Αθλητισμός|28.07.2024 19:00

Αλλαγές στις αθλητικές ομοσπονδίες: Υποχρεωτικά στις διοικήσεις οι γυναίκες, καταργείται ο περιορισμός που απέκλεισε τον Βασιλακόπουλο

Κώστας Ασημακόπουλος

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που εντός των επόμενων ωρών θα αποτελεί νόμο του κράτους και μάλιστα αναμένονται να ισχύσουν στις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Δύο από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις αφορούν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών όχι μόνο στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιες αλλά και μέσα στα Δ.Σ. αλλά και την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα ισχύοντα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που διεκδικούσαν τις διοικήσεις των ομοσπονδιών έπρεπε να αποτελούνται κατά 30% από γυναίκες. Για την εκλογή τους όμως δεν υπήρχε κάποιο μέτρο και έτσι οι περισσότερες έμεναν εκτός Δ.Σ. καθώς δε μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και έτσι οι γυναίκες αποκλείονταν από τα κοινά.

Γυναίκες στο 33% των διοικήσεων

Με τη νέα διάταξη το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών στα ψηφοδέλτια ανεβαίνει στο 40% και η υποχρεωτική εκλογή θα είναι στο 33%. Δηλαδή, ένα Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας που αποτελείται από 21 μέλη θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει στη σύνθεση του 7 γυναίκες.

«Αναγκαία ισορροπία»

«Δουλέψαμε πολύ με τους συνεργάτες μου και τους νομικούς για να μπορέσουμε να έχουμε μία αναγκαία ισορροπία των δύο φύλων σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και αθλητικής ζωής. Θέλουμε τις γυναίκες ενεργές και ισότιμες. Ανεβάζουμε το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών από 30% σε 40% και από αυτές το 33% των διοικήσεων θα αποτελούνται από γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζουμε και τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των γυναικών, δίνουμε ισότιμες ευκαιρίες και κίνητρα στα δύο φύλα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr.

Αναφέρθηκε στη διαρκή μάχη κατά της βίας, στην καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στις κάμερες στα γήπεδα, στις λέσχες φιλάθλων, στην αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις ομοσπονδίες, στα εργαλεία του προγράμματος «Κούρος», στον αναβαθμισμένο ρόλος της ΔΕΑΒ, στην αξιοποίηση των εσόδων από τα τυχερά παίγνια, στην ενίσχυση των σωματείων στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα και σε πολλά ακόμα σημαντικά ζητήματα.

Καταργείται το όριο των 70 ετών

Επίσης επιβεβαίωσε ο Γιάννης Βρούτσης θα καταργηθεί ο ηλικιακός περιορισμός που υπήρχε στους υποψηφίους για τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο περιορισμός αφορούσε υποψηφίους από 70 ετών και άνω. Η διάταξη αυτή κατά γενική ομολογία είχε περάσει φωτογραφικά για να αποκλειστούν από τις εκλογές του 2021 ορισμένοι παράγοντες μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Παρίσι 2024Γιώργος Βασιλακόπουλοςγυναικείος αθλητισμόςαθλητικές ομοσπονδίεςδιοίκησηΟλυμπιακοί Αγώνες 2024γυναίκα