Αθλητισμός|10.09.2024 23:46

Ιρλανδία - Ελλάδα 0-2: Νικηφόρο πέρασμα απ' το Δουβλίνο για την Εθνική με γκολάρες Ιωαννίδη και Τζόλη!

Newsroom

Η Ελλάδα ήταν αποτελεσματική (και) στο Δουβλίνο, όπου επικράτησε της Ιρλανδίας με 2-0 χάρη σε δύο καταπληκτικά γκολ του Φώτη Ιωαννίδη και του Χρήστου Τζόλη. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε το χρέος της για τη 2η αγωνιστική του Nations League, διπλασίασε τις νίκες της μετά το 3-0 επί της Φινλανδίας στην πρεμιέρα και πλέον έχει μπροστά της την... ματσάρα με την Αγγλία στις 10 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, όπου θα κυνηγήσει την υπέρβαση για την πρωτιά!

Τα αποτελέσματα

  • Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2
  • Αγγλία-Φινλανδία 2-0

Η βαθμολογία

  1. Ελλάδα 6 (5-0)
  2. Αγγλία 6 (4-0)
  3. Ιρλανδία 0 (0-4)
  4. Φινλανδία 0 (0-5)

Επόμενη αγωνιστική (10/10)

  • Αγγλία-Ελλάδα (21.45)
  • Φινλανδία-Ιρλανδία (21.45)

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε δύο αλλαγές συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στην Φινλανδία. Έδωσε φανέλα βασικού στους Τζόλη και Σιώπη αντί των Πέλκα και Μάνταλου αντίστοιχα, διατηρώντας ωστόσο τον ίδιο σχηματισμό (4-2-3-1). Ο Χάλγκριμσον από την πλευρά του, έχοντας νοκ άουτ τον αρχηγό Κόλμαν, γύρισε σε τετράδα στην άμυνα σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία, με τον Σμόντικς αυτή τη φορά στην κορυφή.

Κάκιστο από πλευράς θεάματος το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης στο Aviva Stadium, στο οποίο βρέθηκαν σχεδόν 40.000 φίλοι των Ιρλανδών, ενώ έδωσαν το «παρών» και περίπου 50 Έλληνες φίλαθλοι στις κερκίδες. Πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές, δυνατές μονομαχίες και ελάχιστες αξιόλογες στιγμές. Ο Ιωαννίδης αποκομμένος μπροστά, έχοντας τροφοδοτηθεί ελάχιστα. Η πρώτη φάση του αγώνα ήταν και η μοναδική ουσιαστικά καλή στιγμή για την Ελλάδα σε αυτό το 45λεπτο. Στο 11ο λεπτό κέρδισε κόρνερ μετά από προσπάθεια του Τσιμίκα, ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε και ο Κουλιεράκης έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ, βρίσκοντας και το δοκάρι. Στο 25' ο Μπακασέτας κέρδισε ένα φάουλ αό τον Σμόλμπον σε καλή σχετικά θέση, εκτέλεσε ο ίδιος, με τον Κέλεχερ να διώχνει σε κόρνερ -που πέρασε ανεκμετάλλευτο- αν και η μπάλα πήγαινε ούτως ή άλλως άουτ.

Στιγμές νωρίτερα ο Κουλιεράκης είχε προλάβει το σουτ του Μπράουν σε ωραία συνεργασία του με τον Νάιτ κι έτσι δεν έγινε επικίνδυνος, στο 38' ο Σμόντικς έπιασε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα όπως ήθελε και πέρασε άουτ, ενώ στο 41' ο Ογκμπένε έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με ένα απίθανο διαγώνιο βολέ έξω από την περιοχή, αλλά βρισκόταν εκτεθειμένος και σηκώθηκε αμέσως το σημαιάκι του βοηθού, με το VAR να επιβεβαιώνει. Μία ακόμη στιγμή για τους Ιρλανδούς στο 45' με ωραίο συνδυασμό των Ομομπαμιντέλε, Ογκμπένε από αριστερά, τελικός αποδέκτης ο Μπράουν που σούταρε άουτ μέσα από την περιοχή.

Το 0-0 του πρώτου 45λεπτου τα έλεγε ουσιαστικά όλα, σε ένα πολύ ισορροπημένο ημίχρονο, από πλευράς κατοχής μπάλας (50-50), αλλά και τελικών προσπαθειών (3-2, Xgoals 0,07-0,06). Στα αξιοσημείωτα ότι όλες οι προσπάθειες που επιχείρησε η ελληνική ομάδα ήταν από τα αριστερά, έχοντας απενεργοποιήσει πλήρως τη δεξιά πτέρυγα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα πολύ σκληρό φάουλ του Μπράντι στον Ρότα, ρίχνοντάς το αγκωνιά στο πρόσωπο, η οποία σήκωνε μέχρι και... κλήση από το VAR, αλλά ο Έσκας δεν έδειξε ούτε κίτρινη στον αριστερό μπακ των γηπεδούχων.

Λίγο αργότερα έφτασε η στιγμή για να μιλήσει η τεράστια κλάση του Φώτη Ιωαννίδη. Ο 24χρονος στράικερ πήρε την μπάλα από τον Μπακασέτα έξω από την περιοχή, την έστρωσε στο αριστερό του και με ένα τρομερό πλασέ στο δεξί παραθυράκι του Κέλεχερ, τον άφησε... άγαλμα κι έκανε το 0-1 στο 50ο λεπτό. Ήταν το τρίτο γκολ του Ιωαννίδη σε αυτή την προκριματική φάση, μετά από τα δύο που σημείωσε στην πρεμιέρα του Nations League με την Φινλανδία. Ακόμη έφτασε τα πέντε τέρματα με την Εθνική Ανδρών, κι αυτά μάλιστα τα πέτυχε στις έξι τελευταίες “γαλανόλευκες” εμφανίσεις του.

Στο 56' ο Νάιτ έπιασε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Ογκμπένε, αλλά ήταν αρκετά αδύναμη και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 67' ένα καλό σουτ του Τζόλη πέρασε επίσης λίγο άουτ, όπως και το απευθείας φάουλ του Μπακασέτα στο 69'.

Όλα αυτά για να φτάσουμε στο 87' και να μπει το κερασάκι στην τούρτα μπήκε από τον τρομερό Τζόλη. Ο Μπακασέτας άνοιξε την μπάλα για τον νεαρό εξτρέμ, εκείνος έφυγε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, «χόρεψε» τον Κόλινς με θαυμάσια ντρίμπλα και με εξαιρετικό αριστερό πλασέ, έκανε το 0-2, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Στις καθυστερήσεις ην Εθνική είχε ακόμα μία σημαντική διπλή στιγμή με τους Βαγιαννίδη και Μπακασέτα, αλλά δεν βρήκε το τρίτο γκολ.

Ιρλανδία: Κέλεχερ, Ο' Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμπον, Μόλουμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ Μάκατιρ), Σμόντικς (84’ Ίντα).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Πέλκας), Σιώπης (89’ Ντόη), Χατζηγιοβάνης (67’ Ζαφείρης), Μπακασέτας, Τζόλης (89’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (89’ Παυλίδης).

Εθνική ομάδαεθνική ΕλλάδαςNations Leagueειδήσεις τώραΕθνική Ιρλανδίας