Αθλητισμός|27.07.2024 21:00

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Βαρύς o πέλεκυς για τον Καναδά μετά την κατασκοπεία με drone από την προπονήτρια

Newsroom

Από την Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Καναδά αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί ενώ η προπονήτρια Μπεβ Πρίστμαν έχει αποκλειστεί για ένα χρόνο, αφού έγινε γνωστό ότι χρησιμοποίησε drone για να κατασκοπεύει τις προπονήσεις της Νέας Ζηλανδίας, η οποία ήταν αντίπαλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η Fifa ανακοίνωσε τις κυρώσεις  μία ημέρα μετά την απομάκρυνση της Μπεβ Πρίστμαν από την θέση της προπονήτριας του Καναδά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στις οποίες περιλαμβάνεται και πρόστιμο 175.720 λιρών.

Ποινές και σε αξιωματούχους της Ομοσπονδίας

Οι αξιωματούχοι της Καναδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (CSA) Joseph Lombardi και Jasmine Mander τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο.

Η Πρίστμαν τέθηκε επίσης σε διαθεσιμότητα από την CSA μετά το περιστατικό κατά το οποίο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την προπόνηση της Νέας Ζηλανδίας τη Δευτέρα.

Ο 38χρονος ήταν «πολύ πιθανό» να γνώριζε το περιστατικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καναδά.

Η ανακοίνωση της FIFA

Η FIFA από την πλευρά της δήλωσε ότι η CSA «παραβίασε» τις Αρχές της.  «Οι αξιωματούχοι κρίθηκαν υπεύθυνοι για προσβλητική συμπεριφορά και παραβίαση των αρχών του ευ αγωνίζεσθαι σε σχέση με τη χρήση drone από την αντιπροσωπευτική ομάδα γυναικών της CSA στο πλαίσιο του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου», ανέφερε ανακοίνωση της FIFA.

Άμεση αντικατάσταση

Η Πρίστμαν τέθηκε νωρίτερα σε αναστολή για το υπόλοιπο των Ολυμπιακών Αγώνων και μέχρι να ολοκληρωθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική αναθεώρηση, δήλωσε η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, ήρθαν στην αντίληψή μας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με προηγούμενη χρήση drone εναντίον αντιπάλων, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Καναδά, Κέβιν Μπλου.

«Υπό το φως αυτών των νέων αποκαλύψεων, η Ομοσπονδία αποφάσισε να αναστείλει την προπονήτρια της Εθνικής γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου, Μπεβ Πρίστμαν, για το υπόλοιπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της πρόσφατα ανακοινωθείσας ανεξάρτητης εξωτερικής αναθεώρησής μας».

Της γυναικείας ομάδας θα ηγηθεί για το υπόλοιπο της διοργάνωσης ο βοηθός προπονητής, Άντι Σπενς.

Πώς ήρθε στο φως η κατασκοπεία

Η χρήση drone ήρθε στο φως όταν η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας υπέβαλε καταγγελία για απόπειρα κατασκοπείας στη διάρκεια της προπόνησης της Δευτέρας, στο Σεντ Ετιέν. Οι Νεοζηλανδοί το ανέφεραν στην αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον χειριστή, μέλος του προσωπικού της καναδικής ομάδας.

Την Τετάρτη, η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΚ) δήλωσε ότι ανακάλυψε ένα ξεχωριστό περιστατικό με drone στην προπόνηση της Νέας Ζηλανδίας στις 19 Ιουλίου και δήλωσε ότι το ποδοσφαιρικό προσωπικό της Ομοσπονδίας θα υποβληθεί σε «υποχρεωτική εκπαίδευση δεοντολογίας».

Η ΚΟΚ ζήτησε συγγνώμη εκείνη τη στιγμή από τις παίκτριες της Νέας Ζηλανδίας και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, λέγοντας ότι ήταν «σοκαρισμένη και απογοητευμένη». Η FIFA επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η πειθαρχική επιτροπή της ξεκίνησε διαδικασίες εναντίον της Ομοσπονδίας του Καναδά και των υπεύθυνων για το περιστατικό (Πρίστμαν, Μαντέρ και Λομπάρντι).

ΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ΚαναδάςdroneΠαρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνεςπροπονητής