Αθλητισμός|01.07.2024 21:00

Euro 2024: Γαλλία - Βέλγιο 1-0

Γιάννης Σκόκας

Με ήρωα τον μοιραίο του τελικού του Μουντιάλ 2022, η Γαλλία επικράτησε δύσκολα με 1-0 του Βελγίου στη φάση των 16 του Euro 2024 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 22.00 οι Τρικολόρ θα αναμετρηθούν για μια θέση στην τετράδα με τον νικητή του ζευγαριού Πορτογαλία - Σλοβενία.

Σε ένα κλειστό και σφιχτό παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε με προτεραιότητα να μην δεχτεί γκολ και να μην χάσει, οι Γάλλοι κατόρθωσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα με τον παίκτη που αστόχησε στο φινάλε του τελικού με την Αργεντινή στο Κατάρ. Ο Κόλο Μουανί -η μοναδική αλλαγή του Ντιντιέ Ντεσάν στο παιχνίδι!- μπήκε στο γήπεδο στο 62' και στο 85' έβγαλε από πάνω του τη στάμπα.

O επιθετικός της Παρί έκανε ωραία κίνηση, σούταρε έχοντας πλάτη στο τέρμα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μπορεί το γκολ να χρεώθηκε στον Βερτόνχεν ως αυτογκόλ καθώς η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Βέλγου αμυντικού αλλάζοντας πορεία, ήταν όμως ο Κόλο Μουανί εκείνος που πιστώνεται την καθοριστική ενέργεια για το τελικό 1-0.

Η Γαλλία πάντως φτάνει στα προημιτελικά έχοντας σκοράρει μόλις τρεις φορές: οι δύο με αυτογκόλ (Αυστρία, Βέλγιο) και η μία με πέναλτι (ο Μπαπέ απέναντι στην Πολωνία)!

Highlights

Η εξέλιξη του ματς

Το παιχνίδι ήταν νωχελικό και αργό. Οι δυο ομάδες επέλεξαν να μην πάρουν ρίσκα με αποτέλεσμα να μην συμβαίνει τίποτα το αξιόλογο στο γήπεδο για αρκετά λεπτά.

Στο 34' η Γαλλία απείλησε για πρώτη φορά με κεφαλιά του Τουράμ, ενώ στο 39' ο Τσουαμενί επιχείρησε να σκοράρει με μακρινό σουτ, όπως και στο 45+1'. Και στις τρεις περιπτώσεις όμως η μπάλα κατέληξε άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την Γαλλία να εμφανίζεται πιο πιεστική και πιο αποφασιστική. Στο 49' ο Τσουαμενί απείλησε με σουτ αλλά ο Καστέλς απέκρουσε, ενώ στο 51' ο Τουράμ είχε φάση αλλά ήταν άστοχος. Ακολούθησε η πρώτη μεγάλη φάση με τον Μπαπέ, ο οποίος στο 53' πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του αλλά το σουτ που έπιασε κατέληξε πάνω απ' τα δοκάρια.

Το Βέλγιο χρειάστηκε να περιμένει 70' για να κάνει μια καλή τελική προσπάθεια εντός στόχου. Την έκανε ο Λουκάκου, όμως ο Μενιάν απέκρουσε.

Η Γαλλία είχε μια καλή στιγμή με τον Σαλιμπά στο 74' και με τον Μπαπέ στο 78'

Το Βέλγιο θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ στο 83' με τον Ντε Μπρόινε, όμως ο Μενιάν ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε σωτήρια.

Τελικά τον... γρίφο έλυσε για τη Γαλλία ο Κόλο Μουανί. Στο 85' η χρυσή αλλαγή του Ντιντιέ Ντεσάν έγινε ο ήρωας της βραδιάς! Ο μοιραίος του τελικού του Μουντιάλ το 2022 με τη χαμένη ευκαιρία στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, υποδέχθηκε την μπάλα εντός περιοχής, έκανε ένα γυριστό σουτ στα... τυφλά και με τη βοήθεια του Βερτόνχεν, η μπάλα άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0. Το τέρμα χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον Βερτόνχεν.

Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Τσουαμενί, Καντέ, Γκριεζμάν, Ραμπιό, Τουράμ (62' Κόλο Μουανί), Μπαπέ.

Βέλγιο: Καστέλς, Καστάν (88' Ντε Κετέλερ), Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτ, Ονανά, Οπέντα (63' Μανγκαλά), Ντοκού, Ντε Μπρόινε, Καράσκο (88' Λουκεμπάκιο), Λουκακού.

Euro 2024Εθνική ΓαλλίαςEuroΕθνική Βελγίουειδήσεις τώρα