Αθλητισμός|03.09.2024 17:08

Κατζουράκη: «Δέχτηκα σεξιστικό σχόλιο στα 16 μου από μεγαλύτερο άνδρα» - Διαψεύδει τους ισχυρισμούς για συστηματική παρενόχληση

Newsroom

Απάντηση στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «συστηματική σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα του αθλήματος» έδωσε η Ολυμπιονίκης Εμμανουέλα Κατζουράκη.

Η αθλήτρια είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε podcast κατά την οποία μοιράστηκε πολλές άγνωστες πτυχές της καθημερινότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας για τον σεξισμό που κυριαρχεί στο άθλημά της αλλά και σε πολλά ακόμη αθλήματα, η Κατζουράκη, ερωτηθείσα για το αν έχουν υπάρξει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα “καθημερινά” πράγματα δεν τα αναφέρω καν. Είναι τόσο συχνά και τόσο τραγικά, οι αθλήτριες κάνουμε πολλή υπομονή. Ο πρωταθλητισμός είναι ένα πανηγύρι, όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικότητας, ειδικά εγώ που έχω να κάνω με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» ενώ στη συνέχεια περιέγραψε ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας αρκετά μεγαλύτερός της άνδρας της έκανε ένα εξαιρετικά άσεμνο σχόλιο.

«Δεν το περίμενα ποτέ. Ένας άνδρας πολλά χρόνια μεγαλύτερός μου, άνετα θα μπορούσε να είναι πατέρας μου, όταν τον ρώτησα αν έχει λερωθεί η πλάτη μου από ένα βρώμικο κάθισμα μου απάντησε “Ναι, δεν θέλω να σε ακουμπήσω. Όχι τίποτα άλλο, γιατί έχεις και πολύ ωραίο κ… και δε μπορώ”. Εγώ είχα πάθει σοκ, αναρωτιόμουν γιατί πρέπει να είναι εντάξει αυτό για να το πεις. Αυτό έγινε στην ηλικία των 16 και κάτι. Ήμουν αρκετά μικρή και είχα πάθει μεγάλο σοκ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε πει κάτι αμφιλεγόμενο ή παρεξηγήσιμο εκείνο το άτομο, απλά ήταν η πρώτη φορά που ήταν και άλλος κόσμος μπροστά. Δεν ήταν αθλητής, ήταν παράγοντας, είχα καθημερινή επαφή μαζί του (ενν. λόγω αθλήματος) και ήταν τραγικό!»

Τι απαντά η αθλήτρια στα δημοσιεύματα

«Είναι απαράδεκτη η αναπαραγωγή του άρθρου που λέει “Υφίσταμαι σεξουαλική παρενόχληση από τα 16 μου μέχρι σήμερα”. Έχει γίνει τέτοιος χαμός για κάτι το οποίο δεν είπα ποτέ! Μιλάω για καθημερινά πράγματα που ΌΛΕΣ ακούμε λίγο-πολύ. Ένας να είχε ακούσε το podcast, δεν θα με φέρνατε σε αυτή τη θέση. Προσπάθησα να θίξω πόσο καθημερινός είναι αυτός ο χειρισμός απέναντι στις γυναίκες. Συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους που πήρατε τον τίτλο των ειδήσεων που θέλατε. Δεν έχω πέσει ούτε θύμα βιασμού, ούτε προσπάθησα να φανεί έτσι. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ».

σεξουαλική παρενόχλησηαθλήτριαΟλυμπιακοί Αγώνεςειδήσεις τώρα