Αθλητισμός | 06.07.2024 02:30

Η Generation Z λάμπει στο Euro 2024! Τα 7 αστέρια που ξεχωρίζουν στα γήπεδα της Γερμανίας

Γιάννης Σκόκας

Η εποχή του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο φτάνει στο τέλος της. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ κουβαλάει 39 χρόνια στις πλάτες του, έχοντας πια μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Αργεντινός «μάγος», στα 37 του, γράφει τα τελευταία χιλιόμετρα της καριέρας του στις ΗΠΑ.

Η παρουσία και των δύο στις εθνικές τους ομάδες τούς διατηρεί ακόμα στο προσκήνιο των διεθνών διοργανώσεων. Ο μεν Μέσι αγωνίζεται στο Copa America με την Αργεντινή, ο δε Ρονάλντο στο Euro με την Πορτογαλία. Είναι σαφές όμως ότι αμφότεροι οδεύουν προς το φινάλε της τεράστιας καριέρας που έχουν πραγματοποιήσει. Ήδη ο Πορτογάλος πραγματοποίησε το κύκνειο άσμα του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας...

Μπαπέ, Χάαλαντ και ποιος άλλος;

Όσο πλησιάζουν προς το γκραν φινάλε το ερώτημα γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο: μετά απ’ αυτούς ποιος; Προφανώς ο Κιλιάν Μπαπέ αποτελεί μια κατηγορία μόνος τους καθώς απ’ την γενιά των 25άρηδων είναι εκείνος που παίζει μόνος του δίχως αντίπαλο. Είναι εκείνος που αναλαμβάνει ήδη το βάρος του απόλυτου σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου στη μετά Μέσι και Κριστιάνο εποχή. Η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το πιστοποίησε, αφού ο κορυφαίος θα παίζει στην κορυφαία, όπως και η πρωταγωνιστική παρουσία του στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 Γαλλία.

Υπάρχει βεβαίως και ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος στα 23 του αποτελεί το δεύτερο πιο hot ποδοσφαιρικό brand στον πλανήτη. Μια μηχανή παραγωγής γκολ που διαπρέπει στην Premier League με την Μάντσεστερ Σίτι, απουσιάζει όμως απ’ τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις καθώς η Νορβηγία δεν έχει μπορέσει να κάνει το step up με εκείνον στην ενδεκάδα. Αυτή η συνθήκη, είναι αλήθεια πως δεν βοηθά τον Χάαλαντ να γιγαντώσει τη φήμη του.

Το Euro 2024 δείχνει το μέλλον

Και ύστερα τι; Ποιοι είναι οι επόμενοι σούπερ σταρ που θα προσπαθήσουν να μπουν στα… παπούτσια του Μέσι και του Κριστιάνο. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά των αστεριών του ποδοσφαίρου. Κι αυτό διότι, τόσο ο Λίο όσο και ο CR7, πέτυχαν να είναι κάτι περισσότερο απ’ τους καλύτερους της εποχής τους. Πέτυχαν να είναι μεταξύ των καλύτερων όλων των εποχών!

Μπορεί κάποιος απ’ την Generation Ζ να τους φτάσει ή έστω και να τους πλησιάσει; Οι μεγάλες διοργανώσεις πάντοτε δείχνουν τον δρόμο και το Euro 2024 μας έχει ήδη προϊδεάσει για τους αστέρες που έχουν την προοπτική να μετεξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο, κάτι σπουδαιότερο, κάτι μεγαλοπρεπέστερο.

Βεβαίως σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές, πλέον δεν υπάρχουν «κρυφά» ταλέντα, τα οποία ο ποδοσφαιρικός κόσμος τα ανακαλύπτει στα μεγάλα τουρνουά. Το σκάουτινγκ έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον τα λεγόμενα wonder kids έχουν εντοπιστεί μέχρι να γίνουν 15 ετών και προτού καν ενηλικιωθούν έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια με μεγάλους συλλόγους.

Λαμίν Γιαμάλ

Ο Λαμίν Γιαμάλ, ο 16χρονος αστέρας της Εθνικής Ισπανίας, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα σε ηλικία επτά ετών. Παιδί μεταναστών απ’ το Μαρόκο και την Ισημερινή Γουινέα, ο Γιαμάλ γρήγορα ξεχώρισε ως παιδί-θαύμα. Στα 15 του έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα των Μπλαουγκράνα, λίγο αργότερα μοίρασε την πρώτη του ασίστ, σκόραρε το πρώτο του γκολ και πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο. Στα 16 του έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε και σκόραρε με την Εθνική Ισπανίας, με την οποία διαπρέπει στο Euro 2024.

Ο Γιαμάλ, ο οποίος πήρε στη Γερμανία και τα βιβλία του καθώς είναι μαθητής λυκείου, λάμπει με την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (έγινε ο νεαρότερος που έπαιξε ποτέ στη διοργάνωση) και αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα του ισπανικού ποδοσφαίρου. Παίζοντας στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, ο Γιαμάλ έχει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των Φούριας Ρόχας μέχρι τα ημιτελικά με τρεις θαυμάσιες ασίστ, αρκετή δημιουργία και απεριόριστη φαντασία.

Νίκο Γουίλιαμς

Παιδί μεταναστών απ’ την Γκάνα, ο Νίκο Γουίλιαμς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παμπλόνα. Σε ηλικία 11 ετών είχε ήδη ενταχθεί στις ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο, όπου εξελίχθηκε σε έναν top class ποδοσφαιριστή. Λίγο προτού γιορτάσει τα 22α γενέθλιά του μετράει ήδη 122 συμμετοχές, 20 γκολ και 26 ασίστ με τη βασκική ομάδα.

Ταχύτατος εξτρέμ, με τρομερή ικανότητα στην ντρίμπλα και στο ένας εναντίον ενός, ο Γουίλιαμς, ο οποίος αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, εξελίχθηκε σε βασικό γρανάζι της Εθνικής Ισπανίας στο Euro 2022. Ένα καταπληκτικό γκολ, μία ασίστ και γενικώς μια μόνιμη απειλή για την αντίπαλη άμυνα είναι η συνεισφορά του στους Φούριας Ρόχας, που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν παίκτη με τεράστια προοπτική.

Τζουντ Μπέλιγχαμ

Στα 21 του χρόνια ο Τζουντ Μπέλιγχαμ θεωρείται ήδη ένας απ’ τους κορυφαίους στον κόσμο. Ίσως, μετά τον Μπαπέ και τον Χάαλαντ, είναι εκείνος που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική - προοπτική στην αναζήτηση των επόμενων Μέσι και Κριστιάνο. Το περασμένο καλοκαίρι η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε 103 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει απ’ την Ντόρτμουντ και δικαιώθηκε απόλυτο καθως σε λιγότερο από έναν χρόνο κατέκτησε το Champions League και το πρωτάθλημα Ισπανίας παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Μπέλιγχαμ, ο οποίος εντάχθηκε στην Μπέρμιγχαμ Σίτι προτού κλείσει τα οκτώ του χρόνια, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στα 16 του, το 2019. Κι έναν χρόνο αργότερα δελεάστηκε απ’ την πρόταση της Ντόρτμουντ κι όχι από εκείνη της Μάντσεστερ Γιούναιτεντ λόγω της στρατηγικής του γερμανικού συλλόγου που έχει αποδείξει ότι εμπιστεύεται και αναδεικνύει νεαρούς παίκτες.

Στα γήπεδα του Euro 2024 ο Μπέλιγχαμ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε τη σεζόν με τη Ρεάλ. Μολονότι η Αγγλία προβληματίζει με την εικόνα της, ο Μπέλιγχαμ την… ξελασπώνει με την διορατικότητα και την εκτελεστική του δεινότητα. Πέτυχε το νικητήριο γκολ στην πρεμιέρα απέναντι στη Σερβία και το αδιανόητο ανάποδο ψαλίδι στο 95’, που έστειλε το ματς με τη Σλοβενία στην παράταση, εκεί όπου ο Χάρι Κέιν σκόραρε το νικητήριο γκολ.

Τζαμάλ Μουσιάλα

Ο Τζαμάλ Μουσιάλα είναι μόλις 21 ετών αλλά δεν είναι… χθεσινός. Έχει συμπληρώσει μια γεμάτη τετραετία με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, με την οποία μετράει 163 παιχνίδια, 43 γκολ και 31 ασίστ. Γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε στην Αγγλία, όπου απ’ τα εννέα ως τα 16 έπαιξε στις ακαδημίες της Τσέλσι, και προτού ενηλικιωθεί, είχε επιστρέψει στη Γερμανία για χάρη της Μπάγερν.

Ο «Μπάμπι», όπως τον αποκαλούν λόγω του… ελαφίσιου στιλ και της ικανότητάς του να ντριμπλάρει, διέπρεψε και με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας στο Euro. Τα Πάντσερ έπειτα από μια μακρά περίοδο απογοητευτικών εμφανίσεων στις μεγάλες διοργανώσεις, επέστρεψαν δυναμικά -έστω κι αν αποκλείστηκαν απ' την Ισπανία στα προημιτελικά- και ο Μουσιάλα έπαιξε καταλυτικό ρόλο όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Euro 2024 με τρία γκολ.

Φλόριαν Βιρτς

Το όνομα του Φλόριαν Βιρτς έγινε ευρέως γνωστό κατά τη διάρκεια της απίθανης εφετινής πορείας της Μπάγερ Λεβερκούζεν προς την κατάκτηση του αήττητου νταμπλ στη Γερμανία. Ο 21χρονος Βιρτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο με 14 γκολ σε 48 αγώνες. Το ταλέντο του όμως το είχαν ξεχωρίσει από καιρό αρκετοί σκάουτ ομάδων, που έκαναν τα πάντα για να τον αποκτήσουν από την Κολωνία, όπου εντάχθηκε σε ηλικία επτά ετών και αποχώρησε μια δεκαετία αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2020 έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Bundesliga. Τον Μάρτιο του 2022 πέρασε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον κράτησε εκτός γηπέδων για δέκα μήνες, όμως επανήλθε δριμύτερος και στη διετία που ακολούθησε θύμισε σε όλους γιατί θεωρείται ένα απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει το γερμανικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

Ο Βιρτς, οποίος έχει την ικανότητα να παίζει τόσο ως εξτρέμ όσο και ως κεντρικός, υπήρξε κομβικός στην πορεία της Γερμανίας στο Euro 2024 έχοντας σκοράρει ένα γκολ στην πρεμιέρα κι ένα στον προημιτελικό με την Ισπανία στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Τσάβι Σίμονς

Ο Τσάβι Σίμονς έγινε σταρ προτού καλά-καλά προλάβει να παίξει επαγγελματικά. Όντας ένα απ’ τα wonder kid των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα στα 16 του χρόνια είχε δύο εκατομμύρια followers στο Instagram. Κάτι ανάλογο έγινε και στον τραπεζικό του λογαριασμό καθώς ουσιαστικά έλυσε το βιοποριστικό του πρόβλημα προτού καν ενηλικιωθεί. Το 2019, σε ηλικία 16 ετών, δεν τα βρήκε με την Μπαρτσελόνα και υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές ενός εκα. ευρώ.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός στη γαλλική ομάδα δεν του επέτρεψε να λάμψει την επόμενη διετία (2020-22). Τα κατάφερε όμως τα επόμενα δύο χρόνια (2022-24) με την Αϊντχόφεν και τη Λειψία (ως δανεικός απ’ την Παρί), όπου ήταν κάτι περισσότερο από εξαιρετικός. Στα 21 του χρόνια, ο Σίμονς αποτελεί την ήρεμη δύναμη στα χαφ της Εθνικής Ολλανδίας. Με τρεις ασίστ μέχρι στιγμής στο Euro 2024 και αρκετή δημιουργικότητα, ο γεννημένος στο Άμστερνταμ μεσοεπιθετικός, έχει την ικανότητα να διασπά την αντίπαλη άμυνα αλλά και να σκοράρει.

Αρντά Γκιουλέρ

Τον αποκαλούν «Μέσι της Τουρκίας». Από μόνο του αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το ταλέντο που διαθέτει ο Τούρκος μεσοεπιθετικός. Κι αν ο παραλληλισμός με τον Μέσι έχει γίνει ατυχώς και με άλλους ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο, το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τη μάχη με τις Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Παρί, Ντόρτμουντ και Άρσεναλ, δαπανώντας 20 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, φανερώνει την προοπτική που έχει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο που έχει αναδείξει η Τουρκία την τελευταία 20ετία.

Ο Γκιουλέρ έλαμψε στο ξεκίνημα της καριέρας του με τη Φενέρμπαχτσε προσελκύοντας άμεσα το ενδιαφέρον όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Μια σειρά τραυματισμών τον κράτησε στα «πιτς» στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ωστόσο, στο Euro 2024 έχει κατορθώσει να εντυπωσιάσει όσους δεν τον είχαν ξαναδεί να αγωνίζεται. Στα 19 του χρόνια ο Γκιουλέρ αποτελεί ό,τι πιο φρέσκο και δημιουργικό έχει να επιδείξει η Εθνική Τουρκίας. Έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα γκολ, μία ασίστ και πολλές εξαιρετικές ενέργειες…

Λιονέλ ΜέσιEuroΚριστιάνο ΡονάλντοEuro 2024Τζουντ Μπέλιγχαμ