Αθλητισμός|30.06.2024 21:39

Euro 2024: Αγγλία - Σλοβακία 2-1

Newsroom

Το όνειρο της Αγγλίας παρέμεινε ζωντανό για το Euro 2024! Εκεί όπου όλα έμοιαζαν χαμένα, κι έπειτα από μία κάκιστη και αποκαρδιωτική εμφάνιση, τα Τρία Λιοντάρια έκαναν το θαύμα τους και πανηγύρισαν μια αδιανόητη πρόκριση στα προημιτελικά!

Με ένα απίθανο ανάποδο ψαλίδι του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο 90+5', οι Άγγλοι ισοφάρισαν (1-1) το γκολ της Σλοβακίας με τον Σραντς (25') και με μια κεφαλιά του αρχισκόρερ Χάρι Κέιν στο πρώτο λεπτό της παράτασης (91'), έκαναν την ολική ανατροπή, μετέτρεψαν το 0-1 σε 2-1 και έφυγαν για την οχτάδα.

Το ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι του Μπέλιγχαμ

Εκεί θα αντιμετωπίσουν στο Ντίσελντορφ, το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 19.00, την Ελβετία για μια θέση στην ημιτελική φάση του Euro της Γερμανίας.

Το γκολ της πρόκρισης του Κέιν

Η Αγγλία ήταν... τραγική για 80 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο η Σλοβακία έδειχνε να ελέγχει το ματς και να κρατάει την πρόκριση στα χέρια της. Κι όμως στο φινάλε η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ ξύπνησε και πέτυχε μια απ' τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των Euro και μάλιστα με επικό τρόπο και με ένα γκολ (Μπέλιγχαμ) που θα μνημονεύεται για πάντα και με μια ανατροπή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ!

Η εξέλιξη του ματς

Η Αγγλία πήρε την κατοχή και προσπάθησε να ελέγξει τον ρυθμό όμως η Σλοβαακία απείλησε δύο φορές στο ξεκίνημα του ματς: στο 5' με τον Χάντσκο και στο 12' με τον Χαράσλιν.

Η Αγγλία παρέμεινε ευάλωτη αμυντικά και στο 25' ο Στρέλετς άνοιξε καταπληκτικά για τον Σραντς, ο οποίος βγήκε μόνος απέναντι απ' τον Πίκφορντ και τελείωσε ιδανικά τη φάση δίνοντας προβάδισμα στη Σλοβακία. Ήταν το τρίτο γκολ του άσου της Σλάβια Πράγκας στο Euro 2024.

Η Άγγλια μπήκε εξαιρετικά στο β' ημίχρονο σκοράροντας στο 50'. Ο Φόντεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως το γκολ τελικά δεν μέτρησε με υπόδειξη του VAR καθώς ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος.

Πάντως, η Σλοβακία λίγο έλειψε να σκοράρει στο 54' με απίθανο τρόπο! Ο Στόουνς «κοιμήθηκε» σε μια εύκολη πάσα στο κέντρο, ο Στρέλετς είδε εκτός θέσης τον Πίκφορντ και σούταρε από μακριά αλλά η μπάλα κατέληξε ελάχιστα άουτ!

Η Αγγλία είχε μια μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει με κεφαλιά του Κέιν στο 78', όμως η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ. Στο 81' τα Τρία Λιοντάρια είχε τη μεγαλύτερη φάση τους στο ματς μετά από κεραυνό του Ράις από μακρινή απόσταση. Η μπάλα όμως τράνταξε το δοκάρι, ενώ στην επαναφορά ο Κέιν αστόχησε στο γυριστό.

Η Αγγλία αφυπνίστηκε στα τελευταία λεπτά. Πίεσε ασφυκτικά τη Σλοβακία και βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων! Έπειτα από εκτέλεση πλαγίου, ο Γκούεχι πήρε την κεφαλιά, κι ο Μπέλιγχαμ σκόραρε με ένα απίθανο ανάποδο ψαλίδι ισοφαρίζοντας σε 1-1 με το απόλυτο buzzer beater. Πρόκειται για ένα απ' τα ωραίοτερα γκολ που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε Euro και που θα μνημονεύεται για δεκαετίες!

Το 90λεπτο έληξε ισόπαλο (1-1) αλλά πλέον η Αγγλία είχε άλλη ψυχολογία. Κάτι που φάνηκε με το ξεκίνημα της παράτασης. Στο 91', έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Πάλμερ και απομάκρυνση των Σλοβάκων, ο Έζε δεν σούταρε καλά αλλά ο Τόνεϊ έπιασε την κεφαλιά, γυρίζοντας προς τον Κέιν, ο οποίος με δεύτερη κεφαλιά υπέγραψε την ολική ανατροπή για το 2-1 των Λιονταριών!

Μετά το 2-1 η Αγγλία ήταν πλέον άπιαστη και η Σλοβακία, όσο κι αν προσπάθησε να μπόρεσε να βρει αντίδραση με αποτέλεσμα να υποστεί μια πολύ οδυνηρή ήττα, που της στέρησε μια ιστορική πρόκριση. Απ' την άλλη πλευρά, η Αγγλία προκρίθηκε σε προημιτελική φάση για τέταρτο σερί μεγάλο τουρνουά (Μουντιάλ 2018, Euro 2020, Μουντιάλ 2022 και Euro 2024).

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ (66' Πάλμερ), Ράις, Μέινου (84' Εζε), Μπέλιγχαμ (106' Γκάλαχερ), Σάκα, Φόντεν (94' Τόνεϊ), Κέιν (106' Κόνσα).

Σλοβακία: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (109' Τούπτα), Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα (81' Μπέρο), Λομπότκα, Ντούντα (81' Σάουερ), Σραντς (93' Γκιόμπερ), Χαράσλιν (61' Σουσλόφ), Στρέλετς (61' Μπόζενικ).

Εθνική Αγγλίαςειδήσεις τώραEuro 2024Εθνική ΣλοβακίαςEuro