Αθλητισμός|09.08.2024 09:39

«Βόμβα» από τον WADA: Οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές να αγωνίζονται

Newsroom

Τα πάνω κάτω λίγο πριν την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 έφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA). Ειδικότερα, καταγγέλλει την Υπηρεσία Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) για απόκρυψη θετικών δειγμάτων Αμερικανών αθλητών, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε αγώνες. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο WADA, τονίζεται ότι ποτέ δεν δόθηκε έγκριση για τέτοιες ενέργειες.

Ο οργανισμός των ΗΠΑ τους επέτρεψε να αγωνίζονται

Ο WADA επιβεβαιώνει ότι η USADA επέτρεψε σε αθλητές που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών να αγωνίζονται χωρίς τιμωρία για χρόνια, και παράλληλα αρνείται τους ισχυρισμούς της USADA ότι αυτό γινόταν με την έγκριση του WADA, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα θετικά δείγματα από αυτούς τους αθλητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Αυτή η πρακτική της USADA θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητισμού, την οποία ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ στοχεύει να διαφυλάξει», ενώ σε ό,τι αφορά τη φερόμενη «συνεργασία» σημειώνεται:

«Υπάρχει πρόβλεψη στον Κώδικα που επιτρέπει σε έναν αθλητή που παρέχει ουσιαστική βοήθεια να αιτηθεί μείωση της ποινής του. Ωστόσο, υπάρχει αυστηρή διαδικασία γι' αυτό, η οποία δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα στους "παραβάτες" να συνεχίσουν να αγωνίζονται.»

Επιπλέον, ο WADA επισημαίνει πως «όταν ενημερώθηκε τελικά για αυτή τη μέθοδο το 2021, πολλά χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει, διέταξε την USADA να τη σταματήσει άμεσα».

Ο WADA είναι «ενήμερος για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου αθλητές που είχαν παραβιάσει σοβαρά τους κανόνες αντιντόπινγκ τους επετράπη να αγωνίζονται για χρόνια, ενώ δρούσαν ως "μυστικοί πράκτορες" της USADA, χωρίς να ενημερωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός και χωρίς καμία διάταξη που να επιτρέπει τέτοια πρακτική.»

Αθλητής συμμετείχε σε προκριματικούς Ολυμπιακών Αγώνων

Σε μία περίπτωση, «ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, που συμμετείχε σε προκριματικούς Ολυμπιακών Αγώνων και διεθνείς διοργανώσεις στις ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει αναβολικά και EPO, αλλά του επιτράπηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται.»

Ο WADA σημειώνει πως «η υπόθεσή του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, τα αποτελέσματά του δεν ακυρώθηκαν και του επιτράπηκε να κρατήσει τα χρηματικά έπαθλα.»

Όταν η USADA τελικά παραδέχθηκε τα γεγονότα, ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του αθλητή και ζήτησε από τον WADA να συμφωνήσει στη μη αποκάλυψη του ονόματός του.

Ο WADA «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσει» μετά από επιβεβαίωση ότι η απειλή ασφάλειας ήταν αξιόπιστη.

Σε άλλη περίπτωση που αφορούσε επίσης κορυφαίο αθλητή, η USADA δεν ενημέρωσε ποτέ τον WADA για την απόφασή της να άρει προσωρινή αναστολή, παρότι αυτό ήταν υποχρεωτικό σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ο WADA υπογραμμίζει ότι «δεν θα είχε επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός καταλήγει ότι «είναι ειρωνικό και υποκριτικό από την USADA να επικρίνει άλλους Οργανισμούς Αντιντόπινγκ για παραβίαση κανόνων, ενώ η ίδια απέκρυπτε υποθέσεις ντόπινγκ επί χρόνια και επέτρεπε στους παραβάτες να συνεχίσουν να αγωνίζονται».

ειδήσεις τώραΠαρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες