Αθλητισμός|07.08.2024 08:00

Ολυμπιακοί Αγώνες: οργή στη Ρουμανία – Ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην τελετή λήξης φωνάζοντας για αδικία στη γυμναστική

Newsroom

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκαλούν διπλωματικό επεισόδιο; Η Ρουμανία φωνάζει για αδικία των αθλητριών της στη γυμναστική! Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρσέλ Τσιολάκου έγραψε πως θα μποϊκοτάρει την τελετή λήξης!

Τα ευτράπελα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζονται και μάλιστα όχι μόνο δεν περνούν απαρατήρητα στο ευρύ κοινό, αλλά πλέον προκαλούν.

Μετά την κατάφορη αδικία της ελληνίδας ξιφομάχου Δώρας Γκουντούρα, την Δευτέρα το απόγευμα και οι ρουμάνες γυμνάστριες ένιωσαν το παγερό χαστούκι της αδικοκρισίας να τις χτυπάει κατά πρόσωπο. Χθες, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μετά την «αδικία της χώρας του στη γυμναστική».
 Τι έχει συμβεί;Η Άννα Μπαρμπόσου είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των αθλητριών στις ασκήσεις εδάφους, τη Δευτέρα, όταν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής ομάδας έκαναν ένσταση προς τους κριτές για τη βαθμολογία της αθλήτριας τους Τζόρνταν Τσάιλς. Η ένσταση απέδωσε στην Τσάιλς έναν βαθμό ακόμα που ήταν όμως αρκετός για να ξεπεράσει την Μπαρμπόσου και να την αφήσει έξω από το βάθρο!

Κατάφωρη αδικία

Κατά γενική ομολογία, όσων ασχολούνται με το άθλημα της γυμναστικής και όσων παρακολουθούν τα δρώμενα, η βαθμολογία των κριτών ήταν μεροληπτική· η Ρουμανία αδικήθηκε κατάφορα όχι μόνο για την προσπάθεια της Μπαρμπόσου, αλλά και από την χαμηλή βαθμολογία της Σαμπρίνα Μανέκα-Βοινέα, που εκτέλεσε ένα άψογο πρόγραμμα.

«Αποφάσισα να μην παραβρεθώ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μετά τη σκανδαλώδη κατάσταση που επικράτησε στη γυμναστική, όπου οι αθλήτριές μας αντιμετωπίστηκαν με απολύτως άδικο τρόπο», έγραψε ο Τσιολάκου στο facebook, …το να αφαιρέσεις ένα μετάλλιο που είχε κερδίσει έντιμα από μια αθλήτρια για μια προσφυγή είναι απαράδεκτο!».
Ο ρουμάνος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα αποδώσει τιμές στην Μπαρμπόζου και στη συναθλήτριά της Σαμπρίνα Μανέκα Βοϊνέα η οποία τερμάτισε 5ην σαν να ήταν Ολυμπιονίκες.
«Έχετε μαζί σας ένα ολόκληρο έθνος για το οποίο η προσπάθεια και τα δάκρυά σας είναι πιο πολύτιμα από οποιοδήποτε άλλο μετάλλιο», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ξέσπασε σε κλάματα!

Η Μπαρμπόσου κρατούσε μια ρουμανική σημαία και πανηγύριζε όταν σήκωσε το βλέμμα της και είδε την αλλαγή της βαθμολογίας στον πίνακα· άφησε τη σημαία, έβαλε τα χέρια της στο πρόσωπο και έφυγε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της.
Οι ενστάσεις αποτελούν τυπικό κομμάτι των αγώνων γυμναστικής, με αθλητές οι προπονητές να ζητούν από τους κριτές να επανεξετάσουν μια άσκηση για να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία βαθμολογούνται σωστά. Οι βαθμολογίες μπορούν να προσαρμοστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
 Η Ρουμανία- υπερδύναμη στη γυμναστική κάποτε- είχε επιστρέψει δυναμικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από διάλειμμα 12 ετών. Η σπουδαία Νάντια Κομανέτσι ξεκαθάρισε τα συναισθήματά της γράφοντας στο Χ «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι παίζουν με τους αθλητές, ψυχική τους υγεία και τα συναισθήματά τους».
Ο Τσιολάκου είπε ότι οι θεατές σε όλο τον κόσμο ήταν «σοκαρισμένοι από αυτή την απαράδεκτη σκηνή» και συμπλήρωσε με νόημα: «κάπου στο σύστημα αυτού του διαγωνισμού, κάτι δεν πάει καλά»!

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΡουμανίαΠαρίσι 2024γυμναστικήΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώρα