Αθλητισμός|28.07.2024 04:00

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εφαρμογή γνωριμιών για την LGBTQ+ απενεργοποιεί τις υπηρεσίες της στο Ολυμπιακό Χωριό

Newsroom

Η Grindr κυκλοφόρησε μια σειρά από βελτιωμένα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι για να προστατεύσει τους αθλητές LGBTQ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή για συναντήσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες του Grindr (είναι η διαδεδομένη εφαρμογή για γνωριμίες ατόμων που ακοίκουν στην LGBTQ κοινότητα) κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η εφαρμογή φαινόταν αποκλεισμένη στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία «εξερεύνηση», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να προβάλλουν προφίλ σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η Grindr επιβεβαίωσε ότι απενεργοποίησε τις λειτουργίες που βασίζονται στην τοποθεσία της εφαρμογής, κάτι που έκανε επίσης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, και παρουσίασε μια σειρά από άλλα βελτιωμένα μέτρα απορρήτου.

Το σκεπτικό πίσω από την ενέργεια αυτή

«Εάν ένας αθλητής δεν είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος ή προέρχεται από μια χώρα όπου το να είναι κανείς LGBTQ+ άτομο είναι επικίνδυνο ή παράνομο, η χρήση του Grindr μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο να εκτεθεί από περίεργα άτομα που μπορεί να προσπαθήσουν να δημοσιοποιήσουν την ταυτότητα του και να τον εκθέσουν στην εφαρμογή», έγραψαν οι υπέυθυνοι σε μια ανάρτηση.

Τουλάχιστον 67 χώρες έχουν εθνικούς νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων μεταξύ συναινούντων ενηλίκων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χωρίς τις υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία, οι χρήστες του Grindr δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες «εξερεύνηση», «περιαγωγή» ή «εμφάνιση απόστασης» της εφαρμογής στο Ολυμπιακό Χωριό. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν την κατά προσέγγιση απόσταση τους εάν αποφασίσουν να την ενεργοποιήσουν.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αθλητές να συνδεθούν χωρίς να ανησυχούν μήπως αποκαλύψουν ακούσια το πού βρίσκονται ή ότι θα αναγνωριστούν», ανέφερε η Grindr στην ανάρτησή της την Τετάρτη.

Μεταξύ των άλλων πρόσθετων χαρακτηριστικών ασφαλείας της, η εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες στο Ολυμπιακό Χωριό να στέλνουν απεριόριστα μηνύματα που εξαφανίζονται και να διαγράφουν μηνύματα, ανεξάρτητα από το αν είναι premium ή ελεύθεροι χρήστες.

Θα απενεργοποιήσει επίσης τα ιδιωτικά βίντεο εντός του Ολυμπιακού Χωριού και θα επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν στιγμιότυπα οθόνης για εικόνες προφίλ και άμεσα μηνύματα, καθώς και να στέλνουν στοχευμένους πόρους ασφαλείας και πληροφορίες, όπως εβδομαδιαία «μηνύματα που υπενθυμίζουν στους χρήστες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατά τη χρήση της εφαρμογής στο Ολυμπιακό Χωριό και κοινή χρήση συνδέσμων με τους πολύγλωσσους πόρους ασφαλείας μας», όπως ανέφερε ανάρτηση.

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν ότι το Grindr είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να αποκαλύψει την ταυτότητα των Ολυμπιακών αθλητών χωρίς τη θέληση τους, αναφέροντας ένα άρθρο από τη Daily Beast - που επικρίθηκε ευρέως - στο οποίο ένας ρεπόρτερ, ο οποίος σημείωσε δήλωνε ετεροφυλόφιλος, χρησιμοποίησε την εφαρμογή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Η αρχική έκδοση του άρθρου παρείχε πιθανές ταυτοποιητικές πληροφορίες για ορισμένους από τους αθλητές με τους οποίους «ταίριαξε» ο ρεπόρτερ. Μετά από έντονες αντιδράσεις, η Daily Beast επεξεργάστηκε το άρθρο για να αφαιρέσει στοιχεία αναγνώρισης, αλλά τελικά κατέβασε το άρθρο και το αντικατέστησε με ένα σημείωμα του συντάκτη, το οποίο περιλάμβανε μια συγγνώμη σε «αθλητές που μπορεί να παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα ακούσια από την ιστορία μας».

Ολυμπιακό ΧωριόΟλυμπιακοί Αγώνες 2024