Αθλητισμός|05.08.2024 22:28

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ιπτάμενος Εμμανουήλ Καραλής! Έγραψε ιστορία στο Παρίσι με μετάλλιο στο επί κοντώ!

Newsroom

Ο ιπτάμενος Εμμανουήλ Καραλής έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ!

Ο σπουδαίος Έλληνας άλτης πραγματοποίησε τρομακτικό αγώνα και με πτήση στα 5,90μ. εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο επί κοντώ ανδρών μετά το 1956 και τον θρυλικό Γιώργο Ρουμπάνη. Ο Καραλής, ο οποίος ήταν τέταρτος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021, χάρισε στην Ελλάδα το έκτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Συγκλονιστικός τελικός

Ο τελικός του άλματος επί κοντώ άρχισε με τον πήχη να βρίσκεται στα 5,50μ.. Ο Καραλής έκανε ένα καταπληκτικό άλμα περνώντας πολύ ψηλά. Ακούμπησε λίγο τον πήχη κατά την πτώση του αλλά παρέμεινε στους στηλοβάτες.

Όλοι οι άλτες πέρασαν τα 5,50μ. συνεχίζοντας τις προσπάθείες τους στα 5,70μ.. Κι εκεί ο Καραλής ήταν άψογος. Πέρασε με άνεση τον πήχη δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Με μόλις έναν άλτη να έχει αποκλειστεί και έντεκα να συνεχίζουν, ο πήχης ανέβηκε στα 5,80μ.. Ο Καραλής συνέχισε με ακόμα ένα εντυπωσιακό άλμα πάνω απ' τον πήχη.

Στα 5,85μ. ο Μανώλο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός! Με ένα τρομερό άλμα πέρασε με άνεση το ύψος και παρέμεινε σε τροχιά μεταλλίου. Άλλωστε ήταν ο μόνος μαζί με τον Ντουπλάντις και τον Σάσμα, οι οποίοι είχαν «καθαρές» προσπάθειες γεγονός που τον έφερνε εντός μεταλλίων σ' αυτό το σημείο του αγώνα.

Ο ιπτάμενος Καραλής είχε άλλη μια τεράστια πτήση στα 5,90μ.. Ένα τρομερό άλμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες που τον έφερε πολύ πιο κοντά στο μετάλλιο.

Ο τρομερός Κέντρικς με δύο καθαρά άλματα στα 5,90μ. και 5,95 πήρε προβάδισμα για μετάλλιο (μετά την αποτυχημένη στα 5,85μ.) βάζοντας πίεση στον Καραλή για να περάσει τα 5,95μ.. Και πράγματι ο Μανόλο απέτυχε στο πρώτο του άλμα στα 5,95μ..

Με δεδομένο ότι ο Ντουπλάντις είχε περάσει εύκολα με την πρώτη τα 5,95μ. -όπως και ο Κέντρικς- ο Καραλής έμεινε να δίνει μάχη με τον Ομπιένα για το τρίτο μετάλλιο. Ο Καραλής σε μια κίνηση στρατηγικής άφησε τα 5,95μ. για να δοκιμάσει στα 6,00μ..

Ο Ομπιένα απέτυχε δύο φορές στα 5,95μ. και έμεινε η τρίτη του προσπάθεια απ' την οποία θα κρινόταν το τρίτο μετάλλιο. Ο Φιλιππινέζος έριξε τον πήχη και ο Καραλής εξασφάλισε το μετάλλιο! Δοκίμασε μάλιστα δύο φορές στα 6 μέτρα, δίχως το άγχος του μεταλλίου, αλλά το μυαλό του ήταν μάλλον ήδη στην απονομή...

Παρίσι 2024Ολυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024επί κοντώΕμμανουήλ Καραλής