Αθλητισμός|02.08.2024 17:26

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Σπανούλης: Υπερήφανος για τα παιδιά και για την Ελλαδάρα μας

Newsroom

«Υπερήφανος ως Έλληνας, για τα παιδιά και για την Ελλαδάρα μας» δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης, μετά την εμφάνιση της εθνικής απέναντι στην πανίσχυρη και «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Αυστραλία, στον 3ο και τελευταίο αγώνα της, τουλάχιστον για τη φάση των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ, στη Λιλ.

Η εθνική βρέθηκε ακόμη και στο +19 απέναντι στους Πάτι Μιλς, Ντάντε Έξουμε και Τζος Γκίντεϊ, για να της... λείψουν όμως δύο πόντοι (τελικό 77-71) για να «καθαρίσει» την άμεση πρόκριση στους «8». Εν αναμονή των αναμετρήσεων του Καναδά με την Ισπανία (η εθνική θέλει νίκη του Καναδά) σήμερα (2/8) και της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν αύριο (3/8, χρειάζεται νίκη με 3+ της Σερβίας), ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για αυτή τη μεγάλη εμφάνιση από τους παίκτες του μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο Σπανούλης θέλησε να εκφράσει και ένα... παράπονο: «Πρέπει να σταματήσουμε, όταν χάνουμε να είμαστε επικριτές και όταν κερδίζουμε να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, είμαστε Έλληνες, αντιπροσωπεύουμε αυτό εδώ το εθνόσημο».


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη

«Μπορούμε να χαμογελάσουμε και μάλιστα δυνατά. Αυτή η ομάδα έχει επιστρέψει στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ. Το έδειξε απέναντι στην τρίτη ομάδα στο Παγκόσμιο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης συν τρεις παίκτες και μια ακόμη που πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα έχει κάνει τρομερή υπέρβαση. Ευχαριστούμε τον κόσμο που είναι μαζί μας και μας δείχνει την αγάπη του, αλλά και αυτούς που δεν πιστεύουν σε μας και προκαλούν αυτή τη στενοχώρια στα παιδιά ότι δεν μπορούν. Αυτή η γενιά μπορεί και παρα-μπορεί. Επιτέλους οι Έλληνες πρέπει είμαστε μαζί, στα καλά και στα άσχημα. Πρέπει να σταματήσουμε, όταν χάνουμε να είμαστε επικριτές και όταν κερδίζουμε να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, είμαστε Έλληνες, αντιπροσωπεύουμε αυτό εδώ το εθνόσημο. Είχα πει στα παιδιά ότι οι Έλληνες δεν τα παρατάνε και όταν λίγοι πιστεύουν εμάς συσπειρωνόμαστε τότε εμφανιζόμαστε. Κάναμε εξαιρετικό παιχνίδι. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τη διαιτησία, αλλά σήμερα δεν είδαμε πάλι ίδια κριτήρια, όπως γίνεται σε όλο το τουρνουά. Και σήμερα οι βολές ήταν 21-11, είδαμε παράβαση οκτώ δευτερολέπτων να σφυρίζεται στα 16 δευτερόλεπτα. Είναι κάτι κραυγαλέο, είναι Ολυμπιακοί Αγώνες και πρέπει να υπάρχουν ίδια κριτήρια για όλους. Τα παιδιά έκαναν ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, κάπου κουραστήκαμε, κάπου κι αυτοί μας έπαιξαν με παραπάνω επαφή από ό,τι επιτρέπεται αλλά και πάλι κερδίσαμε καθαρά, για 38:34 ήμουν μπροστά. Είμαι υπερήφανος, πρώτον που είμαι Έλληνας, δεύτερον για τα παιδιά και τρίτον που αντιπροσωπεύουμε την πατρίδα μας, την Ελλαδάρα μας. Όποιος ξέρει καλά αυτή την ομάδα, εμένα, τον Νίκο και τα παιδιά, ξέρουν πως είμαστε σκληρά καρύδια. Καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες να εκτελέσουμε άριστα το πλάνο μας, είμαι περήφανος για όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε φέτος».

Ο Σπανούλης συνέχισε λέγοντας: «Είναι πολύ δύσκολο μια ομάδα να φορμαριστεί δύο φορές σε έναν μήνα. Παρόλο που κάποια παιδιά δέχτηκαν κριτική για κάποια σ σκαμπανεβάσματα, πρέπει να τους ανεβάζουμε! Η κριτική πρέπει πάντα να είναι καλοπροαίρετη. Όχι να λένε ‘πέταξέ τον, μην παίξει αυτός, να φύγει’. Αυτό μας πεισμώνει, μας κάνει καλύτερους, αλλά δεν είναι καλή αύρα αυτό. Είμαστε Εθνική Ελλάδας, όλοι πρέπει να είμαστε μαζί. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου, πονάνε την ομάδα, δεν κοιμούνται... Μου θυμίζει πολύ τη δική μας την ομάδα. Είναι θέμα χρόνου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι μας. Ό,τι θέλει ας γίνει τώρα, είμαι πολύ περήφανος, αυτή η ομάδα μπορούσε να είχε και τρεις νίκες απέναντι σε ομάδες εκπληκτικές που είναι στην ελίτ. Θα είμαστε για αρκετά χρόνια εκπληκτική ομάδα να κρατήσουμε για χρόνια μια μαγιά παικτών και είναι όλοι διαθέσιμοι. Πρέπει να είμαστε όλοι εδώ και να προσπαθούμε για την πατρίδα μας. Το παράθυρο είναι ανοιχτό για όλους. Τα παιδιά είναι πολύ αγαπημένα, στηρίζει ο ένας τον άλλο, έχουν καρδιά, έχουν... καρύδια, έχουν ελληνική ψυχή και τη βγάλανε και σήμερα, όπως έκαναν και με Καναδά και Ισπανία. Έχουμε ψυχή, είναι θέμα χρόνου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Δεν είναι μόνο ο Γιάννης, είναι όλη η ομάδα. Για μένα είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Εμένα με πείραξε που έβγαλαν οι Αυστραλοί ότι παίζουν σήμερα εναντίον του Γιάννη. Με πείσμωσε. Ο Παπανικολάου ήταν σαν να έβαλε σήμερα 30 πόντους, ο Καλαϊτζάκης έπαιξε 9 λεπτά αλλά ήταν σαν να έπαιζε 30. Όλα τα παιδιά που μπήκαν βοήθησαν, είναι όλη η ομάδα».

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024Παρίσι 2024Βασίλης ΣπανούληςΠαρίσιΕθνική μπάσκετειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνες