Αθλητισμός|03.08.2024 16:38

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Η Iba βραβεύει την Καρίνι σαν να είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο - «Η Κελίφ είναι γυναίκα», λέει κατηγορηματικά η ΔΟΕ

Newsroom

Συνεχίζεται αμείωτα η κόντρα μεταξύ ΔΟΕ και Iba μετά από τον πολυσυζητημένο αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ανάμεσα στην Ιμάνι Κελίφ με την Άντζελα Καρίνι, με την Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας να αποφασίζει να βραβεύσει την Ιταλίδα σαν να είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο!

Ειδικότερα, η Iba -που δεν έχει πια την αναγνώριση της ΔΟΕ- θα πληρώσει την Άντζελα Καρίνι με έπαθλο που θα της δινόταν αν έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο. «Θα ανταμειφθεί χρηματικά σαν να είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος της Iba, Ουμάρ Κρέμλεφ, με το έπαθλο να είναι της τάξης των 100.000 δολαρίων, ως «καθαρό» ποσό.

Από αυτά τα χρήματα η Καρίνι θα πάρει 50.000 δολάρια ενώ τα υπόλοιπα θα τα μοιραστούν ο προπονητής της και η ιταλική ομοσπονδία πυγμαχίας (Fpi), που από την πλευρά της όμως εγκατέλείψε πρόσφατα την Iba για να ενταχθεί σε μία νέα ένωση με την ονομασία «World Boxing».

«Αυθαίρετη η απόφαση - Είναι γυναίκες»

Η ΔΟΕ από την πλευρά της είναι κατηγορηματική και υποστηρίζει ότι η  Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ και η -δύο φορές- παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ είναι γυναίκες και έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν».

«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας», είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου. Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκες».

Η ΔΟΕ τόνισε ότι η απόφαση της Iba να τις αποκλείσει πέρυσι από τους αγώνες ήταν αυθαίρετη και ήταν η κύρια αιτία για την οργή που έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τόμας Μπαχ τόνισε επίσης ότι η θέση της IBA ήταν μέρος αυτού που είπε ότι ήταν μια εκστρατεία δυσφήμισης: «Αυτό που είδαμε από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε την αναγνώριση, ότι έχουν αναλάβει πριν από αυτούς τους Αγώνες μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ», είπε ο Μπαχ. «Έχουν κάνει μια σειρά από σχόλια σχετικά με αυτό, τα οποία δεν θέλω να επαναλάβω».

Ο πρόεδρος της Iba Ουμάρ Κρέμλεφ, ένας Ρώσος επιχειρηματίας, έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Μπαχ και της ΔΟΕ για την απόφαση να επιτραπεί στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν στους Αγώνες:

«Θα ζητούσα από όλους να σεβαστούν αυτές τις γυναίκες, να τις σέβονται ως γυναίκες και ως ανθρώπινα όντα», είπε ο Μπαχ. «Όταν μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα, τότε έχεις το ανθρώπινο δικαίωμα κάθε γυναίκας να συμμετέχει σε γυναικείο διοργάνωση».

Ο πατέρας της Κελίφ, Αμάρ είπε στο Reuters ότι ήταν περήφανος για την κόρη του και την υποστήριξε να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία.

Ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ ήθελε να διατηρήσει την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει, ειδικά για τα μειονεκτούντα μέρη της κοινωνίας, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί μία νέα παγκόσμια ομοσπονδία.

«Πολύ ξεκάθαρα ναι», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να δει την πυγμαχία στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο παγκόσμια αθλήματα, ένα άθλημα με πολύ υψηλές κοινωνικές αξίες. Σε κάθε χώρα πολλοί πυγμάχοι τείνουν να προέρχονται από μη προνομιούχα μέρη της κοινωνίας και η πυγμαχία τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και εκτός γηπέδου», πρόσθεσε.

«Γι αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό με αυτό που συμβαίνει με την Ιμάνι στα social media. Επειδή έχει ξεκαθαρίσει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και η πυγμαχία δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί και της δίνει εμπιστοσύνη να το πράξουν».

ΠαρίσιπυγμαχίαΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Παρίσι 2024ΔΟΕΟλυμπιακοί Αγώνεςειδήσεις τώρα