Αθλητισμός|27.07.2024 17:00

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι Γάλλοι έβαλαν ψηλά τον πήχη και κρίνονται - Αντικρουόμενη τελετή έναρξης, άγνωστος μασκοφόρος και ασφάλεια

Newsroom

Ιστορία έγραψε η Γαλλία με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά στα χρονικά η τελετή δεν πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο, αλλά η διοργανώτρια πόλη μετατράπηκε σε ένα απέραντο γήπεδο. Οι Γάλλοι από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει υψηλά τον πήχη και φαίνεται μέχρι στιγμής να ανταποκρίνονται, παρουσιάζοντας ένα υπερθέαμα, αλλά έχουν δεχθεί έντονη κριτική για ορισμένες επιλογές τους.

Ο θρυλικός Ζιζού παρέλαβε την ολυμπιακή δάδα μπροστά από τον Πύργο του Αίφελ από έναν μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο, που είναι εμπνευσμένος από το Assassin's Creed αλλά η ταυτότητα του μασκοφόρου δρομέα, παραμένει άγνωστη προς το παρόν, με πολλούς να κάνουν λόγο για μυστήριο χωρίς κορύφωση.


Οι θεατές έμειναν μεν άναυδοι με τον τρόπο που κινούνταν, με τις φιγούρες που έκανε, αλλά και με τον τρόπο που περπατούσε αλλά η υπόλοιπη τελετή δεν ενθουσίασε με μερικές εξαιρέσεις, όπως η στιγμή που οι Gojira συνδυάστηκαν με την γαλλική επανάσταση και τον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέτας . Εκείνος με τη σειρά την παρέδωσε τον Ράφα Ναδάλ. Ο Ναδάλ την παρέδωσε με σκάφος σε κορυφαίους Γάλλους αθλητές που περίμεναν στην περιοχή του Λούβρου. Ρίγος συγκίνησης δημιούργησε η στιγμή που ο Σαρλ Κοστ, ο γηραιότερος εν ζωή ολυμπιονίκης άγγιξε τη δάδα.

Η Lady Gaga εντυπωσίασε τραγουδώντας σε άπταιστα γαλλικά το «Bonsoir Paris», αναβιώνοντας την εμφάνιση της Zizi Jeanmaire το 1961, με το τραγούδι My thing in feathers. Η Σελίν Ντιόν πραγματικά «έσωσε» την βραδιά τη βραδιά τραγουδώντας κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν το βάζουμε κάτω όποιες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε. 

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να συνδυάσουν το ένδοξο παρελθόν της Γαλλίας με τη σημερινή πολυπολιτισμική Γαλλία.  Η μπάντα της προεδρικής φρουράς που χόρευε και συνόδευε την ποπ τραγουδίστρια Αγιά Νακαμουρά, η DJ που ξεσήκωσε τον κόσμο με τους techno ρυθμούς της, η πασαρέλα μόδας νέων Γάλλων σχεδιαστών αξίζουν αναμφίβολα ξεχωριστή μνεία. 

Τι δεν άρεσε 

Η εικόνα των αρχηγών κρατών να παρακολουθούν την τελετή έναρξης τυλιγμένοι με σε αδιάβροχα έκανε πολλούς να σχολιάσουν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να διοργανωθεί η τελετή σε εξωτερικό χώρο. 

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις το γεγονός ότι οι γαλλική τηλεόραση, που δίνει την εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ, έχασε το πλάνο του Γιάννη Αντετοκούνμπο τη στιγμή που το σκάφος της ελληνικής αποστολής έκανε την εμφάνιση του στον Σικουάνα. Επίσης η επιλογή των διοργανωτών να κάνουν με σκάφη την παραδοσιακή παρέλαση οδήγησε στο να μην έχουμε κοντινά πλάνα των μεγάλων πρωταγωνιστών των Αγώνων. Οι μόνοι αθλητές που είχαν την «τιμιτική» να φανούν από κοντά ήταν ορισμένες Αμερικάνοι σούπερσταρ αλλά και οι Γάλλοι που «πέρασαν» τελευταίοι.

Κενά παρατηρήθηκαν και στην ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών για τις δύο εβδομάδες που διαρκέσουν οι Αγώνες. 

Τα επεισόδια στο τουρνουά ποδοσφαίρου με οπαδούς να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκειά του ματς Μαρόκο - Αργεντινή αποτελούν αρνητική πρωτιά στην ιστορία των Αγώνων. Λίγη ώρα αργότερα, στην αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ-Μάλι, οι περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί και μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, βέβαια, ήρθε χθες το πρωί, λίγες μόλις ώρες πριν την τελετή έναρξης, όταν εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Το σαμποτάζ δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων και εκτιμάται ότι επηρέασε τουλάχιστον 800.000 ταξιδιώτες.

Ποιος ήταν τελικά ο μασκοφόρος δρομέας;

Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει: «Ποιος είναι τελικά ο μασκοφόρος δρομέας της Ολυμπιακής Φλόγας;» στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024;

Οι θεωρίες για τον άνδρα ή γυναίκα που μετέφερε το βράδυ της Παρασκευής (26/7) την Ολυμπιακή Φλόγα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 προκάλεσε… σύγχυση στον κόσμο που παρακολουθούσε το event, τόσο δια ζώσης, αλλά και από τους δέκτες των τηλεοράσεων. Όλοι μα όλοι περίμεναν ότι στο φινάλε θα… αποκαλυπτόταν, αλλά αυτό δε συνέβη. Παρέδωσε την δάδα στον Ζινεντίν Ζοντάν κι απλά… εξαφανίστηκε!

Η εμφάνιση που «έκοψε» την ανάσα

Αρχικά εμφανίστηκε κρατώντας την Φλόγα πάνω σε ένα πλοίο, με τη μουσική υπόκριση που τον συνόδευε να θυμίζει το «Φάντασμα της Όπερας» και ρούχα που έμοιαζαν με αυτά της προαναφερθείσας ταινίας.

Στη συνέχεια ο μυστηριώδης… χαρακτήρας έκανε άλματα από κτίριο σε κτίριο, διακόπτοντας την κάλυψη των Εθνών που έφταναν με πλοία στον ποταμό Σηκουάνα. Εμφανίστηκε να κατευθύνεται προς το Λούβρο, ενώ ήταν αυτός που την παρέδωσε στον Ζινεντίν Ζιντάν, όταν η Τελετή μπήκε στην τελική της ευθεία.

Χαμός στα social media για την ταυτότητά του

Οι σκηνές με τον μασκοφόρο άνθρωπο συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τελετής κι όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την… έκρηξη των social media με τις θεωρίες για την ταυτότητά του να «φουντώνουν»! Χρήστης του twitter αστειευόμενος υπέθεσε: «Αν αυτός ο μασκοφόρος δρομέας δεν αποδειχτεί ότι είναι η Σελίν Ντιόν, τότε τι κάνουμε εδώ;». Κάποιος άλλος, ανέφερε: «Για κάποιο παράξενο λόγο, περιμένω να είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο»

Η θεωρία για το παιχνίδι «Assassin’s Creed» παραμένει μια δημοφιλής επιλογή. Αυτό παράγεται από την γαλλική εταιρεία «Ubisoft», η οποία δημοσίευσε μια κινούμενη εικόνα του κύριου χαρακτήρα Άρνο σε μια στέγη, κοιτάζοντας προς το Λούβρο. Ο λογαριασμός του «Assassin’s Creed» στο Twiter έριξε «λάδι στη φωτιά» με την ανάρτησή του: «Μην πάρετε τα μάτια σας από τις στέγες του Παρισιού – ο Άρνο μπορεί να παρακολουθεί από ψηλά», συνοδευόμενο από το emoji με τα μάτια. Ίσως η ταυτότητα του μασκοφόρου να αποκαλυφθεί κατά την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 11 Αυγούστου.

Lady GagaΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ΓαλλίαΣελίν ΝτιόνΠαρίσιΟλυμπιακοί ΑγώνεςΓιάννης ΑντετοκούνμποΠαρίσι 2024ειδήσεις τώρα