Αθλητισμός|23.07.2024 07:55

Πεκίνο 2008: Γιουσέιν Μπολτ – Ο άνθρωπος, που έβλεπαν οι Αμερικάνοι να τους προσπερνά!

Νίκος Τζιανίδης

Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο, 2008…

Από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως τους αγώνες του Πεκίνου έτρεξαν 112 χρόνια με ταχύτητα ασύλληπτη. Τελικά ο χρόνος νικιέται; Ο χρόνος όχι, η λησμονιά όμως, ναι. Και ο Γιουσέιν Μπολτ προσπαθώντας να ξεπεράσει με μιαν ανάσα τον απόλυτο χρόνο, ξεπέρασε και την υστεροφημία του.

Πάντα η ταχύτητα ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία στον άνθρωπο που θεωρείται και είναι από τα πιο αργοκίνητα ζώα του πλανήτη. Η προσπάθειά του να μετακινηθεί γρηγορότερα από ό,τι θα έκανε χρησιμοποιώντας τα πόδια του, του έφερε στο κατώφλι του το άλογο, την άμαξα, το ποδήλατο, το αυτοκίνητο, το τρένο, το αεροπλάνο, τους πυραύλους…

Πάντα όμως διαισθανόμενος τη συμπλεγματική διαφορά του από όλες τις εφευρέσεις του, προσπαθούσε να αποδείξει πως και αυτός μπορεί. Μπόρεσε ως ένα σημείο. Ο πρώτος νικητής σε κούρσα 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο Μπουρκ, χρειάστηκε 12 δευτερόλεπτα για να κόψει το νήμα. Ο τελευταίος, 112 χρόνια μετά, χρειάστηκε μόλις 9 δευτερόλεπτα και 69 δέκατα για να κάνει το ίδιο. Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο Μπολτ μελέτησε τη Θεωρία της Σχετικότητας και έμαθε, μέσες άκρες, ότι επιταχύνοντας την ταχύτητα του φωτός ο χρόνος αγγίζει το άπειρο. Και ο πανύψηλος Τζαμαϊκανός τούτο προσπαθούσε να πετύχει από την ημέρα που κάλπαζε στους στίβους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ξεπέρασε δύο ασύλληπτα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα: 9,69 και στα 200 μέτρα: 19,30. Ο Μπολτ έστειλε τα κινέζικα ρολόγια για επισκευή… Το πάθος του Τζαμαϊκανού να τρομάζει τα χρονόμετρα συνεχίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου, ένα χρόνο αργότερα. 9,58 στα 100 μέτρα, 19,19 στα 200!

Ο σπουδαιότερος σπρίντερ όλων των εποχών!

Είναι ο σπουδαιότερος σπρίντερ όλων των εποχών; Είναι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον! Και όσοι αβασάνιστα θα πουν: «ποιος ξέρει τι φάρμακα παίρνει», θα πάρουν την απάντησή τους: δεν υπάρχει αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων που να μην ενισχύει τον οργανισμό του με χημικές ουσίες, δεν υπάρχει αθλητής που να μετέχει στην οκτάδα του τελικού των 100 μέτρων που να μην έχει διεγερθεί τουλάχιστον ψυχολογικά... Όμως, ο Μπολτ, είναι αυτός που ξεχώριζε από όλους τους υπόλοιπους. Ο σωματότυπος του είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαμε συνηθίσει σε αθλητές ταχυτήτων. Είναι ψηλός: 19,6, έχει μακριά πόδια, έχει και μύες. Όλα αυτά συντελούν στη διαφορετικότητα του σπρίντερ και τον κάνουν να υπερέχει έναντι των υπολοίπων. Το ρεκόρ του Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ήταν 9,79 και «καταρρίφθηκε» ύστερα από δυο μέρες από το 2ο Καρλ Λιούις, με τη συμβολή της ναδρολόνης. Αν το 9,58 του Μπολτ ήταν προϊόν φαρμακευτικής προπόνησης, να είστε σίγουροι πως οι Αμερικανοί θα είχαν βρει τον τρόπο να παγιδεύσουν τον πανύψηλο Τζαμαϊκανό και την παρέα του.

Επίσης να είστε σίγουροι πως όλο αυτό το διάστημα που μεσουράνησε ο Γιουσέιν Μπολτ τα καθαρά χέρια των απογόνων του Τζορτζ Ουάσινγκτον λερώνονται καθημερινά στήνοντας παγίδες. Το φαινόμενο της Τζαμάικας που σαρώνει στ ασπριντ σε άνδρες και γυναίκες δεν άρεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες καθόλου, μα καθόλου. Τα πρώτα τρία χρυσά μετάλλια του Μπολτ θόλωσαν το νου των αυτόκλητων κυρίαρχων του παγκόσμιου συστήματος που αναζητούν το αντίδοτο στο δηλητήριο που τους πότισαν τα παιδιά του Μπομπ Μάρλεϊ. Ζούμε στην εποχή της αμφισβήτησης και των θεωριών συνωμοσίας, εύλογα λοιπόν συζητείται με επιφυλάξεις η εκρηκτική παρουσία του Μπολτ και άλλων αθλητών στους στίβους. Απάντηση δεν υπάρχει ακόμα για την ώρα… Προς το παρόν θαυμάζουμε χειροκροτούμε προσδοκούμε τα ακόμα καλύτερα και αφήνουμε την αμφισβήτηση μόνη της στις εξέδρες, ή στον καναπέ, να προβληματίζεται. Και ο Γιουσέιν Μπολτ, κρέμασε στο στήθος του ακόμα τρία χρυσά μετάλλια στο Λονδίνο και μετά τέσσερα χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο είπε να κλείσει την καριέρα του με άλλα τρία χρυσά μετάλλια! Ούτε ο χρόνος ούτε οι αντίπαλοί του τον τρόμαζαν τον Μπολτ, οι άλλοι σκιάζονταν απ’ αυτόν και ο χρόνος αποσυντονιζόταν σε όλα τα χρονόμετρα της Γης.

Ο Μπολτ, πάει, έφυγε σαν αστραπή, οι επιδόσεις τους όμως μένουν σαν κεραυνοί που έπεσαν κι έκαψαν εκείνους που θα ήθελαν πολύ να τον δουν να ζητάει συγγνώμη σαν τη Μάριον Τζόουνς, σαν τον Μπεν Τζόνσον! Κι αυτό τους χαλάει χρόνια τώρα τον ύπνο τους πάνω στο παχύ στρώμα των δολαρίων…

ΠεκίνοΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Ολυμπιακοί ΑγώνεςΠαρίσι 2024ειδήσεις τώραΓιουσέιν Μπολτ