Αθλητισμός|16.07.2024 07:55

Μόσχα 1980: Όταν ο Μίσα νίκησε τους Αμερικανούς!

Νίκος Τζιανίδης

Ολυμπιακοί Αγώνες Μόσχα, 1980…

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας απαξίωσαν οι μεγάλες αθλητικές δυνάμεις της Δύσης. Ή, για να γράφουμε σωστά τα γεγονότα, μποϊκοτάρισαν· αυτή είναι η ακριβής λέξη που περικλείει άφατο φαρισαϊσμό και υποκρισία… Η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν η αιτία.

Οι Ρώσοι (Σοβιετικοί πιο σωστά…) διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τους Αμερικανούς και Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς Αμερικανούς (καλώς ή κακώς) ήταν… αρκούδα χωρίς δάσος. Αρκούδα ναι, γιατί το σύμβολο της απέραντης Σοβιετικής Ένωσης, η αρκούδα, ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση. Το όνομά της: Μίσα.

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου ο Μίσα ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη του και συγκίνησε. Ο Μίσα, η μασκότ των Αγώνων της Μόσχας, είναι ως σήμερα το πιο πετυχημένο (και εμπορικά, αλλά και σχεδιαστικά) λούτρινο ζωάκι που πήρε ρόλο στη μεγάλη συνάντηση του αθλητισμού. Ο Μίσα σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο παιδικών βιβλίων Βίκτορ Τσιζίκοφ· το αρκουδάκι του φορούσε τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων και χαμογελούσε με παιδική αφέλεια. Ο Μίσα έγινε αμέσως ανάρπαστος από μικρούς και μεγάλους. Οι προκάτοχοί του: ο σκύλος Γουόλντι του Μονάχου και ο κάστορας Αμίκ του Μόντρεαλ πέρασαν μέσα από τους Ολυμπιακούς Κύκλους και χάθηκαν στον βυθό του παρελθόντος και πια δεν τα θυμάται κανείς.

Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας σημαίνει Μίσα! Το αρκουδάκι στην τελετή λήξης των Αγώνων έκλαψε και έφυγε ψηλά στον ουρανό. Εκατομμύρια παιδάκια αλλά και μεγάλοι δάκρυσαν μαζί με τον Μίσα και λυπήθηκαν που το μικρό αρκουδάκι έζησε μόνο 15 ημέρες. Όμως έκαναν λάθος, ο Μίσα κατέκλυσε τα καταστήματα και συντρόφευσε τις νύχτες τρυφερά στα προσκέφαλα τους μικρούς φίλους του. Ακόμη και οι Αμερικανοί, που μποϊκοτάρισαν τους Αγώνες, δεν γλίτωσαν από το αγκάλιασμα της αρκούδας: Το 1988, όταν ο Μίκυ Μάους γιόρτασε τα 60 χρόνια του, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Μίσα. Οι Ρώσοι είχαν νικήσει έπειτα από οκτώ χρόνια!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ΜίσαΜόσχαΠαρίσι 2024ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνες