Αθλητισμός|11.08.2024 09:46

Ολυμπιακοί Αγώνες: χαστούκι για τους κριτές της γυμναστικής - Το CAS δικαίωσε τη Ρουμανία και γκρέμισε τις ΗΠΑ από την 3η θέση!

Newsroom

Ολυμπιακοί Αγώνες. Κόλαφος για τους κριτές της ενόργανης γυμναστικής η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), που δικαιώνει την Ρουμάνα γυμνάστρια Άνα Μπαρμπόσου και αφαιρεί το χάλκινο μετάλλιο από την Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς!

Το CAS έκρινε -το απόγευμα του Σαββάτου- ότι η ένσταση και η αναβαθμολόγηση που απέδωσε 0,1 βαθμό και που χάρισε την 3η θέση στην Τσάιλς στις ασκήσεις εδάφους, ήταν εκπρόθεσμες. Το CAS αποφάσισε ότι η σειρά κατάταξης είναι: Άνα Μπαρμπόσου 3η, Σαμπρίνα Μανέκα Βοϊνέα 4η και Τσάιλς 5η!

Η Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς ήταν η τελευταία αθλήτρια που αγωνίστηκε στις ασκήσεις εδάφους και αρχικά έλαβε βαθμολογία 13.666 (ενώ η Μπαρμπόσου είχε 13.700 βαθμούς) που την έφερνε στην 5η θέση, ακριβώς πίσω από τη Μανέκα-Βοϊνέα. Η προπονήτρια της αμερικανικής ομάδας Σεσίλ Λαντί έκανε ένσταση για την βαθμολογία της αθλήτριάς της και οι κριτές αύξησαν τους βαθμούς της Τσάιλς κατά 0,1, που όμως αυτό ήταν αρκετό για να ξεπεράσει τις δύο Ρουμάνες και να ανεβεί στο βάθρο πλάι στην Ρεμπέκα Αντράντε και τη Σιμόν Μπάιλς.

Το στιγμιότυπο με την Ρουμάνα γυμνάστρια να πανηγυρίζει κρατώντας τη σημαία της πατρίδας της και σε δευτερόλεπτα να δέχεται το «χαστούκι» των κριτών, θα στοιχειώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε κάνει γνωστό ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μετά την «αδικία της χώρας του στη γυμναστική»!
Κατά γενική ομολογία, όσων ασχολούνται με το άθλημα της γυμναστικής και όσων παρακολουθούν τα δρώμενα, η βαθμολογία των κριτών ήταν μεροληπτική· η Ρουμανία αδικήθηκε κατάφωρα όχι μόνο για την προσπάθεια της Μπαρμπόσου, αλλά και από την χαμηλή βαθμολογία της Σαμπρίνα Μανέκα-Βοινέα, που εκτέλεσε ένα άψογο πρόγραμμα.

 Η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ δήλωσε «συντετριμμένη από την απόφαση», ενώ η Τζόρνταν Τσάιλς αντέδρασε με αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την απόφαση για το τι θα γίνει με το μετάλλιο της Τσάιλς θα την λάβει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως μετά την απόφαση του CAS είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει πίσω το μετάλλιο της Αμερικανίδας.

Η ουσία είναι ότι η Τσάιλς ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, «απαθανατίστηκε» στα μάτια εκατομμυρίων θεατών να πανηγυρίζει με το χάλκινο μετάλλιο που της χάρισαν οι κριτές και η θλιμμένη Άνα Μπαρμπόσου χάθηκε στο πλήθος των διαμαρτυριών. Τώρα; Η απόφαση δικαιώνει μεν την Ρουμάνα, αλλά έρχεται κατόπιν Ολυμπιακής γιορτής! Το θέμα με τα αθλήματα που οι κριτές αποφασίζουν για τις πρωτιές είναι πληγή ανοιχτή και κάποτε πρέπει να κλείσει. Πώς; Οι ειδικοί γνωρίζουν!

ενόργανηγυμναστικήΠαρίσιΠαρίσι 2024Ολυμπιακοί ΑγώνεςΡουμανίαΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ειδήσεις τώραΗΠΑ