Αθλητισμός|10.08.2024 12:00

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Αιθιοπία πανηγυρίζει χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο μετά από 24 χρόνια - Ο Ταμιράτ Τόλα θριαμβευτής στο Παρίσι!

Newsroom

Μετά από μία συναρπαστική «μάχη» που κράτησε μέχρι τον τερματισμό ο Αιθίοπας Ταμιράτ Τόλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ο Τόλα έτρεξε στα... χνάρια του θρυλικού Αιθίοπα μαραθωνοδρόμου Μπικίλα Αμπέμπε αλλά και των μεγάλων δρομέων που έχει βγάλει η χώρα καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα της διαδρομής σε δύο ώρες, έξι λεπτά και 26 δευτερόλεπτα. Η επίδοση αυτή αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ ενδεικτικό του σπουδαίου αγώνα που πραγματοποίησε.

Μάλιστα στον τερματισμό τον περίμενε για να τον συγχαρεί και να τον αγκαλιάσει ένας συμπατριώτης του θρύλος των μεγάλων αποστάσεων, ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, κάτοχος δύο χρυσών μεταλλίων στα 10.000μ. και τεσσάρων χρυσών σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. H Αιθιοπία κατέκτησε το χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες στον μαραθώνιο μετά από 24 χρόνια! Τα είχε καταφέρει ο Γκεζαχέγκνε Αμπέρα το 2000 στο Σίδνεϊ.

Σε κοντινή απόσταση τερμάτισε (2:06.47) ο Βέλγος Μπασίρ Αμπντί, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το χάλκινο κατέληξε στον Κενυάτης Μπένσον Κιπρούτο (2:07.00).

Ο Τόλα τέθηκε επικεφαλής στο 20ο χιλιόμετρο της διαδρομής και αξιοποιώντας την τακτική του στον αγώνα, αλλά και εφαρμόζοντας συντήρηση δυνάμεων, κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού, ελάχιστα μπροστά από τον Αμπντί, ο οποίος τον πλησίασε στα τελευταία επτά χιλιόμετρα του αγώνα και παρέμεινε κοντά του σχεδόν ως το τέλος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κενυάτης, Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος θεωρείτο φαβορί για το τρίτο διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, εγκατέλειψε στο 30ό χιλιόμετρο της διαδρομής.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΠαρίσι 2024μαραθώνιοςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024