Αθλητισμός|27.07.2024 00:22

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ολυμπιακή φλόγα άναψε στο Παρίσι – Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 άρχισαν κι επίσημα με τη διεξαγωγή μιας ομολογουμένως διαφορετικής τελετής έναρξης στο Παρίσι, που τα είχε όλα: μουσική, χορό, θεατρικά δρώμενα, θέαμα, ασταμάτητη βροχή, απρόοπτα, ευτράπελα, εκπλήξεις αλλά και ένα εντυπωσιακό φινάλε που κάλυψε όσες... ανορθογραφίες μπορεί να προηγήθηκαν.

Η φλόγα παραδόθηκε στο Τροκαντερό απ' το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων στον Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Ζιζού την έδωσε στον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος μετέφερε τη φλόγα με πλεούμενο μέσω του Σηκουάνα έχοντας στο πλευρό του τον Καρλ Λιούις, τη Νάντια Κομανέντσι και τη Σερένα Γουίλιαμς. Η φλόγα έφτασε στην περιοχή του Λούβρου, όπου μεταφέρθηκε χέρι με χέρι από θρυλικούς Γάλλους αθλητές.

Ο τζουντόκα Τέντι Ρινέρ και η αθλήτρια του στίβου Ζοζέ Μαρί Περέκ ήταν οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι άναψαν από κοινού τον βωμό, ο οποίος ήταν διαφορετικός από κάθε άλλη φορά. Η φλόγα άναψε σε ένα αερόστατο, το οποίο σηκώθηκε ψηλά και θα καίει στον ουρανό του Παρισιού καθόλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα μοναδικό εύρημα απ' τους Γάλλους διοργανωτές!

Την ίδια ώρα η θρυλική τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν, η οποία είχε να τραγουδήσει live για περίπου μία τετραετία λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ανέβηκε στη σκηνή που στήθηκε πάνω στον Πύργο του Άιφελ και ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο το « L'Hymne a l'amour» («Τον ύμνο στην αγάπη») της Εντίθ Πιάφ. Ήταν ένα καταπληκτικό φινάλε που θα μείνει αξέχαστο...

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού σχεδιάστηκε με άκρα μυστικότητα και οι διοργανωτές ετοίμασαν μία μεγάλη γιορτή που όμοια της δεν θα υπήρξε ποτέ ξανά στο παρελθόν κατά το μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Χρώματα, μουσικές, ιστορικές αναδρομές και αρκετοί… celebrity προσέδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τελετή Έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιήθηκε σε στάδιο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επέτρεπαν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση να βλέπουν από κοντά. Όχι πάντοτε όμως καθώς σε πολλές χώρες (όπως και στην Ελλάδα, όπου δεν είδαμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο) οι σημαιοφόροι... εξαφανίστηκαν!

Η πλωτή πορεία των αθλητών

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση έπλευσε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η εντυπωσιακή είσοδος της Ελλάδας 

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή.  Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, και η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ήταν οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην Τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές της αποστολής επέβαιναν σε πλοιάριο που διέσχιζε τον Σηκουάνα.

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά, με τελευταία αυτή της οικοδέσποινας Γαλλίας, που  φυσικά είχε την πολυπληθέστερη αποστολή.

«Αυτογκόλ» των Γάλλων με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ωστόσο με... αυτογκόλ απ' τα αποδυτήρια άρχισε η τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι! Μολονότι οι Γάλλοι διοργανωτές σχεδίαζαν την Τελετή Έναρξης για περισσότερο από έναν χρόνο, κατόρθωσαν να χάσουν το πλάνο με τον έναν απ' τους δύο Έλληνες σημαιοφόρους.

Οι Γάλλοι τα θαλάσσωσαν στον Σηκουάνα καθώς τη στιγμή που έδειξαν την ελληνική αποστολή -την πρώτη που έκανε την εμφάνισή της στο ποτάμι της γαλλικής πρωτεύουσας- το πλάνο απέτυχε να δείξει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Παρά τα 2,11μ., ο Γιάννης... εξαφανίστηκε πίσω απ' το λογότυπο Greece! Και ο τηλεσκηνοθέτης δεν μπόρεσε να βρει ένα διαφορετικό πλάνο για να δείξει έναν απ' τους διασημότερους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευτυχώς, τουλάχιστον έδειξε την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που εκείνη τη στιγμή κρατούσε την ελληνική σημαία.

Το ίδιο συνέβη και με πολλές ακόμη αποστολές, όπου αρκετοί σημαιοφόροι... εξαφανίστηκαν πίσω απ' το λογότυπο με την ονομασία της χώρας τους!

Η βροχή έδιωξε κόσμο αλλά δεν χάλασε τη μεγάλη γιορτή

H έντονη βροχόπτωση που έπεφτε από την αρχή μέχρι και το φινάλε της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανάγκασε αρκετό κόσμο να αποχωρήσει αλλά δεν χάλασε τη… μαγεία της ημέρας. Υπήρχαν και οι... αποφασισμένοι, όπως μία θεατής που ήρθε «πάνοπλη» με αδιάβροχο και ομπρέλα και όπως τόνισε η βροχή δεν θα της στερούσε την παρουσία της στην Τελετή Έναρξης, η οποία είναι μία εμπειρία που μπορεί να έχεις «μια φορά στη ζωή», όπως είπε.

«Ξέρουμε το Παρίσι», πρόσθεσε γελώντας και κατέληξε «Ακόμα κι αν βρέχει, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ». Την διαφορά πάντως στην Τελετή Έναρξης την έκανε η αποστολή της Βρετανίας, η οποία ξέροντας από… τέτοιο καιρό παρέλασε στον Σηκουάνα με αδιάβροχα!

Με αδιάβροχα δεκάδες ηγέτες και αρχηγοί κρατών

Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάτω υπό καταρρακτώδη βροχή, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, όπου υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Ανάμεσα στο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και πολλοί ακόμα οι οποίοι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες απολαμβάνουν το μοναδικό θέαμα τραβώντας φωτογραφίες.

Lady Gaga, heavy metal και Σελίν Ντιόν

Το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν πλούσιο με την εμφάνιση της Lady Gaga να κλέβει την παράσταση σε ρυθμούς Μουλέν Ρουζ.

Ντυμένη στα μαύρα, η Αμερικανίδα σταρ ήρθε σε αντίθεση με τα ροζ πούπουλα, τραγούδησε το «Bonsoir Paris» σε άψογα γαλλικά, ενώ αναβίωνε την εμφάνιση της Zizi Jeanmaire το 1961, με το τραγούδι My thing in feathers. Η Lady Gaga κάθισε στη συνέχεια στο πιάνο για να συνεχίσει το σόου σε στυλ καμπαρέ.

Μέχρι και... μέταλ ακούστηκε

Η πρώτη μέταλ μπάντα που εμφανίστηκε ποτέ σε τελετή έναρξης ήταν οι Γάλλοι «Gojira» τους οποίους συνόδευε η σοπράνο Μαρίνα Βιότι σε μια απίθανη σύμπραξη χέβι μέταλ και κλασικής μουσικής.

Τι άλλο συνέβη; Ένα γιγαντιαίο σύννεφο από μπλε, λευκό και κόκκινο καπνό, που έμοιαζε με τη γαλλική σημαία, ψηλά πάνω από μια γέφυρα πάνω από τον Σηκουάνα και ένας «φτερωτός» άνδρας έπαιζε ακορντεόν, ως μέρος μιας παράστασης που περιλάμβανε πολλές απεικονίσεις της Γαλλίας σαν καρτ ποστάλ, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας σειράς χορευτών Moulin Rouge στις όχθες του ποταμού.

Η παράσταση

Πριν το ξεκίνημα μεταδόθηκε μια ταινία που έδειχνε τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει σε ένα Γάλλο σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο.10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του metro.

Μια ιδιαίτερα μοντέρνα εικόνα της χώρας εμφανίστηκε όταν η ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα, η πιο πολυακουσμένη Γαλλίδα τραγουδίστρια στον κόσμο, τραγούδησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού

Η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Boheme. Η παράσταση της Νακαμούρα προκάλεσε μερικές από τις μεγαλύτερες επευφημίες της τελετής.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

H σκηνή «Sororite», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με την «mezzo soprano» Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα, καθώς η παρέλαση περνούσε από το Grand Palais. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του '90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim'K. Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα».

Ακόμα, υπήρξε μία ιδιαίτερη επίδειξη μόδας, όμως και η παράσταση του Φιλίπ Κατερίν και της ομάδας του, σε μία αναπαράσταση του Διόνυσου.

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού: «Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού γιορτάζοντας την 33η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής», δήλωσε κατά την τελετή έναρξης, μετά από δύο ομιλίες του προέδρου του Παρισιού-2024, Τόνι Εστανγκέ, και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 Τόνι Εστανγκέ, καλά προστατευμένος κάτω από μια ομπρέλα-που κρατούσε εθελόντρια-, ευχαρίστησε τους αθλητές, και υπενθύμισε ότι η Γαλλία περίμενε 100 χρόνια για να ξαναζήσει τη χαρά των Ολυμπιακών Αγώνων: «Καλώς ήρθατε στο Παρίσι. Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω εδώ. Μας έλειψαν. Μεταξύ Γαλλίας και Αγώνων, είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης.

Αυτή η ιστορία αγάπης κρατάει περίπου 130 χρόνια, από τότε που ο Πιερ ντε Κουμπερντέν πρότεινε την αναβίωση τω Ολυμπιακών Αγώνων. Θα βρείτε ένα κομμάτι του Πύργου του ΄Αϊφελ στην καρδιά κάθε μεταλλίου.. ήμασταν τολμηροί κάνοντας πράγματα που δεν έχουνε ξαναγίνει, όπως η πρώτη Τελετή Έναρξης εκτός σταδίου. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους Αγώνες να γίνουν πιο δυνατοί. Απόψε μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Οι Αγώνες δεν λύνουν κάθε πρόβλημα, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν μπορούν να εξαφανιστούν, μας δείξατε σήμερα ότι είναι ωραία να είμαστε μαζί. Καλως ήρθατε στους ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024», σημείωσε ο Τόνι Εστανγκέ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε αμέσως μετά: «Θα ζήσουμε τους πιο περιεκτικούς και αστικούς αγώνες. Τι καλύτερο μέρος από το Παρίσι για να μοιραστείς με τον κόσμο τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πόλη του Φωτός και της αγάπης όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δημιούργησε τους Αγώνες», τόνισε και είπε στους αθλητές: «Όταν μπαίνεις στο Χωριό συνειδητοποιείς ότι είσαι μέρος κάτι που ενώνει τον κόσμο. Παίζουμε όλοι με τους ίδιους κανόνες και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ως Ολυμπιακοί φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και δείχνουμε αλληλεγγύη. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες ζήτω η Γαλλία».

Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών: «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».

Το φινάλε

Προηγουμένως, την Ολυμπιακή σημαία στο Τροκανερό -από τον Πύργο του Άιφελ μετέφερε η «ιππότης φάντασμα». Ο Ολυμπιακός ύμνος ακούστηκε υπό βροχή, η σημαία υψώθηκε μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και ακολούθησε βίντεο-αφιέρωμα στην ομάδα των Προσφύγων.

Στη συνέχεια ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε τη δάδα από τον μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο -χαρακτήρας από το βίντεο game Assassin's Creed-, που έκανε εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της Τελετής. Στην αρχή πάνω στις στέγες του Παρισιού, αργότερα κινηματογραφήθηκε να περπατά στους άδειους διαδρόμους του μουσείου του Λούβρου.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη σειρά του την παρέδωσε στον απόλυτο πρωταθλητή του Ρολάν Γκαρός, Ισπανό Ράφα Ναδάλ. Με ένα σκάφος, όπου βρίσκονταν ο Καρλ Λιούις, η Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Γουίλιαμς. Οι τέσσερίς τους κρατούσαν με τη σειρά την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, τον σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκερ. Συναντηθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, ηλικίας 100 ετών, Σαρλ Κοστ, η κορυφαία Ολυμπιονίκης της Γαλλίας όλων των εποχών, Μαρί Ζοσέ Περέκ και ο Γαλλος τζουντόκα, Τεντί Ρινέ -ο μοναδικός με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο τζούντο-. Ηταν οι δύο τους που στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.

Και η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε με την διάσημη Καναδή ντίβα Σελιν Ντιόν, η οποία ντυμένη στα λευκά, μάγεψε με την ερμηνεία της.

Η ασφάλεια

Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στο κέντρο του Παρισιού για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπήρξε ένα σύστημα κατά των drone. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό ήταν κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν επιτρεπόταν να πετάξει πάνω από το Παρίσι.

Ολυμπιακοί Αγώνεςειδήσεις τώρατελετήειδήσειςΠαρίσι 2024ΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024