Αθλητισμός|06.07.2024 23:59

Euro 2024: Ολλανδία - Τουρκία 2-1

Γιάννης Σκόκας

Με μια μεγάλη ανατροπή και δύο γκολ σε πέντε λεπτά η Ολλανδία πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024.

Οι Οράνιε μολονότι βρέθηκαν να χάνουν απ' την εξαιρετική Τουρκία με γκολ του Ακαϊντίν (35'), πέτυχαν δύο τέρματα στο 70' με τον Ντε Φράι και στο 76' με αυτογκόλ του Μουλντούρ και έφυγαν για την τετράδα, όπου θα αναμετρηθούν με την Αγγλία το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου (22.00). Iσπανία - Γαλλία ο άλλος ημιτελικός.

Οι ημιτελικοί του Euro 2024

  • 09/07, 22.00 Ισπανία - Γαλλία
  • 10/07, 22.00 Ολλανδία - Αγγλία

Ήταν ένα συναρπαστικό ματς με τρία γκολ, πολλές φάσεις, μεγάλη ένταση, δράση και σασπένς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι Ολλανδοί έβγαλαν τρομερή αντίδραση παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ οι Τούρκοι που ήταν εξαιρετικοί στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, τα έδωσαν όλα και προσπάθησαν να σώσουν την παρτίδα στο φινάλε. Ωστόσο, έχασαν μια ιστορική ευκαιρία για να επαναλάβουν ό,τι και το 2008, οπότε έφτασαν στα ημιτελικά του Euro υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της Τουρκίας του Βιντσέντσο Μοντέλα στα γήπεδα της Γερμανίας ήταν θαυμάσια, έστω κι αν δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση...

Απ' την άλλη πλευρά, οι Ολλανδοί που επιστρέφουν σε ημιτελικό Euro για πρώτη φορά μετά το 2004, έχουν δικαιώμα στο όνειρο της δεύτερης κατάκτησης μετά τον θρίαμβο του 1988, που και πάλι έγινε επί γερμανικού εδάφους! Γιατί όχι να μην είναι ένας καλός οιωνός για τους Οράνιε του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του '88.

Highlights

Η εξέλιξη του ματς

Απ' τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού διαφάνηκε η συμπεριφορά της κάθε ομάδας μέσα στο γήπεδο. Χαλαρή και ελαφρώς υπεροπτική η Ολλανδία, ψυχωμένη και με το «μαχαίρι στα δόντια» η Τουρκία. Οι Τούρκοι έπαιζαν σαν να μην υπάρχει αύριο κυριαρχώντας σε όλες τις μονομαχίες.

Οι Ολλανδοί πήραν την κατοχή της μπάλας ολοκληρώνοντας το ημίχρονο με ένα ποσοστό 57-43%, όμως οι Τούρκοι κράτησαν τις εντυπώσεις και την ουσία. Έδειχναν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο εφαρμόζοντας άψογα το σχέδιό τους για σφιχτή άμυνα και αντεπιθέσεις.

Παράλληλα, όμως έψαξαν και βρήκαν το γκολ από στατική φάση, ένα ισχυρό όπλο τους. Στο προηγούμενο ματς ήταν ο Ντεμιράλ που σκόραρε δύο φορές από κόρνερ, τώρα ήταν ο Ακαϊντίν εκείνος που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στο 35', έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Γκιουλέρ, ο οποίος έβγαλε μια γλυκιά σέντρα και ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, ο οποίος κυριάρχησε στον αέρα με μια δυνατή κεφαλιά έγραψε το 1-0 υπέρ της Τουρκίας, σκορ που διατηρήθηκε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ολλανδία έχοντας πια βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, έγιναν πιο πιεστικοί. Η Τουρκία όμως άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 56' με απίθανη εκτέλεση φάουλ του Γκιουλέρ, ο οποίος σημάδεψε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού του Φερμπρούχεν.

Στο 70' ο Βέγκχορστ απείλησε να σκοράρει αλλά ο Γκιουνόκ απέκρουσε σε κόρνερ. Ο Ντεπάι έπαιξε με πάσα το κόρνερ, η μπάλα επέστρεψε στα πόδια του και με μια θαυμάσια σέντρα σημάδεψε το κεφάλι του Ντε Φράι, ο οποίος με κεφαλιά ισοφάρισε (1-1).

Οι Τούρκοι έδειξαν σοκαρισμένοι, οι Ολλανδοί πήραν ψυχολογία και έφτασαν γρήγορα στην επίτευξη ενός δεύτερου γκολ. Στο 76' ο Ντούμφρις έβγαλε τη σέντρα από δεξιά προς τον Χάκπο και ο Μουλντούρ στην προσπάθειά του να αποτρέψει το γκολ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του! Η ολική ανατροπή επιτεύχθηκε για την Ολλανδία που στη συνέχεια κράτησε με νύχια και με δόντια το προβάδισμα.

Οι Τούρκοι έπαιξαν τα ρέστα τους για να ισοφαρίσουν. Στο 85' ο Φαν ντε Φεν έσωσε σχεδόν βέβαιο γκολ έπειτα από σουτ του Γιοκουσλού, στο 86' ο Ντε Φράι μπλόκαρε σουτ του Ακτούρκογλου, στο 89' ο Τοσούν αστόχησε σε κεφαλιά και στο 91' ο Κιλικσόι νικήθηκε απ' τον Φερμπρούχεν ο οποίος απέκρουσε σωτήρια διατηρώντας το τελικό 2-1.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε (74' Φαν ντε Φεν), Ρέιντερς (74' Φέερμαν), Σούτεν, Σιμόνς (87' Ζίρκσι), Χάκπο, Μπέρχβαϊν (46' Βέγκχορστ), Ντεπάι (87' Φρίμπονγκ).

Τουρκία: Γκιουνόκ, Μουλντούρ (82' Τσελίκ), Ακαϊντίν (82' Τοσούν), Μπαρντακτσί, Καντιόγλου, Οζκάν (77' Γιοκουσλού), Αϊχάν (89' Kιλικσόι), Γιλμάζ, Γιλντίζ (77' Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ.

Euroειδήσεις τώραΕθνική ΟλλανδίαςEuro 2024Εθνική Τουρκίας