Αθλητισμός|10.07.2024 23:59

Euro 2024: Ολλανδία - Αγγλία 1-2

Newsroom

Η Αγγλία το έκανε ξανά! Με ένα buzzer beater στις καθυστερήσεις νίκησε με ανατροπή την Ολλανδία και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2024.

Τα Τρία Λιοντάρια έφτασαν για δεύτερο σερί Euro στον τελικό και τούτη τη φορά ελπίζουν ότι θα... φέρουν σπίτι το πρώτο Ευρωπαϊκό! Αντιθέτως, οι Ολλανδοί για δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση λύγισαν σε ένα κρίσιμο ματς (είχαν αποκλειστεί στα πέναλτι απ' την Αργεντινή στα προημιτελικά του Μουντιάλ το 2022) και δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας τους καθώς έχουν να πανηγυρίσουν απ' το 1988. Τότε και πάλι στη Γερμανία είχαν σηκώσει το Euro...

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ήταν ο game changer του ημιτελικού! Έχει δεχθεί δριμεία κριτική αλλά οι αλλαγές του έμελλε να αλλάξουν την ιστορία του αγώνα. Ο Άγγλος κόουτς στο 80', κι ενώ το ματς ήταν 1-1 και όδευε ολοταχώς προς την παράταση, αντικατέστησε τον Κέιν και τον Φόντεν (δύο απ' τα μεγαλύτερα αστέρια της ομάδας του) με τον Γουότκινς και τον Πάλμερ. Και στο 91' οι δυο τους συνδυάστηκαν άψογα. Ο Πάλμερ έβγαλε μια θαυμάσια πάσα, ο Γουότκινς έκανε την τέλεια εκτέλεση και η Αγγλία πέτυχε ένα ολόχρυσο γκολ που την στέλνει στον τελικό.

Στο Βερολίνο το βράδυ της 14ης Ιουλίου (22.00) η Αγγλία θα αναμετρηθεί με την Ισπανία για μια θέση στην ιστορία: οι Άγγλοι για το πρώτο Euro της ιστορίας τους και οι Ισπανοί για το τέταρτο μετά τις κατακτήσεις του 1964, του 2008 και του 2012.

To χρυσό γκολ του Γουότκινς

Τα Τρία Λιοντάρια έδειξαν ξανά ότι διαθέτουν ψυχή... χιλίων λεόντων! Όπως στο ματς με τη Σλοβακία βρέθηκαν στο 0-1 και το γύρισαν σε 2-1 με γκολ του Μπέλιγχαμ στις καθυστερήσεις και του Κέιν στο ξεκίνημα της παράτασης, όπως στην αναμέτρηση με την Ελβετία, όπου και πάλι είδαν τον αντίπαλο να σκοράρει προς το τέλος (στο 75' ο Εμπολό) αλλά αντέδρασαν και ισοφάρισαν με τον Σάκα στο 80' προτού πάρουν την πρόκριση στα πέναλτι, έτσι και τώρα τα κατάφεραν με περιπετειώδη αλλά και επικό τρόπο δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία τους. Ο Σίμονς άνοιξε το σκορ στο 7', ο Κέιν ισοφάρισε στο 18' και ο Γουότκινς υπέγραψε την ολική ανατροπή στο 91'!

Highlights

H εξέλιξη του ματς

Μολονότι το παιχνίδι μάς... προϊδέαζε για χαμηλό τέμπο, λίγες φάσεις και λίγα -ή και καθόλου- γκολ, συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Στο 7' ο Σίμονς πίεσε ψηλά, έκλεψε την μπάλα και με ένα καταπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα σε ένα σημείο όπου ο Πίκφορντ δεν μπορούσε να αποτρέψει το 1-0 των Οράνιε.

Η Αγγλία για ακόμα ένα παιχνίδι βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά και πάλι έβγαλε εξαιρετική αντίδραση. Στο 13' ο Κέιν έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή με μακρινό σουτ, όμως ο Φερμπρούχεν απόκρουσε, ενώ στο 14' απείλησε ξανά με σουτ εντός περιοχής που κατέληξε πάνω απ' τα δοκάρια.

Ο VAR κάλεσε τον διαιτητή να ελέγξει τη φάση και διαπίστωσε ότι ο Ντούμφρις κλότσησε τον Κέιν αμέσως μετά το σουτ που επιχείρησε ανατρέποντάς τον. Ο Γερμανός Τσβάιερ καταλόγισε το πέναλτι και στο 18' ο Κέιν ήταν εύστοχος απ' την άσπρη βούλα ισοφαρίζοντας (1-1).

Το παιχνίδι πήρε φωτιά και η Αγγλία στο 23' άγγιξε την ανατροπή. Ο Φόντεν βρέθηκε μόνος απέναντι στον Φερμπρούχεν, έκανε διαδοχικές ντρίμπλες, πλάσαρε, η μπάλα πέρασε απ' τον Ολλανδό γκολκίπερ αλλά ο Ντούμφρις σωτήρια σταμάτησε την μπάλα πάνω στη γραμμή!

Η Αγγλία απάντησε στο δοκάρι της Ολλανδίας με δικό της δοκάρι! Στο 32' ο Φόντεν έπιασε ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ έξω απ' την περιοχή στέλνοντας την μπάλα στο «Γ» και άουτ...

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο. Αργός ρυθμός, μέτριο ματς, ελάχιστες φάσεις. Οι δυο ομάδες μπήκαν... σβηστές στο γήπεδο και παρουσίασαν την εικόνα που περιμέναμε ότι θα έχουν στο ξεκίνημα. Για ένα 20λεπτο δεν συνέβη το παραμικρό με τον Φαν Ντάικ τελικά να έχει μια καλή ευκαιρία στο 75' με προβολή. Όμως ο Πίκφορντ απέκρουσε σωτήρια.

Ο ρυθμός άλλαξε λίγο και το παιχνίδι βελτιώθηκε ελαφρώς. Στο 79' οι Άγγλοι συνδυάστηκαν ωραία με Γουόκερ και Σάκα, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα, όμως το γκολ ακυρώθηκε -ορθώς- για οφσάιντ.

Και εκεί που όλα έδειχναν παράταση, η Αγγλία έκανε ξανά το θαύμα της! Στο 91' οι δύο αλλαγές του Σάουθγκέιτ συνεργάστηκαν και ήρθε η... λύτρωση. Ο Πάλμερ έβγαλε θαυμάσια πάσα για τον Γουότκινς, ο οποίος υποδέχθηκε ωραία την μπάλα εντός περιοχής και με ένα θαυμάσιο διαγώνιο συρτό σουτ με το δεξί σκόραρε το buzzer beater που έστειλε τα Τρία Λιοντάρια στον τελικό του Euro 2024!

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις (93' Ζίρκσι), Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Σχάουτεν, Σίμονς (93' Μπρόμπεϊ), Ρέιντερς, Μάλεν (46' Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι (34' Φέερμαν).

Αγγλια: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Τρίπιερ (46' Σο), Ράις, Μέινου (93' Κόνσα), Μπέλιγχαμ, Σάκα (93' Γκάλαχερ), Κέιν (80' Γουότκινς), Φόντεν (80' Πάλμερ).

Εθνική Ολλανδίαςειδήσεις τώραEuro 2024Εθνική ΑγγλίαςEuro