Αθλητισμός|29.08.2024 21:40

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Βαλεντίνα Πετρίλλο είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια της οργάνωσης

Newsroom

Η Βαλεντίνα Πετρίλλο πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού η σπρίντερ με προβλήματα όρασης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα 200μ. και 400μ. γυναικών στο Παρίσι.

Η 50χρονη, ολοκλήρωσε τη φυλομετάβαση της το 2019. Την περασμένη χρονιά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραολυμπιακού Στίβου στο Παρίσι, κατέκτησε χάλκινα μετάλλια και στα δύο αγωνίσματα. Πριν την μετάβαση, είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών.

«Μέσα μου υπήρχε πάντα ένα μεγάλο "αλλά"»

Η Ιταλίδα αθλήτρια, πάντως, αποφάσισε από την ηλικία των 7 ετών να ασχοληθεί με τον στίβο, όταν είδε τον σπρίντερ Πιέτρο Μενέα να κερδίζει το χρυσό στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. «Είπα ότι ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν. Να φορέσω τη μπλε φανέλα και να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά - μέσα μου υπήρχε πάντα ένα μεγάλο αλλά - ήθελα να το κάνω ως γυναίκα γιατί δεν ένιωθα καλά ως άνδρας».

Η ίδια η Πετρίλλο, για την επερχόμενη συμμετοχή της στους Αγώνες του Παρισιού, δήλωσε ότι ακόμα δυσκολεύεται να το πιστέψει καθώς, «η ευκαιρία μου να συμμετάσχω στο Τόκιο χάθηκε για λίγο. Θα αρχίσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόνο όταν φτάσω στη Γαλλία». Η πρωταθλήτρια, σε ηλικία 14 ετών, διαγνώστηκε με τη νόσο Stargardt. Οι οπτικές της ικανότητες περιορίζονται στο 1/50 του φυσιολογικού εύρους.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Andrew Parsons, δήλωσε στο BBC Sport ότι, παρότι η Πετρίλλο είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Παραολυμπιακού Αθλητισμού, θα ήθελε να δει τον κόσμο του αθλητισμού σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις πολιτικές για τα τρανς άτομα. Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλά αθλήματα, (συμπεριλαμβανομένων του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης), οι  διοικητικοί οργανισμοί έχουν αυστηροποιήσει τους όρους συμμετοχής τρανς ατόμων στους αγώνες γυναικών. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή  (IPC), ωστόσο, επιτρέπει στους διοικητικούς φορείς να καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές και, στον Παγκόσμιο Παραθλητισμό, επιτρέπεται σε άτομα που, νομικά, έχουν αναγνωριστεί ως γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες.

Οι «φωνές» που αντιτίθενται στη συμπερίληψη τρανς ατόμων στον γυναικείο αθλητισμό υποστηρίζουν ότι, η ανδρική εφηβεία, προσδίδει στους αθλητές πολύ μεγάλο μυοσκελετικό πλεονέκτημα έναντι των αθλητριών το οποίο, μάλιστα δεν μετριάζεται -σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς- από τη διαδικασία και τις θεραπείες της φυλομετάβασης. Συλλογικότητες και ακτιβιστικές ομάδες ΛΟΑΤΚΙ, από την άλλη, υπογραμμίζουν πως, ο αποκλεισμός τρανς ατόμων από αθλητικές διοργανώσεις είναι σαφώς έμφυλη διάκριση καθώς και ότι, οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαδικασίας μετάβασης, στις αποδόσεις αθλητών και αθλητριών, δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς.

Παραολυμπιακοί ΑγώνεςστίβοςΠαρίσιειδήσεις τώραΙταλίατρανς