Αθλητισμός|11.08.2024 07:55

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρέχουν οι Γάλλοι να ρίξουν την αυλαία όπως όπως μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές για την Τελετή Έναρξης

Newsroom

Αυλαία απόψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Γάλλοι, μετά τις αντιδράσεις για την Τελετή Έναρξης, αγωνιούν για το φινάλε.

Ολυμπιακοί Αγώνες… Τι έχει σήμερα;
Τέλος!
Και πώς θα συνεχίσουμε να ζούμε;
Με τους Αγώνες εντός μας…

Τα χρώματα ξεθώριασαν, 15 μέρες σκόρπισαν στην απεραντοσύνη του χρόνου και οι υπεύθυνοι της Τελετής Λήξης που θα κλείσει τους προβολείς στο Παρίσι, πολύ έχουν ταλαιπωρήσει το μυαλό τους για να παρουσιάσουν κάτι που δεν θα προκαλέσει οργή και αρνητικά σχόλια όπως η Τελετή Έναρξης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Τελετής Έναρξης Τιερί Ρεμπούλ παραδέχτηκε ότι έπρεπε να αναθεωρήσει το σενάριο του φινάλε «αρκετές φορές» έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις για το τελετουργικό του ανοίγματος της αυλαίας στον Σηκουάνα.
Ο Τιερί Ρεμπούλ επανέλαβε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια διακωμώδησης του Μυστικού Δείπνου στην Τελετή Έναρξης, αλλά ότι η σκηνή με τις drag queens, τον μπλε Διόνυσο και άλλα σχετικά αναφερόταν σε ολλανδικό πίνακα του 17ου αιώνα με θέμα τους Ολύμπιους Θεούς («Le Festin des Dieux» - Η γιορτή των θεών του Jan Van Biljert).

Έπαθε κι έμαθε;

Ο Ρεμπούλ, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι οργισμένες αντιδράσεις για την εναρκτήρια τελετή, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών κατά της ζωής του, αλλά και της ζωής άλλων συντελεστών, τον έκαναν πιο προσεκτικό σχετικά με πιθανές παρερμηνείες συμβολισμών της Τελετής Λήξης, απόψε στο Σταντ ντε Φράνς.
«Υποχρεωθήκαμε να δούμε και να ξαναδούμε ολόκληρη την τελετή ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα παρερμηνευτεί κάτι», επισήμανε ο Ρεμπούλ.
Η Οργανωτική Επιτροπή του «Παρίσι 2024» ζήτησε συγγνώμη από τους Χριστιανούς για όσα συμβολικά δρώμενα παρερμηνεύτηκαν θίγοντας την θρησκεία τους. Γάλλοι επίσκοποι αντέδρασαν για τις «υπερβολές και τις προκλήσεις» που «εξευτέλιζαν τον Χριστιανισμό»! Και η θύελλα κόπασε μόνον όταν ξεκαθαρίστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Τομά Τζολί ότι όλα αυτά δεν αφορούσαν τον Μυστικό Δείπνο…

Επικίνδυνες Αποστολές και εκπλήξεις...

Και τώρα; Τι θα δούμε απόψε; Οι φήμες που κυκλοφορούν για το ποιος θα εμφανιστεί στην Τελετή Λήξης κάνουν λόγο για τον Τομ Κρουζ, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Τέιλορ Σουίφτ και Μπιγιονσέ. Ο Ρεμπούλ αποκάλυψε ότι το κομμάτι στην Τελετή Λήξης που θα παραδίδει τη σκυτάλη στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λος Άντζελες το 2028, είχε παραταθεί.
Είπε ο εκτελεστικός διευθυντής: «Είναι συνήθως ένα αφιέρωμα διάρκειας 12 λεπτών για τους επόμενους Αγώνες, ε, τώρα θα είναι λίγο μεγαλύτερο. Το Λος Άντζελες ετοίμασε το κομμάτι εξ ολοκλήρου. Αλλά θα το παρουσιάσουμε από κοινού».

Μιλώντας στο σάιτ του Le Parisien, ο Ρεμπούλ δεν αποκάλυψε το παραμικρό για το σενάριο της Τελετής Λήξης.
«Αυτό που κάναμε στον Σηκουάνα, μπορούμε να το κάνουμε μόνο μία φορά», είπε. «Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε ένα εκρηκτικό φινάλε, όμως δεν θυμάμαι σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τελετή Λήξης να άλλαξε την γνώμη για την Τελετή Έναρξης…».
Και τι θα δούμε περίπου στην Τελετή Λήξης; Το σίγουρο είναι ότι ο Σηκουάνας και οι ακαθαρσίες του περνούν στο περιθώριο. Η Τελετή θα γίνει επί στέρεου εδάφους, στο Σταντ ντε Φρανς, όπου θα παρελάσουν αθλητές, θα γίνει η τελευταία απονομή μεταλλίων στiς μαραθωνοδρόμους και η φλόγα- που δεν φώτισε ποτέ το Ολυμπιακό Στάδιο- θα σβήσει στον κουβά και το αερόστατο όπου άναβε τόσες μέρες· η σημαία των Αγώνων θα υποσταλεί και το Λος Άντζελες θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Ραντεβού σε τέσσερα χρόνια...

Το μέρος της Τελετής που θα αφορά τους επόμενους Αγώνες αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα μαγνητοσκοπημένων, αλλά και ζωντανών εμφανίσεων στο Λος Άντζελες από την Billie Eilish, τον Snoop Dogg και τους Red Hot Chili Peppers, σύμφωνα με το περιοδικό Variety. Και περιμένουμε τις εκπλήξεις… Και- να ‘μαστε καλά- το 2028 στις 14 Ιουλίου, όλοι μας τέσσερα χρόνια ωριμότεροι (αν απλά έχουμε ωριμάσει και δεν έχουμε πέσει από το δένδρο…), θα περιμένουμε την Τελετή Έναρξης για να στοιχειώσουμε και την Πόλη των Αγγέλων.

Πάνε 44 χρόνια από τότε που ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος πάνω από το LA... Από τότε έγιναν πολλά! Και κάποιοι θυμούνται ακόμα το κατόρθωμα του Καρλ Λιούις, τον Έντουιν Μόουζες, την ελβετίδα μαραθωνοδρόμο Γκαμπριέλα Άντερσεν Σις, τον Ντέιλι Τόμπσον, τον Σεμπάστιαν Κόου…
Και ουδείς θυμάται ότι οι Σοβιετικοί και οι δορυφόροι τους είχαν μποϊκοτάρει τους Αγώνες, ότι η δική μας Άννα Βερούλη είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, ότι η Ελλάδα είχε με το ζόρι κατακτήσει δυο μετάλλια. Γιατί έτσι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες: αθλητικές επιδόσεις, λαμπεροί πρωταγωνιστές, γιορτή της νιότης και τα υπόλοιπα είναι για να γράφουμε και να γεμίζουμε με βιτριολικές αράδες τα χρόνια μας…
Στο Παρίσι νυχτώνει. Τελικά είναι πιο εύκολο το Τέλος απ’ όσο πιστεύαμε: FIN!

Παρίσι 2024Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνες