Αθλητισμός|01.08.2024 10:29

Σέρφινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Γιατί γίνεται 16.000 χλμ μακριά από το Παρίσι - Το χλιδάτο Χωριό

Newsroom

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι, όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 ξεκίνησαν με μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα. Αλλά για ορισμένους αθλητές και θεατές, οι φετινοί Θερινοί Αγώνες απαιτούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε ένα νησί του Νότιου Ειρηνικού.

Οι αγώνες σέρφινγκ θα διεξαχθούν στα νερά ανοικτά του Teahupo'o, ενός μικροσκοπικού χωριού στο νησί της Ταϊτής.

Η Ταϊτή είναι μέρος της Γαλλικής Πολυνησίας, μιας συλλογικότητας νησιών που λειτουργεί ως ημιαυτόνομη επικράτεια της Γαλλίας. Οι Γάλλοι Πολυνήσιοι είναι Γάλλοι πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που ζουν στην ηπειρωτική χώρα . Για παράδειγμα, μπορούν να ψηφίζουν στις γαλλικές εκλογές και να ζουν στη Γαλλία.

Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη  τοποθεσία

Καθώς οι διοργανωτές σχεδίαζαν τους αγώνες του 2024, η Ταϊτή κέρδισε όλες τις υπόλοιπες τοποθεσίες για σερφ στην ηπειρωτική Γαλλία (Μπιαρίτζ, Λακανώ, Les Landes και La Torche) για να φιλοξενήσει τη φετινή διοργάνωση. Το Teahupo'o έχει φιλοξενήσει αρκετούς διαγωνισμούς σερφ, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου πρωταθλήματος Pro Tahiti, και είχε «συντριπτική υποστήριξη» από τους σέρφερ, σύμφωνα με το Associated Press (AP).

Το σερφ έκανε το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό άθλημα στους Αγώνες του Τόκιο το 2021. Φέτος, 48 αθλητές από 21 χώρες βρίσκονται στην Ταϊτή για τους Αγώνες. Από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, θα σερφάρουν στα παγκοσμίου φήμης κύματα Teahupo'o, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 22 πόδια. Αυτά τα τερατώδη κύματα θαυμάζονται και από τους πιο πετυχημένους σέρφερ.«Μερικές φορές, είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρικα, πραγματικά διασκεδαστικά», λέει η Carissa Moore, η Χαβανέζα σέρφερ που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο, στη Megan Spurrell του Conde Nast Traveler.«Μερικές φορές, έχει κυριολεκτικά δόντια. Υπάρχουν φορές που κάθομαι στο σκάφος και τρέμω, επειδή αυτά τα βουνά νερού διπλώνονται μόνα τους και σκέφτεσαι, πρέπει πραγματικά να βγω εκεί έξω;».

Το πλωτό Ολυμπιακό Χωριό

Όταν δεν κάνουν σερφ, οι αθλητές ξεκουράζονται στο σκάφος της… προσωρινής τους κατοικίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Aranui 5 .Αυτό το πλωτό Ολυμπιακό Χωριό είναι εν μέρει κρουαζιερόπλοιο, εν μέρει φορτηγό πλοίο. Και όταν δεν φιλοξενεί Ολυμπιονίκες, μεταφέρει τουρίστες και αγαθά στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων νησιών Μαρκέζας.

 

Το Aranui 5 επιλέχθηκε επειδή η Ολυμπιακή Επιτροπή του Παρισιού επιβάλλει σε όλους τους αθλητές να στεγάζονται σε απόσταση 45 λεπτών από τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων τους, αναφέρει ο Kyle Frankel για το NBC Olympics. Οι διοργανωτές εξέταζαν ένα τοπικό ξενοδοχείο, αλλά ήταν κλειστό εδώ και 26 χρόνια και δεν μπορούσε να ανακαινιστεί εγκαίρως για τους αγώνες, σύμφωνα με την Julia Elbaba του NBC Los Angeles.

Έτσι λοιπόν, ενώ οι αθλητές που μένουν στο Παρίσι κοιμούνται σε χάρτινα κρεβάτια σε κοινόχρηστα δωμάτια τύπου κοιτώνα, οι αθλητές στο Aranui 5 θα κοιμούνται ήσυχοι σε πραγματικά κρεβάτια μέσα σε ιδιωτικές καμπίνες με μπαλκόνια με θέα στον ωκεανό.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Παρίσι 2024ειδήσεις τώρασέρφερειδήσειςΠαρίσισέρφινγκ