελβετοί είχαν να κερδίσουν τη Σκουάντρα Ατζούρα από το 1993 (1-0) και τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Highlights

Η εξέλιξη του αγώνα

Οι Ελβετοί παίζοντας με τρεις στην άμυνα και μεγάλη τακτική προσήλωση, μπλόκαραν κάθε προσπάθεια δημιουργίας των Ιταλών, που μπήκαν στο γήπεδο νωχελικά. Εξαρχής η Ελβετία πήρε τα ηνία στο ματς και στο 24' απείλησε για πρώτη φορά με τετ α τετ του Εμπολό. Όμως ο Ντοναρούμα απέκρουσε σωτήρια...

Οι Ιταλοί είχαν μια... υποψία φάσης στο 26' έπειτα από ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ του Κιέζα, που όμως δεν κατέληξε καν στο τέρμα καθώς ο Ακάνζι απομάκρυνε. Τελικά οι Ελβετοί βρήκαν το γκολ που δικαιούνταν βάσει εικόνας. Στο 37' ο Βάργκας άνοιξε ωραία για τον Φρόιλερ, ο οποίος πάτησε στην περιοχή, σήκωσε την μπάλα και εκτέλεσε άψογα για το 1-0.

Η Ελβετία άγγιξε το γκολ στο 45' με πανέξυπνη εκτέλεση φάουλ του Ρίντερ. Όμως αρχικά ο Ντοναρούμα και στη συνέχεια το κάθετο δοκάρι διατήρησαν το 1-0 στο φινάλε του ημιχρόνου.

Ωστόσο, ό,τι δεν πέτυχαν οι Ελβετοί στο τελείωμα του α' ημιχρόνου, το κατάφεραν με τη σέντρα του δεύτερου 45λεπτου. Με τη συμπλήρωση 30 δευτερολέπτων, ο Βάργκας βρέθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής της Ιταλίας και με ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στο... παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Ντοναρούμα γράφοντας το 2-0.

Η Ιταλία που δεν είχε ούτε τελική on target (!) βρήκε την πρώτη μεγάλη φάση της στο 51' με ανέλπιστο τρόπο καθώς ο Σαρ στην προσπάθειά του να απομακρύνει με το κεφάλι, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Ζόμερ!

Η πρώτη μεγάλη φάση που δημιούργησε η Ιταλία ήρθε τελικά στο 75' με τον Σκαμάκα να σημαδεύει το δοκάρι! Και πάλι όμως το γκολ της ήρθε για τη Σκουάντρα Ατζούρα που έπαψε οριστικά να πιστεύει στην ανατροπή...

Ελβετία: Ζόμερ, Ακάνζι, Σαρ, Ροντρίγκες, Έμπισερ (92' Στέφεν), Φρόιλερ, Τσάκα, Ρίντερ (71' Στεργίου), Βάργκας (71' Τσούμπερ), Εμπολό (77' Ντούα), Εντόι (77' Σιέρο).

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (75' Καμπιάσο), Φατζιόλι (86' Φρατέζι), Μπαρέλα (64' Ρετέγκι), Κριστάντε (75' Πελεγκρίνι), Ελ Σαράουι (46' Τζακάνι), Κιέζα, Σκαμάκα.

Εθνική ΙταλίαςΕθνική ΕλβετίαςEuroEuro 2024ειδήσεις τώρα