Αθλητισμός|05.08.2024 07:55

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: ο Σηκουάνας «κατάπιε» αθλήτρια – Το Βέλγιο αποσύρθηκε από τη μεικτή σκυταλοδρομία τριάθλου

Newsroom

Ο Σηκουάνας φαίνεται να κλέβει την παράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη αθλήτρια-θύμα του ποταμού είναι Βελγίδα!

Παριζιάνοι κατοικούν κατά μήκος του Σηκουάνα για περισσότερα από 3.000 χρόνια και το ποτάμι τους βολεύει για να ξεφορτώνονται σκουπίδια, ανθρώπινα απόβλητα και οτιδήποτε άλλο θέλουν να φύγει… από πάνω τους. Ακόμη και οι στάχτες της Ζαν ντ΄Αρκ λέγεται ότι ρίχτηκαν στον Σηκουάνα, όταν κάηκε στην πυρά το 1431.

Kι αν η Ζαν ντ’ Αρκ ήταν στάχτη όταν έπεσε στα βρόμια νερά του Σηκουάνα, οι αθλητές του τριάθλου των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν με σάρκα και οστά και υγιείς. Τώρα το πώς βγήκαν, μας το αποκαλύπτει η είδηση που ακολουθεί

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα αποσύρει την ομάδα της από το αγώνισμα της μεικτής σκυταλοδρομίας τριάθλου αφού μία από τις αθλήτριές της, που κολύμπησε στον Σηκουάνα, αρρώστησε.
Η Κλερ Μισέλ, που βούτηξε στα θολά νερά του Σηκουάνα στο πλαίσιο του τριάθλου γυναικών την Τετάρτη, «δυστυχώς είναι άρρωστη και θα πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βελγική Ολυμπιακή και Επιτροπή.

Η μεικτή σκυταλοδρομία τριάθλου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα το πρωί, με το κομμάτι της κολύμβησης να γίνεται στον Σηκουάνα. Η επίσημη δήλωση των Βέλγων δεν διευκρίνισε από τι ακριβώς ασθενεί η Μισέλ, αλλά οι ψίθυροι και οι φήμες κάνουν λόγο για λοίμωξη, που προκλήθηκε λόγω της κακής ποιότητας των υδάτων του Σηκουάνα. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Παρίσι έκανα λόγο ότι η Βελγίδα νοσηλεύεται με λοίμωξη που της προκάλεσε το βακτήριο E. coli.

«Μαθήματα για το μέλλον...»

Οι διοργανωτές είχαν διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα βακτηρίων στο ποτάμι που διασχίζει το Παρίσι (και δέχεται εκατοντάδες κυβικά λυμάτων), ήταν σε επίπεδο που θεωρούνταν ασφαλές για τους αθλητές.
Η βελγική επιτροπή δήλωσε με νόημα ότι «ελπίζει πως θα αντληθούν μαθήματα για τους μελλοντικούς αγώνες τριάθλου σε Ολυμπιακούς Αγώνες», προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι διασφαλισμένη η υγεία των αθλητών κατά τις προπονήσεις, στη διάρκεια των αγώνων και δεν θα πρέπει να κυριαρχεί η αβεβαιότητα και οι υποψίες για το περιβάλλον όπου θα αναμετρηθούν».

Επίσης ελβετοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι ο τριαθλητής Άντριεν Μπρίφοντ, ο οποίος επίσης κολύμπησε στον Σηκουάνα την Τετάρτη, υποφέρει από λοίμωξη με συμπτώματα εμέτων και διαρροιών. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι είναι «αδύνατο να πει κάποιος» εάν η ασθένειά του συνδέεται με την κολύμβηση· άλλες αποστολές ανέφεραν ότι ουδείς από τους τριαθλητές τους είχε παραπονεθεί για προβλήματα με το στομάχι του.

Οι Ελβετοί δήλωσαν την Κυριακή ότι ο Σάιμον Βέστερμαν, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να αντικαταστήσει τον Μπρίφορντ, αποσύρθηκε των Αγώνων επικαλούμενος κι εκείνος γαστρεντερική λοίμωξη. Ο Βέστερμαν δεν είχε συμμετάσχει σε κολύμβηση στον Σηκουάνα. Πολλοί δημοσιογράφοι συζητούν το ενδεχόμενο, ο Βέστερμαν να προφασίστηκε την ασθένεια για να μην βουτήξει στον Σηκουάνα. Η ελβετική ομάδα, πάντως, θα αγωνιστεί στη μεικτή σκυταλοδρομία σήμερα.

Με παράσυρε το ρέμα...

Και κάτι άλλο που δεν έχει να κάνει με την αμφίβολης ποιότητας υδάτων του ποταμού: «Φοβήθηκα αρκετές φορές· το ρεύμα μας παρέσυρε. Δεν ήταν τόσο εύκολο να κολυμπήσεις στον Σηκουάνα», είπε η Γαλλίδα Κασαντρέ Μπογκράντ, νικήτρια του τριάθλου γυναικών, αναφερόμενη στα ρεύματα, τα οποία ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο δυνατά από το κανονικό!

Κι αν στο τρίαθλο, οι αθλητές κολύμπησαν μόλις ένα μίλι στο ποτάμι, οι αθλητές της μαραθώνιας κολύμβησης θα υποχρεωθούν να παλέψουν με τα βακτήρια και τα ρεύματά του ποταμού έξι φορές περισσότερο. Ο Θεός (του Σηκουάνα) να βάλει το χέρι του!

Και για να μην ψέγουμε μόνο τους Γάλλους διοργανωτές να θυμίσουμε ότι πριν από οκτώ χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα αθλήματα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας έγιναν στη θρυλική Κοπακαμπάνα, κοντά στο σημείο όπου ένα ακρωτηριασμένο σώμα είχε ξεβραστεί πέντε εβδομάδες νωρίτερα. Και αυτό δεν ήταν το μόνο τρομακτικό… συστατικό του νερού: με τους τόνους σκουπιδιών και των ακατέργαστων λυμάτων από τις φαβέλες της πόλης να ρέουν απευθείας στον κόλπο, τα νερά βρέθηκαν να είναι έως και 1,7 εκατομμύρια φορές πιο επικίνδυνα από ένα λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών! Μήπως οι Αθάνατοι της ΔΟΕ να ξαναδούν την υπόθεση «ανοιχτής θάλασσας» πριν ανοίξουν πληγές που θα τους πνίξουν, τελικά; Μήπως;

Παρίσι 2024ΣηκουάναςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνεςτρίαθλο