Αθλητισμός|28.07.2024 10:24

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Βιαστής 12χρονης κάνει σερβίς στο μπιτς βόλεϊ και χτίζει παλάτια στην άμμο του Παρισιού

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο Oλλανδός αθλητής του μπιτς βόλεϊ Στίβεν Βαν ντε Βέλντε -που σε ηλικία 19 ετών καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου κοριτσιού στη Βρετανία- συνεχίζει να διχάζει με την παρουσία του στο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ανώτερος αξιωματούχος της ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) αρνείται τον χαρακτηρισμό ως «παιδόφιλο» για τον Ολλανδό αθλητή μπιτς βόλεϊ. Απαντώντας σε e-mail που έστειλε Βρετανός που ζει στην Ολλανδία και χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Βαν ντε Βέλντε ως «κηλίδα για την εθνική ομάδα της Ολλανδίας», ο εκπρόσωπος της ολλανδικής Ολυμπιακής επιτροπής απάντησε:

«Δεν είναι παιδόφιλος»

«Ο Στίβεν δεν είναι παιδόφιλος. Πραγματικά, δεν πιστεύετε ότι η ολλανδική NOC θα έστελνε κάποιον στο Παρίσι που είναι πραγματικός κίνδυνος; Όχι, δεν αποτελεί κίνδυνο», αναφέρει ο Guardian, που απέκτησε πρόσβαση στην απάντηση του Ολλανδού αξιωματούχου ο οποίος μάλιστα προέτρεψε τον Βρετανό να διαβάσει περισσότερα για την υπόθεση υπονοώντας πως ο Ολλανδός αθλητής έχει στιγματιστεί και έχει πληρώσει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Εμεινε εκτός του Χωριού

Το σίγουρο είναι ο Στίβεν Βαν ντε Βέλντε δεν ακολούθησε την υπόλοιπη ολυμπιακή αποστολή της Ολλανδίας στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ ο ίδιος απαγορεύεται να μιλήσει για το οτιδήποτε σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης.

Ηττα στον πρώτο αγώνα

Στον πρώτο αγώνα για το ταμπλό των Ολυμπιακών Αγώνων ο Βαν ντε Βέλντε και ο Μάθιου Ίμερ ηττήθηκαν 2-1 (22-20, 19-21, 15-13) από τους Ιταλούς Άλεξ Ρανγκιέρι, Αντριάν Καραμπούλα.

Φυλακίστηκε το 2016

Ο Βαν ντε Βέλντε στις 8 Αυγούστου 2024 κλείνει τα 30 του χρόνια. Το 2016 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Προηγουμένως παραδέχτηκε πως το 2014 σε ηλικία 19 ετών είχε πάρει μια φτηνή πτήση από το Άμστερνταμ με προορισμό ένα μικρό αεροδρόμιο βόρεια του Λονδίνου και συναντήθηκε με μία 12χρονη με την οποία έκανε σεξ. Είχε γνωρίσει το κορίτσι από το διαδίκτυο. Συνελήφθη αφού συμβούλεψε το θύμα του να πάρει ένα χάπι της επόμενης μέρας.

«Δεν είμαι το τέρας του σεξ»

Συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Φυλακίστηκε για 13 μήνες εκ των οποίων οι 12 σε φυλακή της Βρετανίας. Όταν έκλεισε ένα χρόνο στη φυλακή μεταφέρθηκε στην Ολλανδία όπου καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο και αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2017. Αφού βγήκε από τη φυλακή, έδωσε μια και μοναδική συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad στην οποία είπε: «Με έχουν χαρακτηρίσει ως τέρας του σεξ, ως παιδόφιλο. Όχι δεν είμαι, έκανα μία νεανική τρέλα, ένα λάθος και το πλήρωσα».

Στη μαύρη λίστα της Βρετανίας

Το όνομα του Βαν ντε Βέλντε εξακολουθεί να βρίσκεται στο μητρώο σεξουαλικών παραβατών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την έρευνα ο Βαν ντε Βέλντε άρχισε να μιλά με την κοπέλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης —στο Skype, στο Facebook και στο Snapchat— και της μιλούσε σχεδόν κάθε μέρα σε διάστημα μερικών μηνών. Η επικοινωνία τους ξεκίνησε όταν το κορίτσι του έστειλε αίτημα φιλίας. Όπως είπε αρχικά νόμιζε πως το κορίτσι ήταν 16 ετών, αλλά ακόμα και όταν του είπε την πραγματική της ηλικία, δεν διέκοψε την επαφή.

Το μοιραίο ταξίδι και το χαρτόκουτο

Στις 2 Αυγούστου 2014 μετά από διαδοχικές επικοινωνίες με την 12χρονη, επιβιβάστηκε σε πτήση για να την συναντήσει. Από το αεροδρόμιο του Λούτον, πήρε ένα ταξί 35 χιλιόμετρα μέχρι το Μίλτον Κέινς, την πόλη που επέλεξε για να συναντηθεί με την 12χρονη. Έπιναν επίσης μαζί λικέρ Baileys Irish Cream και κοιμόντουσαν σε ένα χαρτόκουτο κάτω από μια σκάλα ξενοδοχείου όταν δεν μπορούσαν να πάρουν δωμάτιο. «Ήμουν και εγώ έφηβος και ακόμα ανακάλυπτα πράγματα. Έκανα αυτή την επιλογή στη ζωή μου όταν δεν ήμουν έτοιμος. Δεν σκέφτηκα ποτέ τις επιπτώσεις. Αν περνούσε από το μυαλό μου έστω και ένα λεπτό δεν θα είχε συμβεί τίποτα απ΄όλα αυτά. Είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Βαν ντε Βέλντε.

Παντρεύτηκε Γερμανίδα αστυνομικό και αθλήτρια

Έκτοτε, απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και κατάφερε να ξαναχτίσει τη ζωή του και την αθλητική του καριέρα. Το 2022 παντρεύτηκε την Γερμανίδα Κιμ Βαν ντε Βέλντε επίσης αθλήτρια μπιτς βόλεϊ που είναι και αστυνομικός. Έχουν έναν γιο δύο ετών.
Με συμπαίκτη τον Μάθιου Ίμερς ο Βαν ντε Βέλντε θα προσπαθήσει να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να διεκδικήσει ένα μετάλλιο για την Ολλανδία στην οποία όπως αναφέρει χρωστάει πολλά.

Μαζεύτηκαν 81.000 υπογραφές

Η ανακοίνωση συμμετοχής του Βαν ντε Βέλντε στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε αντιδράσεις από το Survivors Trust που μάζεψε 81.000 υπογραφές και καλούσε τη ΔΟΕ να απαγορεύσει σε γνωστούς σεξουαλικούς παραβάτες να αγωνίζονται στους Αγώνες. «Ο βιασμός ενός παιδιού σχεδιάστηκε, υπολογίστηκε με διεθνή ταξίδια και αναμφίβολα θα προκαλέσει δια βίου τραύμα στο θύμα του, αλλάζοντας αμετάκλητα την πορεία της ζωής του. Ως κοινωνία, πρέπει να αρχίσουμε να υιοθετούμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε αυτό το αποτρόπαιο και δαπανηρό έγκλημα.

Σε έναν αθλητή που καταδικάζεται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ανεξάρτητα από τη χώρα, δεν θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες», αναφέρουν εκπρόσωποι των Survivors Trust και συμπλήρωσαν: «Ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι «λάθος» — είναι εγκληματική παράβαση που θα πρέπει να αποκλείει άτομα από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η κατάρα του δικαστή που δεν επιβεβαιώθηκε

Πάντως, δημοσιότητα έχει πάρει και η... κατάρα του δικαστή Sheridan που του 2016 είχε πει στον Βαν ντε Βέλντε λίγο πριν πάρει το δρόμο για τη φυλακή: «Οι ελπίδες σου να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου είναι σαν ένα γκρεμισμένο όνειρο». Τελικά, ο Βαν ντε Βέλντε κατάφερε να βρει το δρόμο προς του Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

βιασμόςΠαρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνες 202412χρονηπαιδόφιλος