Αθλητισμός|26.07.2024 09:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αποψινή τελετή έναρξης

Newsroom

Σε λίγες ώρες ξεκινά η γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού στο Παρίσι, με την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και την αναμενόμενη παρέλαση 10.000 αθλητών.

Πολλές από τις λεπτομέρειες έχουν κρατηθεί μυστικές, οπότε η διοργάνωση μας ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις.

Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ 1 στις 20:30 και θα τελειώσει στις 00:15 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

Το BBC παρουσιάζει επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια τελετή πάνω στο νερό  

Για πρώτη φορά, η τελετή δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο, αλλά στην καρδιά μιας πόλης. Οι παγκόσμιες ολυμπιακές ομάδες θα παρελάσουν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα με βάρκες, σε μια επίδειξη υπό τη διεύθυνση του Thomas Jolly, του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής.

Ο στολίσκος θα μεταφέρει περισσότερους από 10.000 αθλητές κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων κατά μήκος της υδάτινης οδού.

Την τελετή θα παρακολουθήσουν ζωντανά περίπου 300.000 θεατές.

Η ένδοξη Πόλη του Φωτός

Οι βάρκες θα περάσουν από μερικές από τις πιο γνωστές γέφυρες και ορόσημα της πόλης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους κατά τη διάρκεια της βραδιάς - συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και, φυσικά, του Πύργου του Άιφελ - πριν φτάσουν στο Trocadero.

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί καθώς ο ήλιος θα δύει στα δυτικά της πόλης, κάτι που οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο το μύθο της Πόλης του Φωτός.

Ο πρόεδρος των αγώνων Tony Estanguet υποσχέθηκε ότι η χρονική συγκυρία θα κάνει το σόου «πιο μεγαλειώδες, με μια πραγματικά ποιητική διάσταση».

Κάμερες σε κάθε σκάφος

Οι διοργανωτές υπόσχονται κάμερες σε κάθε σκάφος για να δείξουν τους αθλητές από κοντά. Αλλά αυτό που μένει να φανεί είναι πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτό.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, στέλνουν 600 αθλητές, ενώ ορισμένα μικρότερα έθνη εκπροσωπούνται από έναν μόνο αθλητή το καθένα. Θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες σκάφη, με τη βοήθεια τοπικών εταιριών σκαφών.

Μουσικό υπερθέαμα 

Εκτιμάται πως 3.000 καλλιτέχνες - συμπεριλαμβανομένων μουσικών και 400 χορευτών στις γέφυρες - θα συνοδεύσουν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο τα διάστημα ονόματα είναι επτασφράγιστο μυστικό.

Λέγεται πως ίσως δούμε την γαλλο-μαλιανή σταρ της R&B Aya Nakamura. Επίσης, υπήρξαν εικασίες ότι η Καναδή σταρ Σελίν Ντιόν μπορεί μπορούσε να εμφανιστεί, αφού εθεάθη στη γαλλική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Lady Gaga, επίσης εθεάθη στο Παρίσι - τροφοδοτώντας τις φήμες ότι θα μπορούσε να παίξει το δικό της ρόλο.

Ο μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος 

Η ολυμπιακή δάδα ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα από την Ελλάδα σε μια σκυταλοδρομία που ξεκίνησε πριν από τρεις και πλέον μήνες.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, η δάδα μεταφέρθηκε και με το μακρύτερο κωπηλατικό σκάφος του κόσμου - το Stampfli Express των 24 θέσεων.

Όσο για το ποιος θα έχει την τιμή να ανάψει το ολυμπιακό κύπελλο- η παράδοση υπαγορεύει ότι η ταυτότητα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου παραμένει μυστική μέχρι τη μεγάλη τηλεοπτική αποκάλυψη.

Αυτό το καθήκον έχει ανατεθεί στο παρελθόν στον Μοχάμεντ Άλι στην Ατλάντα το 1996 και στην Αβορίγινα σπρίντερ Κάθι Φρίμαν στο Σίδνεϊ τέσσερα χρόνια αργότερα. Μεταξύ εκείνων που έχουν μεταφέρει τη δάδα μέχρι στιγμής είναι ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί και ο αστέρας του τζούντο Ρομάν Ντίκο.

Ο ράπερ Snoop Dogg θα έχει επίσης ρόλο στη μεταφορά της δάδας στα τελευταία στάδια της σκυταλοδρομίας πριν από την έναρξη της τελετής έναρξης.

Μια τολμηρή σειρά εμφανίσεων

Η παρέλαση των αθλητών συνοδεύεται πάντα από μια τολμηρή σειρά εμφανίσεων – αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται αυτή τη φορά σε μια από τις πρωτεύουσες του παγκόσμιου στυλ.

Η ομάδα των ΗΠΑ και η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι ντυμένες από την Ralph Lauren και την Ben Sherman αντίστοιχα. Άλλα εντυπωσιακά ρούχα είναι ευγενική προσφορά της Stella Jean, τα σχέδια της οποίας για την Αϊτή έχουν σχεδιαστεί για να προβάλλουν μια ζωντανή εικόνα του έθνους της Καραϊβικής.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης λένε ότι περίπου 3.000 μοναδικά κοστούμια έχουν κατασκευαστεί για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων σε ένα μυστικό εργαστήριο κοντά στο Παρίσι.

Πολλά από αυτά θα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, καθώς οι Αγώνες προσπαθούν να τονίσουν το πράσινο ήθος τους.

Διασημότητες που θα δώσουν το παρών

Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τους σούπερ σταρ του αθλητισμού και τις διασημότητες και τους αξιωματικούς και ηγέτες χωρών που θα βρίσκονται στο κοινό. 

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είναι μεταξύ των αναμενόμενων παρευρισκομένων, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων Τόμας Μπαχ. 

ΓαλλίαΟλυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώρατελετήΠαρίσι