Αθλητισμός|14.08.2024 22:17

Σάλος στην Ιταλία: Έβαψαν ροζ το δέρμα της μαύρης ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Πάολα Εγκόνου, σε γκράφιτι

Newsroom

Οργή έχει προκληθεί στην Ιταλία έπειτα από ρατσιστική επίθεση σε τοιχογραφία που εξυμνεί την Ιταλίδα Ολυμπιονίκη του βόλεϊ Πάολα Εγκόνου.

Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη του δρόμου Laika βανδαλίστηκε μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα από τα αποκαλυπτήριά της σε τοίχο κοντά στην έδρα της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Coni) στη Ρώμη.

Στην εικόνα απεικονιζόταν η ολυμπιονίκης, η οποία πρωτοστάτησε και συνέβαλε καθοριστικά στην κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου της Ιταλίας στο βόλεϊ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς πηδάει για να χτυπήσει μια μπάλα με τις λέξεις «stop racism». Οι λέξεις αυτές σβήστηκαν από τους βάνδαλους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από την αστυνομία.

 

Το ιστορικό της επίθεσης και το σκεπτικό της καλλιτέχνιδος

Η 25χρονη αθλήτρια όπως σημειώνει ο Guardian, γεννήθηκε στην Ιταλία από γονείς από τη Νιγηρία. Η τοιχογραφία με την ονομασία «Italianita» ήταν επίσης η απάντηση της Laika σε ένα απόσπασμα από ένα μπεστ σέλερ ενός αμφιλεγόμενου στρατηγού και ευρωβουλευτή, του Ρομπέρτο Βανάτσι, στο οποίο έγραφε ότι παρόλο που η Εγκόνου ήταν «Ιταλίδα ως προς την υπηκοότητα .. τα φυσικά χαρακτηριστικά της δεν αντιπροσωπεύουν την ιταλικότητα».

Ο Βανάτσι, ο οποίος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο με την υποστήριξη της ακροδεξιάς Λέγκας της Ιταλίας, επανέλαβε την άποψή του την Κυριακή αφού η Εγκόνου αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στον τελικό του γυναικείου βόλεϊ εναντίον των ΗΠΑ. Ο βανδαλισμός της τοιχογραφίας καταδικάστηκε ευρέως από πολιτικούς από όλο το φάσμα.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην Πάολα Εγκόνου και την πιο απόλυτη περιφρόνηση για αυτή τη σοβαρή χειρονομία χυδαίου ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι αηδιαστικός και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του κόμματός του για την αλλαγή του νόμου που θα δίνει την ιθαγένεια κατά τη γέννηση στα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονέων τους, ευθυγραμμίζοντας έτσι τη χώρα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο από την ηλικία των 18 ετών.

γκραφίτιτοιχογραφίαΙταλίααθλήτρια