Αθλητισμός|07.09.2024 23:48

Εξαιρετικό ξεκίνημα για την Εθνική του Γιοβάνοβιτς! 3-0 τη Φινλανδία με «καυτό» Ιωαννίδη και πολλές υποσχέσεις

Newsroom

Η νέα Εθνική ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε ιδανική εκκίνηση στο Nations League επικρατώντας με 3-0 της Φινλανδίας στο Γ. Καραϊσκάκης και άφησε υποσχέσεις! Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν «καυτός» με δύο γκολ, γενικώς οι Έλληνες διεθνείς ήταν εξαιρετικοί και η Γαλανόλευκη έδειξε ότι έχει μέλλον...

Η Εθνική ομάδα δεν εντυπωσίασε, αλλά η δουλειά έγινε και μάλιστα εύκολα! Η Γαλανόλευκη είχε την ατομική ποιότητα, την αποτελεσματικότητα στην επίθεση και εν τέλει την ουσία, ξεκινώντας με το δεξί την εποχή με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου της Β' κατηγορίας του Nations League. Ο Ιωαννίδης άνοιξε το σκορ στο 23' μετά από λάθος του αντίπαλου τερματοφύλακα, το 2-0 ήρθε στο 37' μετά από έξοχη ομαδική προσπάθεια και αυτογκόλ του Κάλμαν, ενώ ο φορ του Παναθηναϊκού διαμόρφωσε στο 76' το τελικό 3-0 με κεφαλιά.

Μοιρασμένη εικόνα για την Ελλάδα στο ματς, με ένα μάλλον κακό πρώτο 45λεπτο συνολικά, αλλά με σαφώς βελτιωμένη εικόνα στο δεύτερο, όταν είχε πολύ καλύτερο ρυθμό, περισσότερες φάσεις και στιγμές με καλό ποδόσφαιρο. Αμυντικά, με εξαίρεση λίγες φάσεις των Σκανδιναβών στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδας μας απειλήθηκε ελάχιστα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ντεμπούτο του έκανε με το εθνόσημο και ο Χρήστος Ζαφείρης. Εν τέλει, η γαλανόλευκη άφησε θετικές εντυπώσεις σε αυτή τη νέα προσπάθεια και παράλληλα υποσχέσεις για μια συνέχεια που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει επάξια μια επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση.

Η βαθμολογία του ομίλου

  1. Ελλάδα 3 (3-0)
  2. Αγγλία 3 (2-0)
  3. Ιρλανδία 0 (0-2)
  4. Φινλανδία 0 (0-3)

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

  • Ιρλανδία – Αγγλία 0-2
  • Ελλάδα – Φινλανδία 3-0

Η επόμενη αγωνιστική (10/9)

  • Ιρλανδία – Ελλάδα (21.45)
  • Αγγλία – Φινλανδία (21.45)

Η εξέλιξη του ματς

Χαμηλό ήταν το τέμπο του αγώνα στο ξεκίνημα, με την Ελλάδα να μην έχει αποτελεσματική πίεση στα χαφ, ούτε καλή κυκλοφορία όταν κέρδιζε μπάλα, με αρκετά λάθη στις πάσες. Η Φινλανδία είχε την κατοχή για αρκετή ώρα και την καλύτερη εικόνα συνολικά, ως μια πιο δεμένη ομάδα άλλωστε, η ομάδας μας όμως ήταν αυτή που ευτύχησε να βρει γκολ στην πρώτη της φάση χάρη σε ένα τεράστιο ατομικό λάθος. Κάπως έτσι και ενώ το ξεκίνημα της γαλανόλευκης δεν ήταν καλό, στη συνέχεια βελτιώθηκε και βρήκε αυτό που ήθελε -το ξεκάθαρο προβάδισμα στο σκορ- με ένα εντυπωσιακό 2/2 στις ευκαιρίες της, αξιοποιώντας δηλαδή και τη δεύτερη μεγάλη της φάση στο πρώτο ημίχρονο για να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων, σε ένα διάστημα του παιχνιδιού που ήταν αρκετά ασύνδετη και με κενά διαστήματα στο παιχνίδι της.

Η πρώτη στιγμή του αγώνα ήταν αυτή του 12ου λεπτού, όταν ο Άντμαν σούταρε λίγο άουτ από το ύψος του πέναλτι και στο 23' ήρθε η φάση που ξεκλείδωσε το ματς. Μετά από γύρισμα του Γκάλβες, ο Χραντέσκι έκανε τραγικό λάθος αφού έχασε το κοντρόλ, ο Ιωαννίδης που είχε τρέξει να πιέσει του τσίμπησε τη μπάλα και σε κενό τέρμα έκανε το 1-0. Στο 30' η κεφαλιά του Πέλτολα από πολύ καλή θέση δεν απείλησε και τρία λεπτά αργότερα η Ελλάδα είχε μια καλή φάση στην αντεπίθεση με Ιωαννίδη και Τσιμίκα, με τον δεύτερο να γυρίζει τη μπάλα και τον πρώτο να μην μπορεί να εκτελέσει σωστά. Ξανά κόντρα στη συνολική ροή του αγώνα, ήρθε και το δεύτερο γκολ πάντως, στο 37'. Αυτή τη φορά όμως μετά από πολύ ωραία ομαδική προσπάθεια της Ελλάδας στην αντεπίθεση. Ιωαννίδης και Τσιμίκας συνδυάστηκαν ξανά, ο φορ της Εθνικής άνοιξε τη μπάλα αριστερά, ο μπακ της Λίβερπουλ γύρισε με τη μία για τον Κουλιεράκη που κάνοντας κίνηση... φορ, επιχείρησε την προβολή, η μπάλα βρήκε και στον Κάλμαν και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της επανάληψης φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν θα είχε την ίδια εικόνα με το πρώτο 45λεπτο. Η είσοδος του Κωνσταντέλια βοήθησε περισσότερο σ' αυτό. Ο ρυθμός είχε ανέβει, ο Γιοβάνοβιτς έκανε σταδιακά και τις αλλαγές του και έτσι η ομάδα έφτασε σε τρίτο γκολ, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει και τουλάχιστον ένα ακόμη. Στο πρώτο λεπτό, είχε δοκάρι με τον Ιωαννίδη που σούταρε από το ύψος του πέναλτι, με τον Χραντέσκι να τη βρίσκει μάλιστα ελάχιστα για να της αλλάξει πορεία. Στο 53', στην κόντρα και πάλι, Κωνσταντέλιας και Τσιμίκας συνεργάστηκαν, ο Πέλκας όμως από πολύ κοντά δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση.

Οι τελικές από Μπακασέτα και Πέλκα στο 69' και το 71' δεν απείλησαν πραγματικά παρότι είχαν τις προϋποθέσεις αυτές οι φάσεις, με το τρίτο τέρμα να έρχεται τελικά στο 76'. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μπακασέτα από δεξιά, ο Ιωαννίδης σηκώθηκε καλύτερα απ' όλους και με υποδειγματική κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Στο φινάλε η Εθνική είχε μια ακόμη πολύ καλή στιγμή σε φάση διαρκείας, όμως Βαγιαννίδης, Κωνσταντέλιας και Πέλκας δεν μπόρεσαν κατά σειρά να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα. Τίποτα άλλο δεν είχε σημασία, με την ομάδα μας να παίρνει τελικά πολύ εύκολα τη νίκη στην πρεμιέρα, χωρίς μάλιστα να απειληθεί για περισσότερη από μία ώρα αγώνα μετά το «αργό» της ξεκίνημα στο ματς.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65’ Σιώπης), Μάνταλος (65’ Ζαφείρης), Μπακασέτας (77’ Βαγιαννίδης), Χατζηγιοβάνης (46’ Κωνσταντέλιας), Πέλκας, Ιωαννίδης (77’ Παυλίδης).

Φινλανδία: Χραντέσκι, Πέλτολα, Ιβάνοβ, Χόσκονεν, Καμαρά (82’ Γουάλτα), Άντμαν (62’ Κέσκινεν), Λουντ (62’ Γένσεν), Σούλερ (45’ Νισίλα), Σταχλ, Γκάλβεζ, Κάλμαν (62’ Πογιάνπαλο).

Πηγή: SDNA

Ιβάν ΓιοβάνοβιτςΕθνική ομάδαεθνική ΕλλάδαςNations LeagueΕθνική Φινλανδίας