Γιάννης Βρούτσης στο ethnos.gr: Τελεσίγραφο σε ΠΑΕ, ΚΑΕ για λέσχες φιλάθλων, «καρφί» στην ΕΠΟ και νέα δεδομένα με εισιτήρια μέσω gov.gr
Κώστας ΑσημακόπουλοςΣήμερα, Παρασκευή 26/7 ψηφίζεται στη Βουλή (στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού) η δέσμη 17 διατάξεων που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και νέα αυστηρά πλαίσια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αυστηροποιούν περαιτέρω τα μέτρα κατά της βίας και θέτουν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των συλλόγων, των ομοσπονδιών, των παραγόντων αλλά και των φιλάθλων.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr, ανέλυσε μία προς μία τις νέες διατάξεις που έρχονται να συμπληρώσουν κενά και να ανοίξουν το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα συντελεστούν με το νέο αθλητικό νόμο – πλαίσιο, που θα έρθει προς διαβούλευση και ψήφιση στο τέλος της χρονιάς.
Ο Γιάννης Βρούτσης έφτασε στο γραφείο του μετά από μία «γεμάτη και ωραία μέρα» όπως την χαρακτήρισε. Είχε προηγηθεί το κατευόδιο στην Ολυμπιακή μας αποστολή για το Παρίσι, αλλά και η συζήτηση στη Βουλή για τις 17 διατάξεις:
Μεγαλύτερη ομάδα μεγαλύτερες προσδοκίες για μετάλλια στο Παρίσι
«Σε σύγκριση με το 2021 στο Τόκιο έχουμε μεγαλύτερη Ολυμπιακή αποστολή για το Παρίσι. Στείλαμε 100 αθλητές και αθλήτριες, ενώ το 2021 είχαμε 83. Οι αθλήτριες και οι αθλητές μπήκαν στο αεροπλάνο για το Παρίσι με τον σπαθί τους και τον ιδρώτα τους. Πήραν δύσκολα την πρόκριση, ευελπιστώντας πως θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα διεκδικώντας υψηλές επιδόσεις και μετάλλια.
Αυτό που τους είπα ήταν να αγωνιστούν για τον εαυτό τους, τους προπονητές και τις οικογένειες τους και για το κοινό στόχο όλων μας, που δεν είναι άλλος από το εθνόσημο στο στήθος. Είδα πολύ ψυχωμένα παιδιά να σηκώσουν ψηλά την ελληνική ομάδα. Ειδικά στις εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών είδα δύναμη και αποφασιστικότητα. Αν βοηθήσει και λίγο η συγκυρία και έχουν υγεία έχουμε υψηλές ελπίδες για διακρίσεις. Εννοείται πως θα πάω στο Παρίσι στο πλαίσιο των θεσμικών υποχρεώσεων μου. Θα αναχωρήσω την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Θα είμαι δίπλα τους στην προσπάθεια τους και σε ότι χρειαστεί η ελληνική αποστολή στο Παρίσι».
Οι 17 διατάξεις που φέρνουν αλλαγές
Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε στη Βουλή δίνοντας τη μάχη των επιχειρημάτων για να πείσει το Σώμα των βουλευτών για τη σπουδαιότητα της δέσμης των 17 διατάξεων: «Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο νομοσχέδιο αλλά για ένα στοχευμένο νομοσχέδιο με δέσμη μέτρων 17 διατάξεων το οποίο συνδέει ήδη το υφιστάμενο νομοσχέδιο για την αθλητική βία που έφερα τον Φεβρουάριο του 2024 και είναι προοίμιο τριών πραγμάτων: Της έναρξης του νέου πρωταθλήματος μπάσκετ, συμπληρωματικές διατάξεις για την αθλητική βία και τρίτον, ανοίγοντας το δρόμο μεγάλο αθλητικό νόμο που θα έρθει στις αρχές του 2025. Για την αθλητική βία συμπληρώνουμε τα γήπεδα του μπάσκετ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κυρώσεις για το άναμμα των καπνογόνων στα κλειστά γυμναστήρια. Θα φέρνει, πλέον, κύρωση κλεισίματος του γηπέδου για φιλάθλους».
Απεμπλοκή του κράτους από το VAR
«Σχετικά με το VAR είναι η τελευταία φορά, ο τελευταίος χρόνος, που το κράτος θα σηκώσει το βάρος των εξόδων. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο και δεν θέλουμε να στερήσουμε το ποδόσφαιρο από αυτό το σημαντικό εργαλείο που ενισχύει τη διαφάνεια, το κράτος ενίσχυσε την προσπάθεια στο ξεκίνημα της αλλά πλέον είναι υποχρέωση των συλλόγων».
Στο προσκήνιο ο μαθητικός αθλητισμός
«Έχουμε διατάξεις που αφορούν στη φιλοσοφία μας για τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών. Για πρώτη φορά μέσα στα διοικητικά συμβούλια θα έχουμε τον υπεύθυνο μαθητικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού. Είναι προάγγελος του μεγάλου νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει και θα έχει πυρήνα τον σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό που λείπει σήμερα. Αναδεικνύουμε τις αθλητικές αξίες που έχουν ξεχαστεί και θα υπάρχει υπεύθυνος για το κομμάτι αυτό».
Το πολυεργαλείο «e-kouros»
Ο Υπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στη συμβολή του προγράμματος e-kouros, που για κάθε ομοσπονδία και για κάθε άθλημα έχει πολύτιμα στοιχεία, στατιστικά, έρευνες και καταχωρημένη όλη τη βάση δεδομένων των συλλόγων, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των επιδόσεων σε αθλητικό και οικονομικό επίπεδο: «Περνάμε τη μεγάλη καινοτομία του προγράμματος «Κούρος». Είναι ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού αθλητισμού, των ομοσπονδιών και των σωματείων. Μέσα σε 8 μήνες χαρτογραφήσαμε τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι κάτι αντίστοιχο του συστήματος «Εργάνη» που είχαμε κάνει στο υπουργείο εργασίας. Τα στοιχεία του e-Κouros θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Η δυναμική του και η αξία του θα γιγαντώνεται όσο περνούν τα χρόνια με την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων με πραγματικά συγκρίσιμα στοιχεία για όλες τις ομοσπονδίες και όλα τα αθλήματα. Από εκεί θα βλέπουμε τη μεγέθυνση ή τη συρρίκνωση κάθε αθλήματος και γενικά τα μεγέθη του ελληνικού αθλητισμού. Θα είναι ένα εργαλείο για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών να πάρουν αποφάσεις πάνω στα πραγματικά στοιχεία των αθλημάτων»..
Ανοίγουν οι πόρτες στις γυναίκες
Δύο από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις αφορούν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών, όχι μόνο στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιες αλλά και μέσα στα Δ.Σ. αλλά και στην κατάργηση του ορίου ηλικίας για τους υποψηφίους. «Άλλη καινοτομία αφορά την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών. Δουλέψαμε πολύ με τους συνεργάτες μου και τους νομικούς για να μπορέσουμε να έχουμε μία αναγκαία ισορροπία των δύο φύλων σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και αθλητικής ζωής. Θέλουμε τις γυναίκες ενεργές και ισότιμες με τους άνδρες. Ανεβάζουμε το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών για τις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών από 33% σε 40% των θέσεων του ΔΣ. Από αυτό το 40% θα προκύπτει το ποσοστό του 33% εντός των Διοικητικών Συμβουλίων των ομοσπονδιών. Δηλαδή, το 1/3 των διοικήσεων θα αποτελείται από γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζουμε και τον καλώς ενοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των γυναικών, δίνουμε ισότιμες ευκαιρίες και κίνητρα στα δύο φύλα».
Καταργείται ο περιορισμός των 70αρηδων
Επίσης επιβεβαίωσε πως θα καταργηθεί ο ηλικιακός περιορισμός των 70 ετών που υπήρχε από το 2020 στους υποψηφίους για τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών: «Η ηλικιακή διάκριση των 70 ετών για τους υποψηφίους στις εκλογές των ομοσπονδιών καταργείται. Βάλαμε πλαφόν παρουσίας τα 20 έτη σε συμμετοχή στις Εκτελεστικές Επιτροπές (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γ.γ. και ταμίας) των διοικήσεων των ομοσπονδιών. Είκοσι χρόνια είναι αρκετά για να δώσει κάποιος αυτά που μπορεί. Αν θέλει να συνεχίσει την ανιδιοτελή προσφορά μπορεί να βρίσκεται στις διοικήσεις ως μέλος. Άρα δεν αποκλείουμε κανέναν, ανεξαρτήτου ηλικίας και όσο χρόνο θέλουν να βρίσκονται στις διοικήσεις των ομοσπονδιών»
Σε ερώτηση εάν τελικά το όριο των 70 είχε μπει φωτογραφικά για ορισμένους παράγοντες, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε: «Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της κανόνες. Εκείνη η εποχή είχε την αναγκαιότητα να υπάρχει η ηλικιακή διάκριση. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη και έτσι προχωράμε και βλέπουμε...».
Μερίδιο σε ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και Πλεύση Ελευθερίας
Από τις νέες διατάξεις δε θα μπορούσε να λείπει η διαρκής μάχη για την πάταξη ... της βίας: «Αυτό που άλλαξε δομικά με τη νομοθετική παρέμβαση τον Φεβρουάριο ήταν η αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Το παραδέχτηκαν και στη Βουλή όλα τα κόμματα πως έχει γίνει σημαντικό βήμα. Με τον ν.5085/2024 φέραμε διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Πλεύση Ελευθερίας στήριξαν το νομοθέτημα και σήμερα παίρνουν και αυτοί το μερίδιο της επιτυχίας. Λειτουργώ στην κατεύθυνση της συναίνεσης. Ο αθλητισμός δεν έχει κομματικό, ιδεολογικό πρόσημο και πολιτική σκοπιμότητα αλλά αθλητικό πρόσημο και ζήτησα απ’ όλους να υπερψηφίσουν αυτές τις διατάξεις».
Το χαλαρό κυρωτικό πλαίσιο της ΕΠΟ
«Τι φέραμε και τι αλλάξαμε: Πρώτον το κλίμα της ατιμωρησίας που διατηρούσε και εκκόλαπτε την παραβατικότητα, γιατί όλοι αισθάνονταν πως ότι και να κάνουν δεν τιμωρούνταν ποτέ. Το κυρωτικό πλαίσιο της ΕΠΟ λειτουργούσε πολύ χαλαρά, μακροχρόνια, με αποτέλεσμα και οι χαμηλές κυρώσεις που υπήρχαν να δημιουργούν το αίσθημα "κάνε ότι θέλεις ελεύθερα και δε σε τιμωρεί κανείς". Αυτό τελειώνει. Τοποθετήσαμε στη ΔΕΑΒ επικεφαλής Εισαγγελέα, λειτουργεί ανεξάρτητα, αποκομένος από εμένα και οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Οι κυρώσεις που επιβάλλει είναι δεδομένες. Πέφτει η κροτίδα, κλείνει το γήπεδο, επιβάλλονται οι κυρώσεις άμεσα. Αυτό έφερε ήδη μία πειθαρχία και βελτιωμένη εικόνα. Όλοι έχουν καταλάβει πως δεν παίζουμε, ούτε δεχόμαστε παρεμβάσεις. Ακόμα και ο επικεφαλής της ΔΕΑΒ δε μπορεί να μην επιβάλλει ποινές ή να καθυστερήσει όταν τα έγγραφα είναι ξεκάθαρα».
Κάμερες παντού με έξοδα των συλλόγων
«Υπήρχε παλαιό νομοθέτημα για τις κάμερες στα γήπεδα αλλά δυστυχώς η νομοθεσία ήταν διάτρητη. Είχε τεράστια κενά. Υπήρχαν κάμερες σε ορισμένα γήπεδα, σε άλλα δεν λειτουργούσαν και δεν υπήρχε σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής. Πλέον στα γήπεδα της Α Εθνικής υπάρχουν οι πιο σύγχρονες κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και είναι νομοθετημένες ακόμα και οι περιοχές που καταγράφουν, όπως τα αποδυτήρια. Υπάρχει δομική αλλαγή σε αυτόν τον τομέα. Επίσης τα λειτουργικά έξοδα δεν τα επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός αλλά οι σύλλογοι. Τα πάντα καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας κι έτσι η αστυνομία γνωρίζει τα πάντα που συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα».
Ψηφιακό εισιτήριο μέσω gov.gr
Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουν οι φίλαθλοι που θέλουν πάνε στο γήπεδο από την πρεμιέρα της Super League στις 17 Αυγούστου: «Και περνάμε στο ψηφιακό εισιτήριο. Ήταν διακαής πόθος και προκατόχων μου, που καλοπροαίρετα νομοθέτησαν όπως ο Σταύρος Κοντονής. Δε μπορούσε όμως τότε να γίνει πράξη μέσα από την κάρτα φιλάθλου. Επίσης η τεχνολογία δεν το υποστήριζε και ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Η πρόθεση όμως ήταν σωστή. Σήμερα όμως με τη νέα τεχνολογία και τον Δημήτρη Παπαστεργίου της ψηφιακής πολιτικής δημιουργήσαμε ένα νέο, υπαρκτό και υλοποιήσιμο περιβάλλον και από σήμερα ξεκινάει η υλοποίηση. Κανένα εισιτήριο πλέον στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο δε μπορεί να εκδοθεί εάν δεν περάσει μέσα από το gov.gr».
Από τις 16 Αυγούστου εισιτήρια μέσω gov.gr
«Εννοείται πως το ψηφιακό εισιτήριο θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου. Με αυτό το σύστημα θα γίνεται και ταυτοπροσωπία και διασταύρωση. Άρα όσοι μπαίνουν στο γήπεδο θα ξέρουν πως τους ξέρουμε και θα είναι επώνυμοι και όχι ανώνυμοι. Αποκόπτεται έτσι η στενή σχέση ανωνυμίας και παραβατικότητας. Και μπορεί η βία να γίνεται έξω από το γήπεδο, η παραβατικότητα εκκολάπτονταν και δομούνταν μέσα στο γήπεδο στη λογική της παρέας, της οργάνωσης, ακόμα και της παραβατικής οργάνωσης με ιεραρχία μέσα στο γήπεδο. Αυτό δε μπορεί να γίνει μέσα στο γήπεδο και άρα αποδυναμώνουμε τη δυναμική των ομάδων αυτών και έξω από το γήπεδο».
Τελεσίγραφο 25 ημερών σε ΠΑΕ και λέσχες φιλάθλων
«Και περνάμε στο τέταρτο κομμάτι που αφορά στις Λέσχες. Μέχρι 20 Αυγούστου οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν πια λέσχη φιλάθλων θα δηλώσουν. Έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μόνο μία λέσχη που αναγνωρίζουν. Εάν δεν ανταποκριθούν σε αυτή την προθεσμία και αναφέρομαι ονομαστικά στις μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και δεν δηλώσουν ποιες λέσχες φιλάθλων αναγνωρίζουν, θα μείνουν χωρίς λέσχες. Επίσης όποιες λέσχες φιλάθλων δε μπουν στη διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης τους στο Υπουργείο Αθλητισμού θα είναι εκτός νόμου. Έχουν προθεσμία 20-25 ημερών για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι πρέπει να ενδιαφερθούν. Οι προϋποθέσεις είναι καταγεγραμμένες. Θέλουμε τις λέσχες φιλάθλων, αλλά θα πρέπει να έχουν τη δομή οργανωμένης λέσχης».
Πρώτη συνάντηση με τους προέδρους των λεσχών
«Μέχρι το τέλος του χρόνου φιλοδοξώ να γίνει μία συνάντηση στο Υπουργείο Αθλητισμού με τα προεδρεία όλων των Λεσχών. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα και τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Θα μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των φιλάθλων, θα ακούσω τις προτάσεις τους και θα βγει και ο εκπρόσωπος των Ελλήνων φιλάθλων που θα μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Υπάρχει διεθνής ομοσπονδία λεσχών φιλάθλων και η Ελλάδα δε συμμετέχει».
Διαχωρίζονται οι ποινές στα ερασιτεχνικά σωματεία
«Διαχωρίζονται πλέον οι ποινές για τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αρχικά οι ποινές ήταν ενιαίες για όλα τα σωματεία και ήταν από 10.000€ έως 1.000.000€ Τα ερασιτεχνικά σωματεία, όμως, σε αντίθεση με τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, έχουν ελάχιστους κύκλους εργασιών και με ποινές 10.000€ θα κλείσουν. Δε θέλουμε να κλείσει κανείς. Θέλουμε να συμμορφωθεί. Γι’ αυτό διαχωρίζουμε τις ποινές από 1.000 έως 50.000 ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία».
Κλείνει η... πληγή των Ε.Α.Κ.
«Αν πάρει κανείς τις καρτέλες των Ε.Α.Κ. θα δει πως δεν πληρώνει σχεδόν κανείς στα εθνικά γυμναστήρια με λίγες εξαιρέσεις συνεπών ομοσπονδιών και σωματείων. Η διάταξη που έρχεται ξεκαθαρίζει το τοπίο. Εφόσον χρωστάνε οι ομοσπονδίες και τα σωματεία στα Ε.Α.Κ., θα συμψηφίζουμε το χρέος από τις καταβολές των εσόδων που δίνονται σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού από τα έσοδα από τα τυχερά παίγνια. Δίνουμε κάθε χρόνο περίπου 70.000.000€ στον ελληνικό αθλητισμό. Για πρώτη φορά δίνονται τόσα χρήματα. Δε μπορεί όμως να σου δίνουμε χρήματα και να χρωστάς κιόλας. Από 1/1/2024 έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για όλα. Τα παλαιότερα χρέη δυστυχώς δεν τα ακουμπάμε. Τα χρέη είναι τεράστια. Θα ρυθμιστούν βέβαια όλες οι παλιές οφειλές. Θα κάνουμε όμως ένα νέο ξεκίνημα από 1/1/2024 που θα είναι εξυγιαντικό και δίκαιο για όλους, όπως κάναμε και στα ασφαλιστικά ταμεία στο παρελθόν. Κανείς δεν θα χρωστάει ούτε ένα λεπτό. Και κάτι ακόμα που θέλω να ακουστεί. Τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφουν στο κράτος αλλά στον κουμπαρά του Αθλητικού Κέντρου (Ε.Α.Κ.) και θα γίνονται ταρτάν, φώτα, όργανα γυμναστικής και συντηρήσεις υποδομών».
Διάλογος περί επαγγελματικού βόλεϊ γυναικών
Σχετικά με το βόλεϊ γυναικών και ανδρών είπε: «Είμαι σε διαδικασία διαλόγου για επαγγελματικό γυναικείο ομαδικό αθλητισμό. Ειδικά στο βόλεϊ γίνονται συζητήσεις. Καμία απόφαση δεν μπορώ να πάρω, ούτε θα πάρω, εάν δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, δηλαδή, τις ομάδες, τις αθλήτριες, τους παράγοντες και τους προπονητές, γιατί είναι μία σημαντική απόφαση και για τα έξοδα και για τη φορολογία. Ακούω απόψεις που λένε πως πρέπει να πάμε σε επαγγελματικό γυναικείο βόλεϊ στην Α’ κατηγορία. Άλλες απόψεις υποστηρίζουν πως πρέπει να μείνουν όπως έχουν. Μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικά για την Α κατηγορία γυναικών του βόλεϊ θα έχουμε πάρει μία απόφαση».
Καμία αλλαγή για εφέτος στη Volley League
«Σχετικά με την αύξηση των ομάδων στην πρώτη κατηγορία του βόλεϊ ανδρών (Volley League) δεν ακουμπάμε κάτι και δεν πειράζουμε τίποτα. Έχω επαφές με τα σωματεία, την ομοσπονδία και τους αθλητές. Και εδώ θα υπάρξουν αποφάσεις αλλά δεν θα αφορούν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο».
Οι νέες έδρες των αθλημάτων
Ένα από τα στοιχήματα του Γιάννη Βρούτση είναι να εξασφαλίσει έδρες σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες και σε όλα τα αθλήματα και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του στίβου, του βόλεϊ, της γυμναστικής και της ξιφασκίας:
«Οι σχεδιασμοί είναι επί χάρτου. Για να μιλήσεις για έδρες Εθνικών ομάδων πρέπει να έχεις χρήματα να δημιουργήσεις το περιβάλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να πω πως από τον Δεκέμβρη του 2023 μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσαμε πόρους πρωτόγνωρους για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα μετά από πολλά χρόνια "παγώματος".
Η αύξηση των προϋπολογισμών ξεπερνάει σε ποσοστό αγγίζει το 70%. Συνδυαστικά, με τους πόρους που υπάρχουν για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε εξαγγελίες των εδρών των αθλημάτων. Για παράδειγμα, ο στίβος για τα αγωνίσματα του κλειστού θα είναι στην Παιανία. Η ξιφασκία θα πάει στο δεύτερο γυμναστήριο της Παιανίας. Κλείνουμε το κεφάλαιο ξιφασκία για πάντα.
Κλείσαμε μόλις χθες και την έδρα της γυμναστικής, που από τον Άγιο Κοσμά που ήταν σε προκάτ για δεκαετίες, θα αποκτήσει έδρα το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ και όχι την Παιανία, καθώς ήταν δύσκολες οι μετακινήσεις για τα μικρά παιδιά. Είμαι σε κατεύθυνση για το βόλεϊ και το χάντμπολ. Έγινε προαγγελία για το βόλεϊ και αφορά το τέταρτο γυμναστήριο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη που μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί.
Το βόλεϊ θα μπει επίσης στο Πολυδύναμο στο ΟΑΚΑ. Έχουμε πάρει τα 7.500.000 Ευρώ για την κατασκευή του εντός του ΟΑΚΑ.
Για το βόλεϊ έχουμε ακόμα μία σκέψη για δεύτερη έδρα την Αθήνα. Τίποτα δεν εξαγγέλλεται όμως, εάν δεν έχει πρώτα διασφαλιστεί πως μπορεί να γίνει. Αυτός είναι κρίσιμος παράγοντας. Αυτό δημιουργεί ηρεμία και αξιοπιστία και με όλες μας τις κινήσεις έχουμε εκπέμψει και σιγουριά στους αθλητές και αξιοπιστία πως ότι λέμε το κάναμε, όπως το κλειστό προπονητήριο του στίβου στο ΟΑΚΑ.
Δεν θα ξεχάσω τον Τεντόγλου
«Δεν θα ξεχάσω πως όταν ανέλαβα είδα τον Τεντόγλου να κρατάει έναν κουβά με νερό στο ΟΑΚΑ. Η φωνές και του Τεντόγλου και του Μανόλο (σ.σ. Καραλή) ακούστηκαν και σε τρεις μήνες όλα άλλαξαν, παρότι πολλοί δεν το πίστευαν. Είναι πλέον ένα υπερσύγχρονο κλειστό προπονητήριο του στίβου».
Θα βρεθεί λύση με την εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ, που πήρε φωτιά και παρότι ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στο Υπουργείο Αθλητισμού ο Γιάννης Βρούτσης είπε:
«Η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ αποτελεί ένα στολίδι για τον αθλητισμό μας. Είναι μία εγκατάσταση που δεν ανήκει στο Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά στην Περιφέρεια Αττικής. Θέλω να συνεννοηθώ με το Νίκο Χαρδαλιά. Πριν εκλεγεί Περιφερειάρχης είχαμε συζητήσει το θέμα γιατί ήταν ένα ζήτημα ουσίας που μας απασχολεί όλους και η κοινή γνώμη περιμένει πρωτοβουλίες.
Εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα αδικίας για τον αθλητισμό. Έχουμε μία μεγάλη αθλητική εγκατάσταση μέσα στον αστικό ιστό που μένει αναξιοποίητη. Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Με τον Νίκο (σ.σ. Χαρδαλιά) είμαστε σε συνεργασία, το έχει καταλάβει, είναι αποτελεσματικός και πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε λύση».
Ενίσχυση 50% στα σωματεία των Κυκλάδων
«Κατάγομαι από τις Κυκλάδες. Εκλέγομαι 17 συναπτά έτη πρώτος σε ψήφους βουλευτής Κυκλάδων. Κηρύττω τη νησιωτικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ως Υπουργός Εργασίας δεν είχα την δυνατότητα να κάνω κάτι για τη νησιωτικότητα, αλλά ως Υπουργός Αθλητισμού από την πρώτη στιγμή σχεδίασα και υλοποίησα τη νησιωτικότητα στην κατανομή των πόρων. Έχουμε 50% επιπλέον μοριοδότηση από τα έσοδα του Στοιχήματος σε όλα τα αθλητικά νησιωτικά αθλητικά σωματεία για πρώτη φορά και μόνιμα, αναγνωρίζοντας δια μέσου της εδαφικής ασυνέχειας τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν λόγω των δυσκολιών και των μετακινήσεων στα νησιά.
Και ειδικά για τα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκων εξασφαλίσαμε επιπλέον ενίσχυση».
Εθνικά αθλήματα η κωπηλασία και το μπιτς βόλεϊ
Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε πρόγραμμα ενίσχυσης δύο αθλημάτων στη νησιωτική Ελλάδα όπου υπάρχει το φυσικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν: «Έχουμε τεράστιους αθλητικούς χώρους και τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις του κόσμου σε δύο αθλήματα. Το ένα είναι η παράκτια κωπηλασία με τα λιμανάκια σε κάθε νησί. Είμαστε έτοιμοι και από εκεί να βγάλουμε πολλούς Ολυμπιονίκες.
Και το δεύτερο είναι το μπιτς βόλεϊ με τι αμμουδιές μας. Είχε ανθίσει στο παρελθόν και έχει πολύ καλές προϋποθέσεις. Ετοιμάζω συνάντηση με όλα τα σωματεία της νησιωτικής Ελλάδας. Θα τους προτρέψω και θα τους ενισχύσω, θα τους ενισχύσω τη συνείδηση και την κουλτούρα να καλλιεργήσουν την παράκτια κωπηλασία και το μπιτς βόλεϊ. Είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Έχουμε έτοιμες φυσικές εγκαταστάσεις και πλεονέκτημα να αποκτήσουμε μεγάλους αθλητές».
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ