Αθλητισμός|02.07.2024 00:45

Euro 2024: Πορτογαλία - Σλοβενία 3-0 στα πέναλτι (0-0 κ.α. & παρ.)

Γιάννης Σκόκας

Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον γκολκίπερ Ντιόγκο Κόστα η Πορτογαλία πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2024. Ο 24χρονος γκολκίπερ της Πόρτο, αφού κράτησε ζωντανή την ομάδα του αποκρούοντας το τετ α τετ του Σέσκο στο 115', έστειλε το ματς στα πέναλτι (0-0 το σκορ έπειτα από 120').

Κι εκεί έκανε το αδιανόητο! Απέκρουσε και τα τρία πέναλτι της Σλοβενίας, την ώρα που οι συμπαίκτες του ήταν εύστοχοι. Με αυτόν τον δραματικό τρόπο η Πορτογαλία πήρε το εισιτήριο για την οχτάδα του Euro, όπου θα αντιμετωπίσει σε πρόωρο τελικό τη Γαλλία (επανάληψη του τελικού του 2016) την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Αμβούργο (22.00).

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λίγο έλειψε να γίνει ο μοιραίος για την Πορτογαλία αστοχώντας σε πέναλτι (το απέκρουσε εντυπωσιακά ο Όμπλακ) στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης (105'). Ωστόσο στη διαδικασία των πέναλτι εξιλεώθηκε σκοράροντας μαζί με τον Μπρούνο Φερνάντες και τον Μπερνάρντο Σίλβα που υπέγραψαν, μαζί με τον απίθανο Ντιόγκο Κόστα, την πορτογαλική επικράτηση με 3-0.

Η Σλοβενία μπορεί πάντως να απέτυχε πλήρως στη διαδικασία των πέναλτι με τρεις άστοχες εκτελέσεις, όμως έγραψε ιστορία φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία μέχρι τους 16 του Euro και μια ανάσα από τα προημιτελικά.

Highlights

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Πορτογαλία ήταν πιεστική στο ξεκίνημα του ματς δείχνοντας διάθεση να μην περιμένει αλλά να επιτεθεί κυνηγώντας το γκολ. Με αιχμή του δόρατος τον Κριστιάνο οι Πορτογάλοι απείλησαν στο 8', στο 13', στο 31' και στο 34'.

Το γκολ δεν ήρθε για την Πορτογαλία ούτε στο φινάλε του ημιχρόνου (45+2') όταν ο Παλίνια σούταρε απ' το ύψος της περιοχής αλλά η μπάλα βρήκε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού και κατέληξε άουτ.

Η Πορτογαλία απείλησε ξανά στο 55' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κριστιάνο αλλά ο Όμπλακ ήταν σε ετοιμότητα, όπως συνέβη και στο 89' όταν ο CR7 βρέθηκε απέναντι απ' τον Σλοβένο γκολκίπερ, ο οποίος «νίκησε» ξανά.

Οι Σλοβένοι είχαν τη στιγμή τους με τον Σέσκο στο 62' αλλά υπό την πίεση του Πέπε χάθηκε το τετ α τετ.

Το 90λεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί η Πορτογαλία κέρδισε πέναλτι με τον Ζότα και στο 105' ο Κριστιάνο ανέλαβε την εκτέλεση θέλοντας να γράψει ιστορία με γκολ σε έκτη σερί διοργάνωση Euro! Ωστόσο ο Όμπλακ πραγματοποίησε μια καταπληκτική επέμβαση και με τη βοήθεια του δοκαριά, διατήρησε το 0-0.

Ακολούθησε ένα... δράμα για τον Κριστιάνο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης έβαλε τα κλάματα με τους συμπαίκτες του να τον παρηγορούν.

Στο 115' η Σλοβενία είχε απίθανη ευκαιρία για να σκοράρει! Ο Σέσκο εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Πέπε αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Ντιέγκο Κόστα που κράτησε το 0-0, το οποίο παρέμεινε μέχρι τέλους. Κι η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Ντιόγκο Κόστα ήταν ο απόλυτος ήρωας με τρεις αποκρούσεις, ο Κριστιάνο, ο Φερνάντες και ο Σίλβα έκαναν τη... δουλειά τους και η Πορτογαλία έφυγε για προημιτελικό και ματσάρα με τη Γαλλία.

Η διαδικασία των πέναλτι

  • ΄Ίλιτσιτς - απόκρουση Κόστα
  • Ρονάλντο 1-0
  • Μπάλκοβετς - απόκρουση Κόστα
  • Μπρούνο Φερνάντες 2-0
  • Βέρμπιτς - απόκρουση Κόστα
  • Μπερνάρντο Σίλβα - 3-0

Πορτογαλία: Κόστα, Κανσέλο (117' Νέλσον Σεμέντο), Ντίας, Πέπε (117' Ρούμπεν Νέβες), Μέντες, Παλίνια, Μπρούνο Φερνάντες, Βιτίνια (65' Ζότα), Λεάο (76' Φρ. Κονσεϊσάο), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σλοβενία: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρούκιτς, Μπίγιολ, Μπάλκοβετς, Τσέριν, Έλσνικ (106' Ίλιτσιτς), Στογιάνοβιτς (86' Βέρμπιτς), Μλάκαρ (74' Στάνκοβιτς), Σπόραρ (74' Τσέλαρ), Σέσκο.

EuroEuro 2024ειδήσεις τώραΕθνική ΠορτογαλίαςΕθνική Σλοβενίας