Αθλητισμός|06.07.2024 21:52

Euro 2024: Αγγλια - Ελβετία 5-3 στα πέναλτι

Γιάννης Σκόκας

Με ψυχή... χιλίων λεόντων η Αγγλία πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024. Μολονότι βρέθηκε να χάνει στο 75' απ' την Ελβετία με γκολ του Εμπολό, τα Τρία Λιοντάρια ισοφάρισαν (1-1) στο 80' με τον Σάκα, έστειλαν το ματς στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου επικράτησαν με 5-3.

Με περίσσια ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, οι Άγγλοι ήταν αλάνθαστοι στη διαδικασία των πέναλτι σκοράροντας και στις πέντε εκτελέσεις, ενώ ο Πίκφορντ απέκρουσε το πέναλτι του Ακάνζι, ο οποίος έμελλε να είναι ο μοιραίος. Εκεί όπου οι Άγγλοι πληγώθηκαν στον τελικό του προηγούμενου Euro απέναντι στην Ιταλία (έχασαν τρία στα πέντε πέναλτι), τούτη τη φορά έκαναν το εντυπωσιακό «5 στα 5»!

Μολονότι η Αγγλία και πάλι προβλημάτισε με την αγωνιστική εικόνα της, απέδειψε ότι διαθέτει χαρακτήρα. Για δεύτερο σερί ματς, αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, έβγαλε αντίδραση και επιβίωσε. Απέναντι στους Σλοβάκους στη φάση των 16 γύρισε το εις βάρος της 0-1 σε 2-1 με γκολ του Μπέλιγχαμ στις καθυστερήσεις και του Κέιν στο ξεκίνημα της παράτασης, και τώρα, κόντρα στους Ελβετούς, και πάλι βρήκε λύση όταν ο αντίπαλος προηγήθηκε στο σκορ.

Στην ημιτελική φάση η Αγγλία θα αναμετρηθεί με τον νικητή του ζευγαριού Ολλανδίας - Τουρκίας που θα γίνει την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Βερολίνο (22.00). Οι Άγγλοι, που φτάνουν για δεύτερη σερί διοργάνωση στα ημιτελικά του Euro, μπορούν ακόμα να ονειρεύονται και να τραγουδούν «It's coming home»!

Highlights

Η εξέλιξη του αγώνα

Απ' τα πρώτα λεπτά φάνηκε η τάση των δύο ομάδων να παίξουν συντηρητικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι το παράκαναν. Στο πρώτο ημίχρονο παίχθηκε το χειρότερο ποδόσφαιρο του Euro! Κάκιστο παιχνίδι, δίχως φαντασία, δίχως ταχύτητα, δίχως την παραμικρή φάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε ούτε ίχνος απειλής στα πρώτα 45 λεπτά και στις δυο πλευρές του γηπέδου.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο τουλάχιστον μέχρι το 60'. Σταδιακά όμως φαινόταν ότι οι Ελβετοί κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο σε αντίθεση με τους Άγγλους που υποχωρούσαν. Κι έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο η Ελβετία έγινε πολύ πιο δραστήρια με επιθετικές ενέργειες, κυρίως απ' τη δεξιά πλευρά, ήρθε το γκολ.

Στο 75', και πάλι απ' τα δεξιά, ο Σαρ έβγαλε θαυμάσια κάθετη στον Εντόι, ο οποίος σέντραρε συρτά και παράλληλα. Και ο επερχόμενος Εμπολό νίκησε κατά κράτος στη μάχη με τον Γουόκερ, έκανε την προβολή και πέτυχε ένα παλικαρίσιο γκολ ανοίγοντας το σκορ για την Ελβετία.

Ο Σάουθγκεϊτ αφυπνίστηκε μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του και πραγματοποίησε τρεις αλλαγές, ενώ μαζί του ξύπνησαν και οι παίκτες του, οι οποίοι απάντησαν άμεσα. Στο 80' ο Σάκα πήρε την μπάλα έξω απ' τη μεγάλη περιοχή της Ελβετίας και από πλάγια θέση και με ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ ισοφάρισε (1-1) στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Ένα παιχνίδι που πήγαινε... σβηστό για 75 λεπτά, άναψε απότομα. Το γκολ της Αγγλίας επηρέασε τους Ελβετούς που άργησαν να συνέλθουν. Αντιθέτως, οι Άγγλοι έχοντας πάρει ψυχολογία είχαν την πρωτοβουλία και λίγο έλειψε να σκοράρουν στο 95' με ωραίο σουτ του Ράις. Ωστόσο ο Ζόμερ με καταπληκτική απόκρουση διατήρησε το 1-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η Ελβετία έγινε πιο απειλητική που λίγο έλειψε να σκοράρει με μια απίθανη απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Σακάρι που σημάδεψε το δοκάρι στο 117'!

Στα πέναλτι οι Άγγλοι ήταν ψύχραιμοι, ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις και επικράτησαν με 5-3 χάρη και στην καθοριστική απόκρουση του Πίκφορντ στο σουτ του Ακάνζι.

Η διαδικασία των πέναλτι

  • Πάλμερ 1-0
  • Ακάνζι - απόκρουση Πίκφορντ
  • Μπέλιγχαμ 2-0
  • Σαρ 2-1
  • Σάκα 3-1
  • Σακίρι 3-2
  • Τόνεϊ 4-2
  • Αμντούνι 4-3
  • Αλεξάντερ-Άρνολντ 5-3

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78' Πάλμερ), Τρίπιερ (78' Σο), Μέινου (78' Έζε), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Φόντεν (115' Αλεξάντερ - Άρνολντ), Κέιν (109' Τόνεϊ).

Ελβετία: Ζόμερ, Σερ, Ακάνζι, Ροντρίγκες, Τσάκα, Φρόιλερ (119' Σιέρο), Έμπισερ (119' Αμντούνι), Ρίντερ (63' Τσούμπερ), Βάργκας (63' Bίντμερ), Εντόι (98' Ζακάρια), Εμπολό (109' Σακίρι).

EuroΕθνική ΑγγλίαςΕθνική Ελβετίαςειδήσεις τώραEuro 2024