Αθλητισμός|30.08.2024 19:30

Η κλήρωση των ελληνικών ομάδων δίνει ελπίδες: Τα προφίλ των αντιπάλων και όσα θέλετε να ξέρετε για το Europa και Conference League

Newsroom

Η παρουσία τριών ελληνικών ομάδων στη League Phase των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έδωσε ελπίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που μετά και την κλήρωση σε Europa League και Conference μπορεί να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός συνεχίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης και προμηνύουν ακόμα καλύτερες ημέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο που στοχεύει στα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ήδη η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λανς και του ΠΑΟΚ επί της Σάμροκ στην Ιρλανδία επανέφεραν την Ελλάδα στην 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA.

Η Ελλάδα προσπέρασε τη Δανία που πάντως βρίσκεται κοντά αλλά συνεχίζει με δύο ομάδες, ενώ κυνηγά τη 14η Ελβετία που έχει επίσης τρεις ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η βαθμολογία της UEFA από τη 10η μέχρι την 20η θέση

10. Τουρκία 36.100 - 2.500 (4/5)
11. Νορβηγία 31.500 - 3.625 (2/4)
12. Αυστρία 31.000 - 4.200 (4/5)
13. Ισραήλ 30.625 - 1.875 (1/4)
14. Ελβετία 29.975 - 3.400 (3/5)
15. Ελλάδα 29.500 - 2.875 (3/4)
16. Δανία 29.325 - 3.000 (2/4)
17. Σκωτία 28.500 - 2.200 (3/5)
18. Πολωνία 26.625 - 3.375 (2/4)
19. Κροατία 25.025 - 3.875 (1/4)
20. Σερβία 23.675 - 1.900 (2/5)

Η κλήρωση του ΠΑΟΚ

Η κληρωτίδα της League Phase του νέου Europa League έφερε τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Σλάβια Πράγας, τη Φερεντσβάρος, τη Σοσιεδάδ, την Βικτόρια Πλζεν, τη Γαλατασαράι, τη Στεάουα και τη Ρίγα.

Πρόκειται για μια δύσκολη και πολύ απαιτητική κλήρωση καθώς πέραν του μεγαθήριου που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπάρχει η ισπανική Σοσιεδάδ, η πανάκριβη Γαλατά και η εξαιρετική Σλάβια (οι δύο τελευταίες προέρχονται απ' τα προκριματικά του Champions League). Μάλιστα ο Δικέφαλος έχει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Γιουνάιτεντ, τη Σοσιεδάδ, την Γαλατά και τη Ρίγα.

Η σειρά των αγώνων και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31/8 από την UEFA. Ως εκ τούτου, η σειρά που ακολουθεί είναι όπως προέκυψε στη διάρκεια της κλήρωσης. 

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

  • Σλάβια Πράγας (εντός)
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εκτός)
  • Φερεντσβάρος (εντός)
  • Σοσιεδάδ (εκτός)
  • Βικτόρια Πλζεν (εντός)
  • Γαλατασαράι (εκτός)
  • Στεάουα (εντός)
  • Ρίγα (εκτός)

Η κλήρωση του Ολυμπιακού

Η κληρωτίδα της League Phase του νέου Europa League έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με τη Ρέιντζερς, την Πόρτο, την Μπράγκα, τη Λιόν, την Καραμπάγκ, τη Μάλμε, την Τβέντε και τη Στεάουα. 

Βατός φαίνεται ο δρόμος του Ολυμπιακού στη League Phase. Οι Ερυθρόλευκοι που απέφυγαν τα μεγαθήρια έχουν δύο απαιτητικά εκτός έδρας ματς με Πόρτο, Λιόν αλλά και την Μάλμε που προέρχεται απ' τα προκριματικά του Champions League όμως σε γενικές γραμμές μπορούν να αισθάνονται αρκετά ικανοποιημένοι.

Στον ενιαίο βαθμολογικά όμιλο οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 24 θα κοντραριστούν στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στις 16. Όσες τερματίσουν από το 25 μέχρι το 36 θα αποκλειστούν οριστικά καθώς δεν ισχύει πια η μετάθεση στο Conference.

Η σειρά των αγώνων και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31/8 από την UEFA. Ως εκ τούτου, η σειρά που ακολουθεί είναι όπως προέκυψε στη διάρκεια της κλήρωσης. 

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

  • Ρέιντζερς (εντός)
  • Πόρτο (εκτός)
  • Μπράγκα (εντός)
  • Λιόν (εκτός)
  • Καραμπάγκ (εντός)
  • Μάλμε (εκτός)
  • Τβέντε (εντός)
  • Στεάουα (εκτός)

Στον ενιαίο βαθμολογικά όμιλο οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 24 θα κοντραριστούν στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στις 16. Όσες τερματίσουν από το 25 μέχρι το 36 θα αποκλειστούν οριστικά καθώς δεν ισχύει πια η μετάθεση στο Conference.

Οι ημερομηνίες του Europa League

  • 1η αγωνιστική: 25-26 Σεπτεμβρίου
  • 2η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου
  • 3η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου
  • 4η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου
  • 5η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου
  • 6η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου
  • 7η αγωνιστική: 23 Ιανουαρίου
  • 8η αγωνιστική: 30 Ιανουαρίου

Η κλήρωση του Παναθηναϊκού

Η κληρωτίδα της League Phase του νέου Conference έφερε τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με τις Τσέλσι (Αγγλία), Τζουργκάρντεν (Σουηδία), Ελσίνκι (Φινλανδία), Δε Νιου Σεντς (Ουαλία), Μπόρατς (Βοσνία), Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία). 

Ιδιαίτερα βατός είναι ο δρόμος του Παναθηναϊκού στη League Phase του Conference. Μολονότι απ' το γκρουπ των ισχυρών πήρε την Τσέλσι, το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, στη συνέχεια προέκυψαν ομάδες που κάθε άλλο παρά δύσκολες μπορούν να χαρακτηριστούν δίνοντας το δικαίωμα στο Τριφύλλι να ελπίζει ακόμα και για την πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας που οδηγεί στους 16. 

Η σειρά των αγώνων και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31/8 από την UEFA. Ως εκ τούτου, η σειρά που ακολουθεί είναι όπως προέκυψε στη διάρκεια της κλήρωσης. 

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

  • Τσέλσι (εντός)
  • Τζουργκάρντεν (εκτός)
  • Ελσίνκι (εντός)
  • Δε Νιους Σεντς (εκτός)
  • Μπόρατς Μπάνια Λούκα (εκτός)
  • Ντιναμό Μινσκ (εντός)

Στον ενιαίο βαθμολογικά όμιλο οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 8η θέση θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες από τις θέσεις 9 έως 24 θα κοντραριστούν στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στις 16. Όσες τερματίσουν από το 25 μέχρι το 36 θα αποκλειστούν.

Οι ημερομηνίες του Conference League

  • 1η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου
  • 2η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου
  • 3η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου
  • 4η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου
  • 5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου
  • 6η αγωνιστική: 19 Δεκεμβρίου

Oι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Η Σλάβια Πράγας του Έλληνα, Χρήστου Ζαφείρη

Ξεκίνησε φέτος την ευρωπαϊκή της πορεία από τα προκριματικά του Champions League. Στον 3ο προκριματικό απέκλεισε με 2 νίκες την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και 4-1 συνολικό σκορ, ενώ στα playoffs αντιμετώπισε την Λιλ. Στον πρώτο αγώνα στην Γαλλία ηττήθηκε με 2-0, σκορ που προσπάθησε να ανατρέψει στην ρεβάνς της Πράγας, αλλά αρκέστηκε στο 2-1 υπέρ της και πρόκριση στο League Phase του Europa League.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, προπονητής είναι ο Γίλντριχ Τρπισόβσκι, ενώ τα αστέρια του ρόστερ είναι ο Τσόρι, ο Μάζοπουστ αλλά και ο δικό μας, Χρήστος Ζαφείρης. Αιώνια η εγχώρια κόντρα για το πρωτάθλημα με την συμπολίτισσα Σπάρτα με αποκορύφωμα το περσινό πρωτάθλημα, όπου κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική υπέρ της Σπάρτα. Φέτος, ξεκίνησε με 4 νίκες και 1 ισοπαλία ενώ έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ. Για την ιστορία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ θα τεθεί αντιμέτωπος με την Σλάβια, καθώς πριν από 22 χρόνια είχαν συναντηθεί στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA (1-0 στην Τούμπα και 4-0 εκτός).

Φερεντσβάρος, μία ομάδα που επιβάλλει τα τελευταία χρόνια την κυριαρχία της

Η φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια της Φερεντσβάρος ξεκίνησε από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, καθώς απέκλεισε με δύο νίκες την πρωταθλήτρια Ουαλίας, The New Saints. Στον 3ο όμως τα βρήκε σκούρα καθώς απέναντί της βρέθηκε η σκληροτράχηλη, Μίντιλαντ. Οι πρωταθλητές Δανίας πέταξαν εκτός τους Μαγυάρους με συνολικό σκορ 3-1, κάτι που οδήγησε την Φερεντσβάρος στο Europa League. Στα playoffs της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι, σε εκτός έδρας παιχνίδι, την Μπόρατς Μπάνια Λούκα. Έχει έξι σερί πρωταθλήματα, επιβάλλοντας τα τελευταία χρόνια την κυριαρχία τους εντός συνόρων.

Και η φετινή σεζόν ξεκίνησε ιδανικά για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ, μετρώντας τρεις νίκες, χωρίς να παραβιαστεί ούτε μία φορά η εστία τους. Για την ιστορία, η τελευταία φορά που ο Δικέφαλος αντιμετώπισε ουγγρική ομάδα εντός έδρας ήταν και πάλι για το Europa League, με αντίπαλο την... τότε Βίντι. Όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας, πρωτεργάτης της είναι ο Ολλανδός Πασκάλ Γιάνσεν, ενώ τα αστέρια της ομάδας είναι ο Ούγγρος επιθετικός Μπαρνάμπας Βάργκα και ο Ισραηλινός Αμπού Φάνι Μοχάμεντ. Ο Δικέφαλος θα συναντήσει και έναν παλιό γνώριμο, καθώς στο ρόστερ βρίσκεται ο Άντερσον Εσίτι, ο οποίος όμως δεν έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα.

Βικτόρια Πλζεν, η 3η δύναμη της Τσεχίας

Η 3η δύναμη πλέον της Τσεχίας είναι και αυτή στον δρόμο των ασπρόμαυρων. Ο λόγος για την Βικτόρια Πλζεν, η οποία παρ' όλο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δύο ομάδες της πρωτεύουσας Σλάβια και Σπάρτα, είναι σταθερά στην 3η θέση εντός συνόρων ενώ πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι έφτασε, όπως και ο ΠΑΟΚ, μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, όπου και αποκλείστηκε από την φιναλίστ Φιορεντίνα.

Στα φετινά προκριματικά ξεκίνησε από τον 3ο γύρο του Europa League, όπου και απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες την αδύναμη Ουκρανική Κρυβμπάς, ό,τι έκανε και στα πλέι οφ -αυτήν την φορά- επί της Χαρτς με δύο νίκες και 2-0 συνολικό σκορ. Έτσι προκρίθηκε εύκολα στην League Phase του Europa League. Η Βικτόρια Πλζεν θα είναι η 4η διαφορετική τσέχικη ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος. Στο φετινό πρωτάθλημα, οι Τσέχοι ξεκίνησαν με 4 νίκες και 1 ισοπαλία με το χαρακτηριστικό ένα γκολ παθητικό να λέει πολλά για την αμυντική συμπεριφορά των παικτών του Μίροσλαβ Κούμπεκ. Από το ρόστερ ξεχωρίζουν ο Έρικ Γίρκα και ο Ντάνιελ Βασούλιν, οι οποίοι αμφότεροι ξεκίνησαν σκοράροντας κατά ριπάς σε Τσεχία και Ευρώπη.

Στεάουα Βουκουρεστίου, η βασίλισσα της Ρουμανίας και του... Μπεκάλι

Δεν κατάφεραν να βρεθούν στα play off του Champions League, καθώς αποκλείστηκαν από Μάλμε και Σπάρτα Πράγας αντίστοιχα, αλλά θα τεθούν αντιμέτωποι στο Europa League στην Τούμπα. Είναι θεωρητικά από τις πιο βατές αντιπάλους του ΠΑΟΚ, με αξία 35 εκατομμυρίων και προπονητή τον γνώριμο από το πέρασμά του στον Δικέφαλο και τον Παναθηναϊκό μεταξύ άλλων, Ηλία Χαραλάμπους.

Το ρόστερ απαρτίζεται κυρίως από Ρουμάνους που είχαν συμμετοχή και στο πρόσφατο Euro, με τον αρχηγό Ολάρου των 7 εκατομμυρίων να ξεχωρίζει, μαζί με τον Τανάσε.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι συστάσεις... περιττές!

Οι συστάσεις για μία από τις κορυφαίες ομάδες του νησιού είναι περιττές. Μπορεί να μην διανύει τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, αλλά μόνο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ θα παίξει στο Όλντ Τράφορντ, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση. Προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» ο Έρικ Τεν Χαγκ, που τελεί συνεχώς υπό αμφισβήτηση, αξία ομάδας που ξεπερνά τα 870 εκατομμύρια, με τον Μπρούνο Φερνάντες να ξεχωρίζει στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεκίνησε με μία νίκη κόντρα στη Φούλαμ και μία ήττα στην έδρα της Μπράιτον, ενώ η πόλη της Αγγλίας στο μεταξύ παιχνίδι των δύο ομάδων, αναμένεται να βαφτεί... ασπρόμαυρη!

Τρελαίνει κόσμο η άσημη Ρίγας

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι πρωταθλητές Λετονίας βρίσκονται σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς μετά την περσινή πρόκριση στους ομίλους του Conference League, φέτος οι Λετονοί έκαναν το βήμα παραπάνω, τσεκάροντας το εισιτήριο για το League Phase του Europa League. Το πρωτάθλημα Λετονίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Ρίγας ή αλλιώς RFS να βρίσκεται στην κορυφή και στο +4 από την συμπολίτισσα Ρίγα, έχοντας και παιχνίδι λιγότερο.

Το πρωτάθλημα Λετονίας τελειώνει αρχές Νοέμβρη κάτι που σημαίνει ότι αν ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίσει τους Λετονούς τις τελευταίες αγωνιστικές, αυτοί δεν θα έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, κάτι που βοήθησε πέρσι το σύνολο του Λουτσέσκου και στην περίπτωση της Ελσίνκι. Το φετινό καλοκαίρι είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα για την ομάδα του Βίκτορς Μόροζς, καθώς στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League είχε εύκολο έργο επί της Λαρν, με δύο νίκες και συνολικό σκορ 7-0 πέρασε στην επόμενη φάση, αλλά το εμπόδιο της Μπόντο κρίθηκε απροσπέλαστο και με δύο ήττες «υποβιβάστηκε» στο Europa League. Εκεί, είχε και πάλι εύκολο έργο με την Σάντα Κόλομα και προκρίθηκε στα playoffs (δύο νίκες και συνολικό σκορ 9-0).

Τα πράγματα δυσκόλεψαν με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Το πρώτο παιχνίδι στην Ρίγα κρίθηκε υπέρ της με 2-1 και με το 1-0 της Κύπρου, το ζευγάρι οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου οι Λετονοί ήταν πιο ψύχραιμοι και τσέκαραν το εισιτήριο της πρόκρισης. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα έχει επιθετική φιλοσοφία κάτι που φάνηκε στα προκριματικά, σκοράροντας 20 γκολ σε 8 παιχνίδια. Όπως και ο ΠΑΟΚ, έτσι και η Ρίγας, έχει πλουραλισμό επιθετικά, παρ' όλα αυτά ο Ικάουνιεκς αλλά και ο Λέμαγιτς ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Ρέαλ Σοσιεδάδ, ένα σπουδαίο σύνολο

Αποτελεί ένα σπουδαίο φυτώριο ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μάλιστα λατρεύουν να αγωνίζονται εκεί, στην Reale Arena, στην οποία θα βρεθεί ο Δικέφαλος.

Με προπονητή τον έμπειρο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ και αξία ομάδας περίπου 390 εκατομμυρίων ευρώ, αυτοί που ξεχωρίζουν από το πολύ καλό ρόστερ είναι οι Μαρτίν Ζουμπιμεντί, Μπράις Μέντες, Τακεφούσα Κούμπο και Μιγκέλ Οϊαρθάμπαλ, σε ένα πάρα πολύ καλό ρόστερ. Στο ξεκίνημα της La Liga μετρά μόλις τρεις βαθμούς σε 3 ματς, με δύο ήττες (Αλαβές, Βαγιεκάνο) και μία νίκη (Εσπανιόλ).

H Γαλατασαράι των πολλών αστέρων

Ρόστερ με πάρα πολλούς αστέρες που επέλεξαν την Τουρκία και τους παχυλούς μισθούς για την συνέχεια της καριέρας τους, η Γαλατασαράι απέτυχε να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς την πέταξαν έξω οι Γιούνγκ Μπόις με μεγάλο διπλό στην Τουρκία, όπου θα βρεθεί ξανά ο Δικέφαλος μετά το έπος του 2010, αυτή τη φορά στο επιβλητικό RAMS Park των 52,600 θέσεων.

Τεχνικός της ομάδας ο Ομάν Μπουρούκ, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική για τον αποκλεισμό από τα αστέρια και ένα ρόστερ αξίας 200+ εκατομμυρίων με παίκτες όπως οι Ντάβινσον Σάντσεζ, Βίκτορ Νέλσον, Λούκας Τορέιρα, Γκαμπριέλ Σάρα, Γιλμάζ, Ακτούρκογλου, Μπατσουαγί και φυσικά Μάουρο Ικάρντι. Παρ' όλα τα μεγάλα ονόματα, οι τουρκικές ομάδες έχουν δείξει μεγάλη αστάθεια. Η ομάδα της Πόλης, ηττήθηκε στον τελικό του Σούπερ Καπ από την Μπεσίκτας με 5-0 (!), ενώ στο πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύο νίκες (Χατάγιασπορ, Κόνιασπορ).

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Πόρτο: Οι Δράκοι της νέας εποχής!

Μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, φέτος μπαίνει στη νέα εποχή της! Μετά από 42 χρόνια, ο ιστορικός πρόεδρός της Χόρχε Νούνο Πίντο Ντα Κόστα έδωσε τη θέση του στον Αντρές Βίλας Μπόας, μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου, ενώ και στον πάγκο ο επί 7 χρόνια βοηθός του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Βίτορ Μπρούνο, τον διαδέχθηκε στη θέση του πρώτου προπονητή. Οι σχέσεις του Ολυμπιακού με τη συγκεκριμένη ομάδα βεβαίως είναι παλιές και δυνατές, με αρκετά μεταξύ τους μεταγραφικά deal, με τελευταίο φυσικά αυτό του Νταβίντ Κάρμο, έστω και... μέσω Νότιγχαμ για φέτος. Επιπλέον, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αντιμετωπίσει 8 φορές τους «Δράκους», όλες σε επίπεδο ομίλων Champions League, τις σεζόν 2020-21, 1999-00, 1998-99 και 1997-98, με απολογισμό 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες. Στο φετινό league phase του Europa League, η Πόρτο προκρίθηκε... εις διπλούν, αφού κατέλαβε την 3η θέση στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, πίσω από Σπόρτινγκ και Μπενφίκα (θέση που οδηγούσε στο league phase), ενώ το ίδιο ακριβώς ίσχυε και για τον κάτοχο του Κυπέλλου Πορτογαλίας, που επίσης κατέκτησε πέρσι.

Το ρόστερ της βεβαίως είναι γεμάτο και πλούσιο, με παίκτες όπως οι Ντιόγκο Κόστα, Οτάβιο, Ζοάο Μάριο, Νίκο Γκονζάλες, Πέπε, Ομοροντιόν. Γνώριμοι του Ολυμπιακού βεβαίως είναι και οι Φραν Ναβάρο και Ιβάν Μαρκάνο. Μεταγραφικά, η Πόρτο κινήθηκε δυναμικά όπως πάντα, αλλά -επίσης όπως πάντα- ξόδεψε περίπου αυτά που πήρε, αφού ιστορικά είναι μια από τις πιο νοικοκυρεμένες ομάδες στο οικονομικό κομμάτι. Αγόρασε τον Ομοροντιόν από την Ατλέτικο (15 εκατ.), τον Φρανσίσκο Κονσεϊσάο από τον Άγιαξ (10,5 εκατ.), τον Ντένις Γκιλ (4,5 εκατ.) από τη Χάμαρμπι, ενώ πήρε δανεικό από την Άρσεναλ τον Φάμπιο Βιέιρα. Πούλησε για 11 εκατ. τον Κάρμο, για 37 εκατ. τον Εβανίλσον στη Μπόρνμουθ και για άλλα 2 εκατ. τον Τόνι Μαρτίνες στην Αλαβές. Μετά από ιστορικές αλλαγές διοικητικά και μια αλλαγή προπονητή, το ξεκίνημά της στη σεζόν είναι εξαιρετικό, μετρώντας 4 στα 4, κατακτώντας το Σούπερ Καπ επί της Σπόρτινγκ, ενώ νίκησε εύκολα Ζιλ Βιθέντε (3-0), Σάντα Κλάρα (2-0) και Ρίο Άβε (2-0) στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος,

Ρέιντζερς: Με την αύρα του Κλεμάν για ευρωπαϊκή διάκριση!

Η Ρέιντζερς (55 Πρωταθλήματα, 34 Κύπελλα, 28 League Cup, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων), η οποία ιδρύθηκε το 1872, τερμάτισε στην δεύτερη θέση στην περυσινή σεζόν με 8 βαθμούς λιγότερους σε σχέση με την Σέλτικ. Από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανέλαβε ο Βέλγος τεχνικός, Φιλίπ Κλεμάν, οι «Διαμαρτυρόμενοι» έπαιξαν πιο επιθετικά καταφέρνοντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Ρέιντζερς μπορεί να έχασε όλα τα ντέρμπι από την Σέλτικ, όμως την ίδια στιγμή κατέκτησε το Λιγκ Καπ Σκωτίας και έφτασε στους «16» του Europa League. Σε ότι αφορά τις μεταγραφές αποκτήθηκαν οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Μπάρον (Αμπερντίν) και Κέλι (Μάδεργουελ), ενώ ήρθε με την μορφή δανεισμού ο εξτρέμ, Τσέρνι από την Βόλφσμπουργκ. Παρέμειναν οι Ντιομαντέ και Λάμερς, ενώ οι πιτσιρικάδες Νσιάλα, Ιγκαμάνε και Χεφτέ διαθέτουν πλούσιο ταλέντο.

Στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος το σύνολο του Κλεμάν έχει καταγράψει δύο νίκες και μια ισοπαλία. Στο τελευταίο παιχνίδι η Ρέιντζερς συνέτριψε με 6-0 την Ρος Κάουντι. Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο Νιγηριανός φορ Ντέσερς, ο οποίος έχει σκοράρει τρία γκολ. Επίσης ο δεξιός μπακ Ταβερνιέ, ο μεσοεπιθετικός Κάλντγουελ και ο δεξιός εξτρέμ Τσέρνι θεωρούνται παίκτες «βαρόμετρα» για την ομάδα της Γλασκώβης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρέιντζερς αποκλείστηκε στον Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Champions League από την Ντιναμό Κιέβου. Η ομάδα του Κλεμάν απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Λούμπλιν της Πολωνίας, ενώ στη ρεβάνς ηττήθηκε στο «Χάμπντεν Παρκ» με 2-0.

Λιόν: Ενισχυμένη και φιλόδοξη!

Η Λυών των 7 πρωταθλημάτων και των 5 Κυπέλλων Γαλλίας με έδρα το «Γκρουπαμά Στάντιουμ» χωρητικότητας 59.186 θέλει να αποφύγει τις περυσινές κακοτοπιές ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι Λοράν Μπλαν και Φάμπιο Γκρόσο έδειξαν εκτός κλίματος με τον Πιερ Σαζ να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία τον περασμένο Δεκέμβριο και με 7 νίκες σε 9 ματς να την επαναφέρει στην κανονικότητα. Η γαλλική ομάδα κατέκτησε μια θέση στην πρώτη εξάδα μόλις στην τελευταία αγωνιστική της Ligue 1, κάτι που μοιάζει με κατόρθωμα εάν αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αποτυχίας στο ξεκίνημα της σεζόν όπου βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις.

Ιδιαίτερα δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, ξόδεψε περίπου 120 εκατ. ευρώ αποκτώντας μεταξύ άλλων τον Γεωργιανό διεθνή φορ Μικαουτάτζε, διατήρησε τους Νουαμά (εξτρέμ), Τσαλέτα-Τσαρ (στόπερ), Μανγκαλά (αμ.χαφ), Μαμά Μπαλντέ (φορ) και Μπενραμα (εξτρέμ), ενώ νέα πρόσωπα είναι οι Άμπνερ (πλάγιος μπακ), Νιακατέ (στόπερ). Για τον τελευταίο χρειάστηκε να δαπανήσει σχεδόν 32 εκατ. ευρώ. Οι «Λιονέ» έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό ξεκίνημα στη Ligue 1, έχοντας υποστεί δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια από Ρεν (3-0) και Μονακό (0-2). Το γεγονός μάλιστα πως η ομάδα του Σαζ δεν έχει καταφέρει να σκοράρει είναι κάτι που προβληματίζει. Αν και μπήκε με το αριστερό στη νέα σεζόν η Λυών διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, ενώ παρουσιάζεται ενισχυμένη.

Μπράγκα: Έρχονται Καρβαλιάλ – Όρτα (;)

Αρκετοί... γνωστοί μαζεύτηκαν στους αντιπάλους τους Ολυμπιακού στο φετινό Europa, ομάδες που έχει αντιμετωπίσει συχνά -όπως οι Πόρτο και Λιόν- ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν (Καραμπάχ, Μάλμε), παλιούς παίκτες του (π.χ. Μαρκάνο, Ναβάρο, Όρτα), μέχρι και τον προηγούμενο προπονητή του! Ο λόγος βεβαίως για τον νυν τεχνικό της Μπράγκα, Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος έχει φάει το μισό του καλοκαίρι... ψήνοντας τον Αντρέ Όρτα να μην επιστρέψει στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά, μετά τον περσινό άκρως επιτυχημένο δανεισμό του, φτάνοντας ως την κατάκτηση του Conference League! Ο 58χρονος τεχνικός, μετά το σύντομο πέρασμά του από το Λιμάνι, μόλις προσφάτως, στις 12 Αυγούστου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπράγκα, διαδεχόμενος τον Ντανιέλ Σόουζα ο οποίος είχε απολυθεί μια μέρα νωρίτερα, ενώ ένα μήνα πριν είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο. Αυτός με τη σειρά του είχε διαδεχθεί τον Αρτούρ Ζόρζε, ο οποίος αντίστοιχα ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 2021.

Γενικώς, η διοίκηση της Μπράγκα δεν... φημίζεται ακριβώς για την ψυχραιμία της ανά τα χρόνια, ωστόσο η ομάδα σαφέστατα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου, με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε επίπεδο ομίλων Champions League. Φέτος η σεζόν δεν ήταν ιδανική προφανώς, ωστόσο η 4η θέση την έστειλε στον β' προκριματικό του Europa League. Απέκλεισε εύκολα τη Χαποέλ Πετάχ Τίκβα από το Ισραήλ με δύο νίκες (2-0, 0-5), μετά την ελβετική Σερβέτ (0-0 εντός, 2-1 νίκη εκτός) και στα πλέι-οφ πια, πέρασε το εμπόδιο της αυστριακής Ραπίντ Βιένης, με 2-1 νίκη εντός και εκτός έδρας 2-2. Ξόδεψε περίπου 22 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 9 συνολικά ποδοσφαιριστές, με μεγαλύτερη ηλικία τα 27, επόμενη τα 26 και όλους τους υπόλοιπους κάτω των 23 ετών! Ακόμη μεγαλύτερη... μπίζνα έκανε στις πωλήσεις, παραδοσιακά για πορτογαλική ομάδα, βάζοντας στα ταμεία της 50 εκατ. ευρώ! Έδωσε Άλβαρο Τζαλό (Μπιλμπάο – 15 εκατ.), Ροντρίγκο Γκόμες (Γουλβς – 11 εκατ.) (Μοατασέμ Αλ-Μουσράτι (Μπεσίκτας – 11 εκατ.) και Αμπέλ Ρουίς (Τζιρόνα – 9 εκατ.), ωστόσο το ρόστερ της παραμένει δυνατό και κυρίως αρκετά νεανικό.

Καραμπάγκ: Για 11η σερί χρονιά σε ομίλους!

Η Καραμπάγκ προέρχεται από την κατάκτηση του 3ου διαδοχικού, 11ου συνολικά πρωταθλήματος στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του 8ου Κυπέλλου κάνοντας νταμπλ. Ο Κουρμπάν Κουρμπάνοφ παραμένει στο πάγκο του συλλόγου από το Αζερμπαϊτζάν από το 2008, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για 11η συνεχόμενη σεζόν παίρνει μέρος σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Την περυσινή σεζόν έφτασε στους «16» του Europa League, όπου αποκλείστηκε με δυσκολία από την Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Η Καραμπάγκ ξεκίνησε τις φετινές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της από τον Β΄ Προκριματικό Γύρο του Champions League όπου απέκλεισε την Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ με συνολικό σκορ 7-0. Στη συνέχεια αν και ηττήθηκε στην έδρα της από την Λουντογκόρετς (1-2), συνέτριψε την αντίπαλο της στη Βουλγαρία με 7-2. Ο αγώνας μάλιστα στην κανονική διάρκεια του έληξε με 3-2, αλλά στην παράταση το σύνολο του Κουρμπάνοφ ήταν καταιγιστικό σημειώνοντας τέσσερα γκολ. Στα πλέι-οφ η Καραμπάγκ αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα έπειτα από δύο νίκες απέναντι σε Αράζ και Καπάζ, υπέστη την πρώτη ήττα της από την Τουράν (0-1). Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν ο φορ Ζουνίνιο, ο δεξιός εξτρέμ Αντράντε και ο άλλοτε μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού, Μπενζιά.

Μάλμε: Σε φουλ ρυθμό και πάντα επικίνδυνη

Η πιο δυνατή ομάδα του σουηδικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, με έξι πρωταθλήματα τα τελευταία εννιά χρόνια και τρία στα τελευταία τέσσερα, η Μάλμε θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό ως μια άκρως επικίνδυνη ομάδα -όπως έδειξε και κόντρα στον ΠΑΟΚ- και σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό. Βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίγκας στα μισά της σεζόν, με 45 βαθμούς σε 20 ματς και με διαφορά την καλύτερη άμυνα και καλύτερη επίθεση. Προπονητής της ομάδας είναι από το Δεκέμβριο του 2022 ο Σουηδός, Χένρικ Ρίντστρομ που συνήθως παίζει το 4-2-3-1. Έδρα της είναι το χωρητικότητας 22.500 θέσεων «Eleda Stadion», έχει μέσο όρο ηλικίας τα 27,2 έτη, ενώ η συνολική αξία της ομάδας αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

Πέρσι φυσικά κατέκτησε το πρωτάθλημα που την έφερε στα προκριματικά του Champions League, όπου έφτασε και ως τα πλέι-οφ. Απέκλεισε Κλάκσβικ (Ν. Φερόε) και ΠΑΟΚ, ενώ αποκλείστηκε από τη Σπάρτα Πράγας, με δύο ήττες με το ίδιο σκορ (2-0), για να μπει έτσι στη league phase του Europa League. Αστέρια της είναι ο Μαυροβούνιος εξτρέμ, Σέαντ Χαξαμπάνοβιτς, ο σέντερ φορ Έρικ Μπότχαϊμ και ο επίσης επιθετικός Ισάκ Τέλιν. «Ταπεινές» οι κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι, 4 μεταγραφές του ενός εκατομμυρίου περίπου έκαστη, συν 4 ακόμη ελεύθεροι, ενώ πούλησε τον 19χρονο χαφ Χούγκο Λάρσον στην Άιντραχτ για 9 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη αποχώρηση.

Στεάουα: Ψάχνει την χαμένη αίγλη της!

Η ιστορική Στεάουα κατέκτησε το 27ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το πρώτο έπειτα από εννέα χρόνια ξηρασίας, σφραγίζοντας τον τίτλο τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση των πλέι-οφ. Μάλιστα το 1986 είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με τον αλήστου μνήμης τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όπου ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ είχε αποκρούσει τέσσερα πέναλτι. Στον πάγκο της ρουμανικής ομάδας παραμένει ο Κύπριος τεχνικός Ηλίας Χαραλάμπους, ο οποίος αρέσκεται σε σύστημα σε διάταξη 4-2-3-1. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρουμανική ομάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις από τον 1ο Προκριματικό Γύρο του Champions League επικρατώντας με συνολικό σκορ 11-1 της Βίρτους από το Σαν Μαρίνο. Στη συνέχεια ξεπέρασε και το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-1, 0-1), αλλά δεν τα κατάφερε αν και το πάλεψε, με αντίπαλο την Σπάρτα Πράγας (1-1, 2-3).

Έτσι, υποβιβάστηκε στο Europa League, όπου λύγισε την αντίσταση της αυστριακής Λίντσερ (1-1, 1-0). Στο ρουμανικό πρωτάθλημα η Στεάουα έχει πραγματοποιήσει αρνητικό ξεκίνημα αφού μετά την συμπλήρωση έξι αγωνιστικών έχει σημειώσει μόλις μια νίκη (1-3-2). Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν, ο αρχηγός Ολάρου με χρηματιστηριακή αξία 7 εκατ. ευρώ, ο μεσοεπιθετικός Τάνασε, ο εξτρέμ Ποπέσκου και ο γκολκίπερ Ταρνοβάνου. Σημαντική η απώλεια του Φλοριάν Κομάν, ο οποίος παραχωρήθηκε έναντι 5 εκατ. ευρώ Αλ Γκαράφα.

Τβέντε: Φουλ επίθεση κι ό,τι βγει...

Μια παραδοσιακή, κλασική, τυπική ολλανδική ομάδα. Φουλ επίθεση, άμυνες όταν... κάτσει, υψηλότατο τέμπο και πολλά νέα παιδιά. Με το ολλανδικό αυτό πρότυπο ποδοσφαίρου κατάφερε πέρσι να κάνει μια πολύ καλή σεζόν και να τερματίσει 3η στο πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας παρουσία στα πλέι-οφ του Champions League. Εκεί αποκλείστηκε δύσκολα από τη Σάλτσμπουργκ, με ήττα 2-1 εκτός και ισοπαλία 3-3 εντός έδρας. Στο πρωτάθλημα έχει μια νίκη και μια ισοπαλία, οπότε μοιραία βρίσκεται σε ίδια επίπεδα αγωνιστικής κατάστασης με αυτά του Ολυμπιακού.

Προπονητής της την τελευταία διετία είναι ο 52χρονος Γιόσεφ Ούστινγκ, ενώ από το ρόστερ της ξεχωρίζει ο επιτελικός χαφ, Σεμ Στάιν, οι επιθετικοί Λάμερς και Ροτς, ο στόπερ Χίλγκερς, ο κεντρικός χαφ Σάντιλεκ, ενώ ο πολύπειρος Ρίκι φαν Βολφσβίνκελ είναι ο αρχηγός της ομάδας. Μια ομάδα με πολλούς νέους Ολλανδούς παίκτες, με παραδοσιακό ολλανδικό στυλ, άπειρη, αλλά και... άνιωθη, μπορεί να κάνει ζημιά σε οποιονδήποτε αν την υποτιμήσει...

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Τσέλσι, το μεγάλο φαβορί

Αλήθεια, υπάρχει κάτι που δεν είναι γνωστό για την Τσέλσι; Υπάρχει. Ποια θα είναι η ευρωπαϊκή της λίστα. Κάποια στιγμή έφτασε να έχει κοντά στα 50 επαγγελματικά συμβόλαια χάρη στην λαιμαργία του Τοντ Μποέλι να αγοράζει ό,τι κινείται και πλέον ξεσκαρτάρει με γοργούς ρυθμούς. «Μπορεί να φαίνεται ότι στο προπονητικό μας κέντρο, γυμνάζονται 40-45 παίκτες, όμως εγώ δουλεύω καθημερινά με ένα γκρουπ 22-23 παικτών, τους άλλους δεν τους βλέπω καν, δεν θα παίξουν ποτέ», δικαιολογήθηκε ο Έντσο Μαρέσκα, νέος κι αυτός στο πόστο, διαδεχόμενος τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Η Τσέλσι είναι ένα work in progress. Με άγνωστη ημερομηνία παραλαβής όμως. Είναι μία ομάδα που χτίζεται μέρα με την ημέρα, επιχειρεί να βάλει βάσεις και σαφή φιλοσοφία στο παιχνίδι της. Παρά τις αμέτρητες μεταγραφές, πέρσι εξασφάλισε στο τέλος ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο χάρη σε ένα ντεμαράζ προς το τέλος του πρωταθλήματος που της εξασφάλισε την 6η θέση στην Premier League. Σε θεωρητικό επίπεδο, το Conference League δεν το βλέπει καν. Θα αποτελέσει διοργάνωση για ξεμούδιασμα. Στην πραγματικότητα, είναι το μοναδικό διεθνές τρόπαιο που λείπει από την συλλογή της, έχει κατακτήσει Champions, Europa League, Κύπελλο Κυπελλούχων, Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Συλλόγων. Άλλωστε, δίνεται πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, ένας ευρωπαϊκός τίτλος δεν μπορεί να υποτιμηθεί ποτέ.

Για να μπει πάντως στο League phase, έφτυσε αίμα. Πίστεψε ότι καθάρισε με το 2-0 επί της Σερβέτ στο Λονδίνο, όμως στην Ελβετία είδε τον χάρο με τα μάτια της. Παρότι προηγήθηκε με πέναλτι του Νκουνκού από νωρίς, οι γηπεδούχοι γύρισαν το ματς (2-1) και από το 72ο λεπτό πολιόρκησαν για το γκολ της παράτασης, δίχως τελικά να τα καταφέρουν. Εντός συνόρων, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Δεν μπόρεσε να κοντράρει την Μάντσεστερ Σίτι στην πρεμιέρα (0-2), ωστόσο το εκκωφαντικό 2-6 στην έδρα της Γουλβς δημιούργησε την αίσθηση ότι κάτι πάει να δημιουργηθεί, σε μία ομάδα γεμάτη πανάκριβα πρότζεκτ (Καϊσέδο, Έντσο Φερνάντες, Μούντρικ, Τζάκσον, Νκουνκού, Ζοάο Φέλιξ, Πάλμερ, Πέδρο Νέτο), που κάποια στιγμή πρέπει να βγουν. Μία ομάδα που μοιάζει με ένα πείραμα, που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί στην πορεία, η μετά-Αμπράμοβιτς εποχή συνεχίζει να έχει ατελείωτο χρήμα, αλλά καμία ποδοσφαιρική λογική.

Τζουργκάρντεν: Ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια

Η σουηδική ομάδα έχει μια αρκετά γεμάτη τροπαιοθήκη, μετρώντας 12 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα αλλά και 1 Κύπελλο Intertoto, όσο φυσικά υπήρχε αυτή η διοργάνωση. Πρόκειται για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί διαρκώς τον τίτλο στην χώρα της και φέτος βρίσκεται στην 2η θέση της κατάταξης, έχοντας 38 βαθμούς σε 19 αγωνιστικές και ούσα στο -7 από την Μάλμε (που έχει ένα ματς περισσότερο).

Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της ανέρχεται στα 18.15 εκατ. ευρώ, με την διαφορά από τον Παναθηναϊκό να είναι πολύ σημαντική. Ο αστέρας της ομάδας είναι ο Τομπάιας Γκούλικσεν, 21χρονος Νορβηγός εξτρέμ που σε 27 παιχνίδια μετράει 5 γκολ και 6 ασίστ. Είναι διεθνής με όλα τα μικρά κλιμάκια της Νορβηγίας, κοστολογείται στα 4 εκατ. ευρώ και σίγουρα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.

Προπονητής της Τζουργκάρντεν είναι ο 56χρονος Σουηδός, Κιμ Μπέργκστραντ, που ανέλαβε την θέση του τον Ιανουάριο του 2019 και γνωρίζει φυσικά απόλυτα την ομάδα του. Όσον αφορά την έδρα της, είναι η «Tele2 Arena», χωρητικότητας 30.000 θεατών, που κατασκευάστηκε το 2013.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από την κατάκτηση του Intertoto την σεζόν 1975-76, δεν έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, με καλύτερη πορεία αυτή της σεζόν 2022-23, όταν έφτασε στους «16» του Conference League. Προκρίθηκε από όμιλο κόντρα σε Γάνδη, Μόλντε και Σάμροκ Ρόβερς, όμως αποκλείστηκε εύκολα με συνολικό σκορ 5-0 από την Λεχ Πόζναν.

Την σεζόν 2023-24 αποκλείστηκε στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης από την Λουκέρνη, ενώ φέτος απέκλεισε τις Πρόγκρες Νίντερκορν, Ίλβες και Μάριμπορ, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία της στην League Phase της διοργάνωσης, εκεί όπου ευελπιστεί να επαναλάβει τα όσα έκανε πριν μια διετία.

Σε μεταγραφικό επίπεδο, απέκτησε φέτος αρκετούς ποδοσφαιριστές, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων είναι Σουηδοί και αγωνίζονταν στο Πρωτάθλημα. Ακριβότερη προσθήκη ήταν αυτή του 24χρονου αριστερού μπακ, Βίκτορ Μπεργκ, έναντι 900 χιλ. ευρώ από την Βάρναμο. Σχεδόν το ίδιο ποσό (890 χιλ. ευρώ) δαπανήθηκε και για τον 21χρονο κεντρικό χαφ, Πάτρικ Άσλουντ, που αγωνιζόταν στην Βαστέρας.

Ελσίνκι: Παραδοσιακή δύναμη της Φινλανδίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στον δρόμο ελληνικής ομάδας, αφού πέρσι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ ξανά στο Conference League, χάνοντας τόσο εντός (2-3), όσο και εκτός έδρας (4-2). Τι είχε μείνει από εκείνα τα παιχνίδια; Ο συνθετικός χλοοτάπητας του γηπέδου της, που είχε δυσκολέψει αφάνταστα τους παίκτες του Δικεφάλου, αλλά και η διάθεση της να παίξει επιθετικά, με τα δικά της όπλα, χωρίς να θέλει να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου. Ισόβια πρωταθλήτρια Φινλανδίας, πήρε τον τίτλο για 4η συνεχόμενη φορά, όμως τα θαλάσσωσε στα προκριματικά του Champions League.

Αποκλείστηκε στον 1ο προκριματικό από την Λιθουανική Πανεβέζις (3-0, 1-1) και «υποβιβάστηκε» στον 3ο προκριματικό του Conference League στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Εκεί απέκλεισε στα πέναλτι την Ντέτσιτς από το Μαυροβούνιο (1-0, 1-2) και μπήκε στο League stage με τον πιο χιτσκοκικό τρόπο, σε απίστευτη πρόκριση επί της Κλάκσβικ από τα Φερόε (2-2, 2-1), χάρη σε δύο γκολ στις καθυστερήσεις στον επαναληπτικό της Φινλανδίας!

Το πρωτάθλημα της είναι σε πλήρη εξέλιξη και φέτος κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, αφού βρίσκεται στο -4 από την πρωτοπόρο Κουόπιο, μία αγωνιστική πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας (υπάρχουν και πλέι-οφ τίτλου).

Σε σχέση με την περσινή της ομάδα, έχασε τον πρώτο της σκόρερ Ραντούλοβιτς που πήγε στην αγγλική Χάντερσφιλντ, όμως η ελληνική της παροικία μεγάλωσε, αφού δίπλα στον Γιώργο Κανελλόπουλο προστέθηκε ο Γιώργος Αντζουλάς (αμφότεροι με περάσματα από τον Αστέρα Τρίπολης).

Μία ομάδα που δείχνει σε ύφεση σε σχέση με την περασμένη σεζόν, η οποία βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό καλαντάρι, ένας σύλλογος που ήδη θεωρεί επιτυχημένη την ευρωπαϊκή της πορεία, με την συμμετοχή της στο League phase του Conference League.

Δε Νιου Σεντς: Οι άγνωστοι Ουαλοί

Η ομάδα από την Ουαλία με το εντυπωσιακό σήμα ιδρύθηκε το 1959 και φυσικά δεν έχει την παραμικρή εμπειρία από την τελική φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα 16 Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει της έχουν δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχει και στο Champions League, όμως ποτέ δεν κατάφερε κάτι παραπάνω από μία πρόκριση σε προκριματικούς γύρους. Ακόμα κι όταν υποβιβαζόταν στην κατώτερη διοργάνωση, δεν ήταν σε θέση να μπει σε ομίλους.

Στο Conference League πανηγύρισε δύο σερί προκρίσεις την σεζόν 2021-22, όμως αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο από την Βικτόρια Πλζεν. Την σεζόν 2022-23 αποκλείστηκε από την Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ, ενώ πέρσι βγήκε εκτός από την Εσπεράνζ του Λουξεμβούργου. Φέτος πάντως πήρε μια πρόκριση στον 1ο προκριματικό του Champions League, κόντρα στην Ντέτσιτς, και παρά τους αποκλεισμούς από Φερεντσβάρος και Πετροκούμπ βρέθηκε στα Play-Offs του Conference League, όπου απέκλεισε την Πανεβέζις της Λιθουανίας.

Το ρόστερ της έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 2.84 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να ξεχωρίζει σε αυτό. Με 250 χιλ. ευρώ κοστολογείται ο 21χρονος Άγγλος επιθετικός, Μπραντ Γιανγκ, που έχει εξαιρετική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και μετρά 32 γκολ και 4 ασίστ σε 43 εμφανίσεις με την συγκεκριμένη ομάδα. Οι παίκτες που απέκτησαν φέτος οι The New Saints ήρθαν ως ελεύθεροι ή δανεικοί, είτε από το Πρωτάθλημα της Ουαλίας, είτε από τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Ο πιο έμπειρος πάντως είναι ο 28χρονος στόπερ, Χάρισον ΜακΓκάχεϊ, που ήρθε από την Όλνταμ της National League.

Προπονητής τους είναι ο 46χρονος Άγγλος Κρεγκ Χάρισον, που ανέλαβε την θέση αυτή το 2022 και εγχώρια τα πηγαίνει εξαιρετικά, κατακτώντας τα 2 τελευταία Πρωταθλήματα. Όσον αφορά την έδρα τους, είναι το «Park Hall», με 1.034 θέσεις (αλλά χωρητικότητα 2.034 θεατών σε διεθνή παιχνίδια), που χτίστηκε το 1993.

Μπόρατς Μπάνια Λούκα: Έρχεται ξανά στην Ελλάδα

Ζει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές στην ιστορία της, αφού έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του βοσνιακού ποδοσφαίρου (μετά την Ζρίνσκι), που θα παίξει σε αυτό που παλιά λέγαμε ομίλους. Θα μπορούσε να είναι στο Europa League, όμως αποκλείστηκε στα πλέι-οφ από την Φερεντσβάρος με τον πιο επώδυνο τρόπο. Πήρε 0-0 στην Ουγγαρία από την Φερεντσβάρος, προηγήθηκε με 1-0 στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, όμως ισοφαρίστηκε λίγο πριν το τέλος και έχασε την πρόκριση στα πέναλτι (2-3). Είναι η ομάδα που απέκλεισε ο ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Champions League, έδειξε κάποια πράγματα στην ήττα της με 3-2 στην Τούμπα, όμως ήταν παντελώς ακίνδυνη στον επαναληπτικό της Μπάνια Λούκα (0-1), δείχνοντας ότι δεν είχε το επίπεδο για να προσχωρήσει πιο μακριά στην διοργάνωση.

Πέρσι κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα Βοσνίας στην ιστορία της, με αρκετή διαιτητική εύνοια και πολλές σκιές και το καλοκαίρι ανανέωσε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της, με ξένους δεύτερης διαλογής από πρωταθλήματα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι «μαχητές» (όπως μεταφράζεται το Μπόρατς) εδρεύουν στην Μπάνια Λούκα, μία πόλη με έντονο το σερβικό στοιχείο και ουσιαστικά αποτελούν την αθλητική έκφανση των Σέρβων στην χώρα. Έδρα τους είναι το Γκράντσκι ένα γήπεδο με ταρτάν στίβου περιμετρικά, το οποίο χωράει 10.000 κόσμο και γεμίζει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με το κοινό της να είναι αρκετά θερμό, αλλά και με πολύ φιλικές διαθέσεις προς οτιδήποτε ελληνικό, όπως φάνηκε και στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ.

Ως μοναδική εκπρόσωπος του βοσνιακού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη είναι δεδομένο ότι θα έχει διευκολύνσεις στο πρωτάθλημα, όπου έχει δώσει μόλις ένα παιχνίδι φέτος παρότι βρισκόμαστε στην 4η αγωνιστική. Με τακτική βάση το 4-2-3-1 και φιλοσοφία από την σερβική σχολή, οι Τσρβένο-πλάβι είναι μία σκληρή, δυσκολοκατάβλητη ομάδα που θα στηριχθεί στην έδρα της, θέλοντας να ρουφήξει ως το μεδούλι μία εμπειρία που δεν έχει γευτεί ποτέ στην ιστορία της…

Ντινάμο Μινσκ: Ιστορική ομάδα της Λευκορωσίας

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Λευκορωσίας, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1927 και κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτήσει 8 Πρωταθλήματα Λευκορωσίας και 3 Κύπελλα, ενώ στην τροπαιοθήκη της υπάρχει και ένα Σοβιετικό Πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια είχε υποχωρήσει εντός των συνόρων, αφού πριν το 2023, το τελευταίο της Πρωτάθλημα είχε έρθει το 2004 και έκτοτε η καλύτερή της επίδοση ήταν η δεύτερη θέση του 2014, του 2015 και του 2017.

Φέτος πάντως μπορεί να ελπίζει ότι θα φτάσει ξανά στην κορυφή, αφού σε 15 αγώνες μετρά 10 νίκες και 5 ισοπαλίες και με 35 βαθμούς φιγουράρει στην 3η θέση της κατάταξης, στο -5 από την πρωτοπόρο Νέμαν Γκρόντνο αλλά με 3 παιχνίδια λιγότερα. Έχει μάλιστα 5 σερί νίκες και είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα ρίξει το βάρος στα εγχώρια, ειδικά από την στιγμή που στην Ευρώπη δεν έχει ιδιαίτερες βλέψεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αγωνιστεί κάποιες φορές στους ομίλους του Europa League και συνολικά μετρά 103 αγώνες στην διοργάνωση αυτή, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των προκριματικών. Φέτος ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League, όπου απέκλεισε την Πιούνικ και αποκλείστηκε από την Λουντογκόρετς. Στον 3ο προκριματικό του Europa League πέρασε την Λίνκολν Ρεντ Ίμπς και ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ στα Play-Offs την έστειλε στην League Phase του Conference League.

Το ρόστερ της έχει αξία μόλις 6.93 εκατ. ευρώ, με τον Ντανιίλ Κουλίκοφ (26χρονος Ρώσος αμυντικός χαφ) να είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής της και να κοστολογείται στις 700 χιλ. ευρώ. Κάποιο γνωστό όνομα στο δυναμικό της δεν υπάρχει, ενώ οι λίγες μεταγραφές που πραγματοποίησε αφορούσαν ελεύθερους παίκτες ή δανεισμούς.

Προπονητής της Ντιναμό Μινσκ είναι ο 48χρονος Λευκορώσος, Βαντίμ Σκριπτσένκο, που ανέλαβε το 2022 και το συμβόλαιό του εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το γήπεδό της χτίστηκε το 1934 και έχει χωρητικότητα 22.246 θεατών.

Πηγή: SDNA

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςΠΑΟΚEuropa LeagueEuropa Conference Leagueειδήσεις τώρα