Αθλητισμός|30.07.2024 13:52

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δεύτερη ήττα για την Εθνική μπάσκετ που θα παίξει τα ρέστα της σε «τελικό» με την Αυστραλία

Newsroom

Η Εθνική μπάσκετ προσπάθησε ξανά, έδωσε μάχη αλλά γνώρισε τη δεύτερη σερί ήττα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ισπανία επιβεβαίωσε πως αποτελεί τον κακό δαίμονα της Ελλάδας. Ήταν ανώτερη συνολικά στο παιχνίδι, εκμεταλλεύτηκε την αστοχία της ελληνικής ομάδας και έφτασε σε μια νίκη με 84-77 που φέρνει τη Γαλανόλευκη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η Ελλάδα πλέον πάει σε ματς-τελικό με την Αυστραλία (2/8 στις 14.30) με στόχο την τρίτη θέση που ενδέχεται να δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί βεβαίως βασική προϋπόθεση είναι η νίκη της Εθνικής μας, που όμως θα πρέπει να ψάξει και τη διαφορά καθώς το εισιτήριο για την οχτάδα θα κριθεί στους πόντους (στα προημιτελικά προκρίνονται οι δύο καλέτερες κάθε ομίλου και οι δύο καλύτερες τρίτες)...

Η Εθνική έζησε μία από τα ίδια όπως και στο παιχνίδι με τον Καναδά για την πρώτη αγωνιστική. Γκρέμισε το καλό ξεκίνημα στην πρώτη περίοδο, είχε ένα καταστροφικό δεκάλεπτο πριν από το ημίχρονο και παρά την αντεπίθεση που επιχείρησε στο φινάλε φτάνοντας στο 71-69 με τρίποντο του τρομερού Τολιόπουλου 5'35'' πριν από τη λήξη, στη συνέχεια «κόλλησε», έκανε λάθη και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία με τρίποντο του Αντετοκούνμπο να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, όμως ο κατά τα άλλα εξαιρετικός «Greak Freak» αστόχησε και η Ελλάδα δεν απέφυγε την ήττα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για ακόμα μία φορά ήταν ο Γιάννης, ο οποίος σταμάτησε στους 27 πόντους με 12/16 δίποντα, κάνοντας double-double και με 11 ριμπάουντ, έχοντας ακόμα 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Τρομερός ο Βασίλης Τολιόπουλος, που έδωσε λύσεις με 14 πόντους και τα 4/6 τρίποντα. Στους 9 πόντους ο Κώστας Παπανικολάου και στους 8 ο Νικ Καλάθης, που είχε και 7 ασίστ.

Από την πλευρά της Ισπανίας, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σάντι Αλντάμα, που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 19 πόντους, πετυχαίνοντας double-doube με 12 ριμπάουντ. Στους 13 ο Σέρχιο Γιουλ, που ήταν κομβικός στη 2η περίοδο και στους 11 ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ. Πολύ καλός και ο Λορένζο Μπράουν με 7 πόντους και 10 τελικές πάσες, με τον Χουάντσο να μετράει 3 πόντους κι 1 ριμπάουντ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το ξεκίνημα της Εθνικής ήταν εξαιρετικό καθώς κατόρθωσε να ξεφύγει με οχτώ πόντους (12-20)! Όμως οι Ισπανοί βρήκαν ρυθμό απέναντι στην ελληνική άμυνα και στο κλείσιμο της πρώτης περιόδου μείωσαν τη διαφορά στον πόντο (21-22) με τον 36χρονο Γιουλ να σκοράρει οχτώ σερί πόντους! Απ' την πλευρά της Ελλάδας ο Αντετοκούνμπο τελείωσε το δεκάλεπτο στους εννέα πόντους.

Η δεύτερη περίοδος ήταν καταστροφική για την Εθνική. Οι Ισπανοί συνέχισαν με φόρα το παιχνίδι τους, πήραν προβάδισμα με το ξεκίνημα (23-22) με τρίποντο του Γιουλ και λίγο αργότερα με ένα σερί 9-0 έχτισαν μια διαφορά ασφαλείας που εκτοξεύτηκε στο +10. Με τρομερά ποσοστά απ' το τρίποντο (11/17) η ισπανική ομάδα έκανε προέλαση φτάνοντας στο +14 με το φινάλε του ημιχρόνου (49-35). Το επιμέρους σκορ στην περίοδο ήταν 28-13 με τον Αντετοκούνμπο να μένει στο μηδέν χάρη στη σκληρή αλλά αποτελεσματική ισπανική άμυνα!

Οι Ισπανοί άρχισαν την τρίτη περίοδο με τη διαφορά να ανεβαίνει στους 16 (51-35 και 55-39). Κάπου εκεί όμως άρχισε η προσπάθεια της ελληνικής ομάδας για αντεπίθεση. Με δύο τρίποντα Γουόκαπ και Παπανικολάου η διαφορά έπεσε στους οχτώ πόντους (55-47). Και πάλι όμως η Ισπανία βρήκε τρόπο να αντιδράσει και να φέρει τη διαφορά στο +10. Η ελληνική ομάδα ωστόσο με ένα σερί 7-0 έκλεισε την περίοδο στο -6 (62-56) επιστρέφοντας στη διεκδίκηση του ματς.

Η Ελλάδα πλέον είχε ξυπνήσει και με ένα σερί 5-0 έφτασε τη διαφορά στον πόντο στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου (62-61). Ο Τολιόπουλος με διαδοχικά τρίποντο κράτησε την Εθνική σε απόσταση αναπνοής (68-67). Ένα τρίποντο του Ρούντι έφερε τους Ισπανούς στο +4 (71-67) αλλά ο Τολιόπουλος μείωσε ξανά στο καλάθι (71-69) στο 35'. Η Ελλάδα ισοφάρισε για πρώτη φορά μετά από ώρα (71-71) με κάρφωμα του Αντετοκούνμπο, όμως ένα ισπανικό σερί 8-0 και διαδοχικά άστοχα σουτ της Γαλανόλευκης, έφερε το σκορ στο -8 (79-71).

Ο Παπανικολάου έδωσε ελπίδα με εύστοχο τρίποντο (79-74), όμως ένα άστοχο τρίποντο του Λαρεντζάκη στα 66'' δεν έφερε την Ελλάδα σε απόσταση καλαθιού. Η Ελλάδα δεν τα παράτησε. Ο Γιάννης με γκολ φάουλ μείωσε στους τρεις (80-77), αλλά αστόχησε σε τρίποντο στα 22''. Ο Βίλι Ερνανγκόμεθ ευστόχησε σε δύο βολές για το 82-77, ο Λαρεντζάκης αστόχησε στο τρίποντο και η Ισπανία ολοκλήρωσε το παιχνίδι με δίποντο που έφερε τη διαφορά στο +7 (84-77) και την Εθνική μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Εθνική ΙσπανίαςΟλυμπιακοί ΑγώνεςΕθνική μπάσκετΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Εθνική ομάδαειδήσεις τώρα