Αθλητισμός|02.08.2024 21:40

Σε ποια αθλήματα οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες – Οι ειδικοί έχουν την απάντηση

Newsroom

Ποιος είπε πως οι γυναίκες είναι το ασθενές φύλο; Οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά, διεκδικούν και παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Όπως και τα μετάλλια σε πολλά αθλήματα στα οποία οι άνδρες βλέπουν τις γυναίκες με τα… κιάλια!

Οι γυναίκες υπερτερούν σε μια σειρά από ανταγωνιστικά αγωνίσματα, από την σκοποβολή έως τον μαραθώνιο και την κολύμβση.

Μια δύσκολη σύγκριση

Ο καθηγητής αθλητικής επιστήμης στο UiT The Artic University της Νορβηγίας και διευθυντής της Νορβηγικής Σχολής Αθλητισμού Elite (NTG), Syvind Sandbakk, διαπίστωσε μαζί με τους συναδέλφους του ότι οι διαφορές στις μέσες επιδόσεις μεταξύ των κορυφαίων αθλητριών και αθλητών τείνουν να σταματήσουν στο 8-12% περίπου των παγκόσμιων ρεκόρ υπέρ των ανδρών. Το χάσμα μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερο για την κολύμβηση υπεραντοχής και μεγαλύτερο για αθλήματα που απαιτούν σημαντική δύναμη του άνω μέρους του σώματος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ορισμένα αθλήματα με «αισθητικά» στοιχεία έχουν χαρακτηριστεί στερεότυπα ως θηλυκά, ενώ πολεμικές τέχνες όπως η πυγμαχία θεωρούνται λιγότερο αποδεκτές για τις γυναίκες σε ορισμένες κοινωνίες. Κανένας άνδρας δεν συμμετέχει στην καλλιτεχνική κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Είναι επίσης πολύ δύσκολο να διαχωριστούν οι βιολογικές και οι κοινωνικές πτυχές που συμβάλλουν στις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στις αθλητικές επιδόσεις, τονίζει ο Sandbakk. Αυτές περιλαμβάνουν την άνιση πρόσβαση σε αθλητικές ευκαιρίες. Και το πλαίσιο είναι ουσιαστικό.

Η τεστοστερόνη συνδέεται με το μέγεθος και τη δύναμη των μυών

Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται γενικά με το μέγεθος και τη δύναμη των μυών, καθώς και με την υψηλότερη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και συνεπώς με την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου. Έχει επίσης συσχετιστεί με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στους άνδρες. Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, η τεστοστερόνη επηρεάζει την τάση των ανδρών να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα, τόσο εντός όσο και εκτός του αθλητισμού.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το πώς η τεστοστερόνη επηρεάζει τις γυναίκες (ή πώς τα οιστρογόνα επηρεάζουν τους άνδρες). Οι άνδρες και οι γυναίκες γενικά δεν έχουν επικαλυπτόμενα εύρη τεστοστερόνης. Στο βιβλίο της Better Faster Farther: How Running Changed Everything We Know About Women, η Maggie Mertens γράφει ότι οι μέσοι όροι μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη ποικιλομορφία του εύρους των ορμονών.

Δεν υπάρχει σαφής γραμμική σχέση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της απόδοσης, λέει η Mertens, δημοσιογράφος που επικεντρώνεται στον αθλητισμό και το φύλο. «Στην πραγματικότητα, πολλοί πολύ άνδρες αθλητές έχουν αρκετά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνολικά κατά μέσο όρο». Μια ενδοκρινολογική μελέτη διαπίστωσε χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στο ένα τέταρτο των ανδρών που αγωνίζονταν σε 12 από τα 15 ολυμπιακά αθλήματα που αναλύθηκαν. Και ο Mertens λέει ότι ακόμη και οι γυναίκες με υπερανδρογονισμό, οι οποίες μπορεί να έχουν επίπεδα τεστοστερόνης που φτάνουν τα τυπικά ανδρικά επίπεδα, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο επιδόσεων με τους άνδρες.

Διανοητική δύναμη

Μια κορυφαία αθλήτρια σε ένα πολύ διαφορετικό άθλημα, η Kim Yeji, συμφωνεί με τον Dean σχετικά με τη σημασία του πνευματικού παιχνιδιού. Η Κιμ αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τόσο στα γυναικεία όσο και στα μικτά αγωνίσματα σκοποβολής. Η Νοτιοκορεάτισσα αθλήτρια έχει ήδη σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στο πιστόλι 25 μέτρων γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) νωρίτερα φέτος - καταρρίπτοντας οριακά το ρεκόρ που είχε σημειώσει πρόσφατα η συναθλήτριά της, Yang Jiin.

«Πιστεύω ότι η σκοποβολή είναι περισσότερο πνευματική παρά σωματική. Νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το μυαλό και το πνεύμα», λέει η Κιμ. Και πιστεύει ότι η ικανότητα να παραμένει κανείς ήρεμος υπό πίεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες σκοπευτές.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αγώνισμα του πιστολιού 25 μέτρων των ανδρών περιλαμβάνει γρήγορη βολή, οπότε η φυσική κατάσταση είναι διαφορετική από το αγώνισμα των γυναικών. Μια μελέτη για την αθλητική σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν καλύτερες επιδόσεις στα αγωνίσματα που αφορούσαν κινούμενους στόχους, αλλά οι επιδόσεις ήταν ισορροπημένες μεταξύ των δύο φύλων σε σταθερές συνθήκες.

Ένα όραμα για το μέλλον

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Αυτό είναι επίσης μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ένταξη.

Ενώ μεγάλο μέρος της επιστήμης του φύλου και της απόδοσης μπορεί να είναι αδιευκρίνιστο, ένα πράγμα που είναι απολύτως σαφές για τον Sandbakk είναι ότι σε περισσότερες έρευνες πρέπει να συμμετέχουν γυναίκες. Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες του αθλητισμού όσον αφορά την προπόνηση, τη φυσιολογία, τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό βασίζονται σε έρευνες σε άνδρες. «Αν θέλετε να μειώσετε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, νομίζω ότι περισσότερη έρευνα σε γυναίκες γενικά... θα ήταν πολύ ωφέλιμη», λέει ο Sandbakk.

Η Mertens υπογραμμίζει τη σημασία του εορτασμού των επιτευγμάτων στα γυναικεία αθλήματα, χωρίς απαραίτητα να τα συγκρίνει με τα ανδρικά, και την ανάγκη να διατηρούνται ορισμένοι αθλητικοί αγώνες χωριστά ανά φύλο. Για την ίδια, όμως, το να βλέπει ότι οι γυναίκες κατά καιρούς νικούν τους άνδρες στα αθλήματα είναι χρήσιμο για να καταλάβουμε ότι οι επιδόσεις μας υπάρχουν σε ένα φάσμα. "Δεν χρειάζεται να πέφτουμε σε αυτές τις δύο πλευρές όταν μιλάμε για τον αθλητισμό, και αυτό θα μπορούσε ελπίζω να είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσουμε περισσότερη ποικιλομορφία των φύλων", λέει.

Παρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνεςειδήσεις τώραΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις