Αθλητισμός|01.08.2024 21:56

Ολυμπιακοί αγώνες 2024 - Ιμάνι Κελίφ: Δεν είναι τρανς, «έχει νικηθεί από 9 γυναίκες και αυτό τα λέει όλα»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ιμάνι Κελίφ - Άτζελα Καρίνι (AP Photo)
Ιμάνι Κελίφ - Άτζελα Καρίνι (AP Photo)
Ιμάνι Κελίφ - Άτζελα Καρίνι (AP Photo)
Ιμάνι Κελίφ - Άτζελα Καρίνι (AP Photo)
Ιμάνι Κελίφ - Άτζελα Καρίνι (AP Photo)

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, των social media και των ΜΜΕ έχουν βρεθεί τις τελευταίες ώρες δύο αθλήτριες της πυγμαχίας, τις οποίες η παγκόσμια ομοσπονδία είχε αποκλείσει επειδή είχαν αποτύχει στα τεστ καταλληλότητας φύλου, επειδή τους επετράπη να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι δύο γυναίκες είχαν και στο παρελθόν αποτύχει σε τέτοια τεστ. Πρόκειται για την Ιμάνι Κελίφ και την Λιν Γιου-Τινγκ. Οι δύο γυναίκες πυγμάχοι δεν είναι τρανς, αλλά ενδεχομένως είναι intersex άτομα, δηλαδή τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα τα σώματά τους να μην εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «ανδρικών» και «θηλυκών» σωμάτων.

Σήμερα (1/8) Ιταλίδα πυγμάχος εγκατάλειψε κλαίγοντας από τον αγώνα με την Αλγερινή, που έχει ανδρικά χρωμοσώματα.

Πάντα αγωνίζεται σε γυναικεία τουρνουά

Ειδικότερα, οι αθλήτριες είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει το 2023 στο Νέο Δελχί, μην έχοντας περάσει τα τεστ «καταλληλότητας φύλου».

Όπως ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενο σε χιλιάδες σχόλια και άρθρα στο διαδίκτυο αναφέρεται πως η Ιμάνι Κελίφ και η Λιν Γιου-Τινγκ είναι «βιολογικά άνδρες» και δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να αγωνιστούν στην κατηγορία γυναικών. 

Ωστόσο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει πως οι δύο πάντα αγωνίζονταν σε γυναικεία τουρνουά και δεν είναι τρανς άτομα. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA), μάλιστα, καταδίκασε τις επιθέσεις στην Κελίφ και έκανε λόγο για «αβάσιμη προπαγάνδα».

«Η COA καταδικάζει σθεναρά την ανήθικη στόχευση και κακοποίηση της αξιότιμης αθλήτριάς μας, Ιμάνι Κελίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε.

«Έχει νικηθεί από 9 γυναίκες και αυτό τα λέει όλα»

Η Ιμάνι, σε ηλικία 19 ετών, είχε έρθει 17η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018 στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια εκπροσώπησε την Αλγερία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στη Ρωσία, όπου ήρθε 33η. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που διεξήχθησαν το 2021 ηττήθηκε από τον Κέλι Χάρινγκτον στους ημιτελικούς. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Η Έιμι Μπρόντχερστ, πρωταθλήτρια της Ιρλανδίας, την νίκησε στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2022 που διοργανώθηκε από την IBA στην Κωνσταντινούπολη.

Σε πρόσφατη ανάρτησή της αναφέρει: «Προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει κάνει κάτι για να εξαπατήσει. Νομίζω πως είναι ο τρόπος που γεννήθηκε. Το ότι έχει νικηθεί από 9 γυναίκες στο παρελθόν τα λέει όλα».

Και προσθέτει: «Γεννήθηκε ιντερσέξ (...). Κανείς δεν ξέρει την πλήρη αλήθεια».

Η ίδια η Κελίφ, σε συνέντευξή της όταν έγινε πρέσβειρα της UNICEF στη χώρα της, είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πυγμαχία -που ακόμα και σήμερα ενδεχομένως θεωρείται άθλημα μόνο για άνδρες, κάτι που πίστευε και ο πατέρας της.

«Το μήνυμά μου στους νέους είναι "ακολουθήσετε τα όνειρά σας". Μην αφήνετε εμπόδια να μπουν στο δρόμο σας, αντισταθείτε σε οποιαδήποτε εμπόδια και ξεπεράστε τα. Το όνειρό μου είναι να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο. Αν κερδίσω, οι μητέρες και οι πατέρες μπορούν να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα παιδιά τους. Θέλω ιδιαίτερα να εμπνεύσω κορίτσια και παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην Αλγερία», ήταν το μήνυμά της.