Αθλητισμός|21.07.2024 18:51

Formula 1: Θρίαμβος για McLaren στο Grand Prix της Ουγγαρίας με ιστορική νίκη Πιάστρι

Newsroom

Θρίαμβος για την McLaren με ιστορική νίκη του Όσκαρ Πιάστρι στο Grand Prix της Formula 1 στην Ουγγαρία. Ο Λάντο Νόρις τερμάτισε δεύτερος ενώ στο βάθρο ανέβηκε τρίτος ο Χάμιλτον, ο οποίος είχε επαφή με τον Φερστάπεν λίγο πριν το φινάλε, με τον Ολλανδό να περιορίζεται στην πέμπτη θέση.

Οι γύροι

Ας προσπαθήσουμε, ωστόσο, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ο poleman Νόρις κατά την προσφιλή του συνήθεια τα έκανε μαντάρα μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, πήγε να κλείσει τον 2ο Πιάστρι, με αποτέλεσμα να κάνει μία τρύπα στον κινητήρα: ο Αυστραλός πέρασε μπροστά, ο Φερστάπεν τον πέρασε επίσης βγαίνοντας εκτός πίστας και, εν τέλει, ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναγκάστηκε να δώσει πίσω τη 2η θέση.

Από εκείνο το σημείο και μετά κατέστη πολύ γρήγορα σαφές πως η McLaren είναι ξεκάθαρα το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα, με τους δύο πιλότους της ν' ανοίγουν τη διαφορά και να μένουν εύκολα μπροστά και μετά το πρώτο πιτ. Αλλά ήταν στο δεύτερο "Box-box-box!" που έγινε ο κακός χαμός- με την καλή έννοια: η ΜακΛάρεν «φώναξε» πάλι τον 2ο Νόρις να μπει πρώτος, του χάρισε το undercut, έπειτα έκαναν 6 δέκατα πιο αργό πιτ στον πρωτοπόρο Πιάστρι κι έτσι ο Βρετανός βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα!

Και ήταν τότε που άρχισαν οι ομορφιές: η McLaren μέσω πεντακοσίων εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδων team radio έλεγαν στον Νόρις ν' αφήσει τον Πιάστρι να περάσει, εκείνος πήγε τη διαφορά στα 7 δεύτερα ρίχνοντας βιτριολικές ατάκες του στιλ «Ε ναι, αλλά πείτε του να με φτάσει πρώτα», πριν συμμορφωθεί 2 γύρους πριν το τέλος και τραβήξει... χειρόφρενο.

Κάπως έτσι- κάπως άβολα έτσι ο Αυστραλός πήρε την παρθενική του νίκη στην F1, βλέποντας τον ομόσταυλό του να τερματίζει ακριβώς πίσω του. Το εκκωφαντικό 1-2 της πορτοκαλί ομάδας έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως αυτή είναι η ταχύτερη στο γκριντ και ότι πάει καρφί για πρωτάθλημα κατασκευαστών. Για το οδηγών, ας μη μιλήσουμε καλύτερα... Πίσω από τις δύο άπιαστες McLaren τερμάτισε ο Λιούις Χάμιλτον της ανεβασμένης, εσχάτως, Mercedes. Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, «επιβίωσε» της ακατανόητης... επίθεσης του Φερστάπεν και έφτασε τα 200 βάθρα στην εκτυφλωτική καριέρα του, αποδεικνύοντας πως τα κουρέλια, στα 39 τους, τραγουδούν ακόμη. Το ζήτημα, βέβαια, είναι τι είδους τραγούδι θα πουν όταν φορέσουν τα κόκκινα- έτσι δεν είναι;

O Σαρλ Λεκλέρκ έφερε τη Ferrari στην 4η θέση (που μοιάζει με ταβάνι για την Σκουντερία εδώ και μερικούς αγώνες), με τον Μαξ Φερστάπεν να τερματίζει 5ος. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε την κάκιστη στρατηγική της ομάδας του να τον περιορίζει, όμως έκανε ένα παιδαριώδες και ανεξήγητο λάθος στη φάση με τον Χάμιλτον και ήταν τυχερός που μπόρεσε να τερματίσει, έστω, 5ος. Με το «δώρο» της McLaren να μην αφήσει τον Νόρις να κερδίσει, είναι μικρό το κακό, όμως η Red Bull έχει σταματήσει εδώ και καιρό να του δίνει φτεράααα.

Formula 1Λιούις ΧάμιλτονMcLarenΌσκαρ ΠιαστρίΟυγγαρίαειδήσεις τώρα