Αθλητισμός|11.04.2019 12:52

Διεθνής έκθεση: «Σκάνδαλα και επεισόδια έδιωξαν τους φιλάθλους»

Newsroom

Τα συχνά σκάνδαλα και τα επεισόδια είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο ενδιαφέρον των θεατών για το ελληνικό πρωτάθλημα. Σε αυτό το (γνωστό αλλά απογοητευτικό) συμπέρασμα καταλήγει το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών. Σύμφωνα με την 44η μηνιαία έκθεση του CIES, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, κι έπειτα από την ανάλυση των αγώνων σε 51 εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σε 42 διαφορετικές χώρες, η προσέλευση των θεατών στα ελληνικά γήπεδα έχει μειωθεί δραματικά.

Οπως διαπιστώνει κανείς στο πρώτο μέρος της έκθεσης, το οποίο επικεντρώνεται σε ένα δείγμα 26 πρωταθλημάτων, η ελληνική λίγκα παρουσιάζει τον χαμηλότερο μέσο όρο προσέλευσης φιλάθλων. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πενταετία 2013-18 στα γήπεδα πήγαιναν κατά μέσο όρο 3.896 οπαδοί. Αριθμός που βεβαίως δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα της κατάστασης, διότι στην ουσία ο μέσος όρος ανά αγώνα πλησιάζει τις 4.000 κυρίως λόγω των τεσσάρων μεγάλων, που έχουν πιο δυναμικό κοινό και κόβουν περισσότερα εισιτήρια στους αγώνες τους, ανεβάζοντας τον μέσο όρο και των υπολοίπων.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι συγκριτικά με τις πενταετίες 2003-08 και 2008-13 η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα έχει μειωθεί σημαντικά καθώς σε εκείνες τις περιόδους ο μέσος όρος εισιτηρίων ανά αγώνα ήταν στις 5.724 και 6.493, αντιστοίχως. Πρόκειται για μείωση κατά περίπου 60% κάνοντας τη σύγκριση των δύο πιο πρόσφατων πενταετιών.

«Η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας περιόδου που μελετήθηκε καταγράφηκε στην Ελλάδα. Τα συχνά σκάνδαλα και τα επεισόδια είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο ενδιαφέρον των θεατών» καταλήγει συμπερασματικά η έκθεση του CIES.

επεισόδιαποδόσφαιροβίασκάνδαλο