Αθλητισμός|21.09.2024 00:30

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ρίχνονται στην... αρένα της League Phase του Europa League έχοντας αλλάξει status

Newsroom

Η μάχη για το πρωτάθλημα φουντώνει! Όλα δείχνουν πως και εφέτος η Super League θα είναι άκρως ανταγωνιστική με τους Big 4 να είναι ενισχυμένοι σημαντικά έχοντας πραγματοποιήσει ορισμένες εντυπωσιακές μεταγραφές. Σ’ αυτή τη συνθήκη όμως έρχεται να προστεθεί πλέον και η ευρωπαϊκή παράμετρος καθώς σε πρώτη φάση ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και ακολούθως ο Παναθηναϊκός ετοιμάζονται για να πάρουν μια πρώτη γεύση της νεοσύστατης League Phase των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, που θα φορτώσει σημαντικά το καλεντάρι τους…

Το νέο Champions League άρχισε την περασμένη εβδομάδα και ακολουθεί το Europa League, που κάνει πρεμιέρα το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου. Πρώτος ρίχνεται στη… αρένα ο ΠΑΟΚ, που πέφτει μεμιάς στα πολύ βαθιά, καθώς το βράδυ της Τετάρτης (25/9, 22.00) θα αντιμετωπίσει τη Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη στην πρεμιέρα της League Phase (θα αντιμετωπίσει και τις Στεάουα, Βικτόρια Πλζεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίγα, Φερεντσβάρος, Σλάβια Πράγας και Σοσιεδάδ).

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα (26/9, 22.00) θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ο κάτοχος του Conference League Ολυμπιακός, ο οποίος επίσης έχει μπροστά του μια πολύ απαιτητική δοκιμασία καθώς θα αναμετρηθεί με τη Λυών στη Γαλλία (επιπλέον θα αναμετρηθεί με τις Μπράγκα, Μάλμε, Ρέιντζερς, Στεάουα, Τβέντε, Πόρτο και Καραμπάκ).

Αλλαγή status

Δίχως αμφιβολία οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν μπροστά τους δύσκολα ματς και μάλιστα σε ισχυρές έδρες. Ιδίως για τον ΠΑΟΚ η συνθήκη γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερη λόγω του μεγαλύτερου φανατισμού που συνήθως προκαλεί στο κοινό μια ελληνοτουρκική αναμέτρηση.

Αναλύοντας πάντως τα δεδομένα με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, η αλήθεια είναι πως ο εφετινός ποδοσφαιρικός χειμώνας αρχίζει από μία διαφορετική και πιο υψηλή βάση για τους ελληνικούς συλλόγους. Η ιστορική κατάκτηση του Conference League απ’ τον Ολυμπιακό την περασμένη σεζόν είναι δεδομένο ότι ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων όχι μόνο στους Πειραιώτες αλλά και στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Ούτως ή άλλως, κι ο ΠΑΟΚ έχοντας θέσει εξαρχής ως στόχο την είσοδο στη League Phase του Champions League, ανέβασε μόνος τον πήχη των απαιτήσεων, ενδεικτικό στοιχείο και της αλλαγής status που έχει η ομάδα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο Παναθηναϊκός έχοντας ως δεδομένο την ευνοϊκή κλήρωση που είχε στο Conference League (Μπόρατς, Τσέλσι, Τζουργκάρντεν, Ελσίνκι, Νιου Σεντς, Ντινάμο Μινσκ), όπου συν τοις άλλοις δεν θα προστεθούν αργότερα οι αποκλεισμένες ομάδες από το Europa League όπως γινόταν μέχρι πρότινος, έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει… μακριά στη διοργάνωση.

Επιστρέφοντας στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που ρίχνονται πρώτοι στη μάχη της League Phase, είναι σημαντικό πως ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, οι προσθήκες που έγιναν κατά τη διάρκεια των θερινών μεταγραφών, γέμισαν τα ρόστερ τους με ποδοσφαιρική ποιότητα και εμπειρία. Ήταν, αν μη τι άλλο, ένα καλοκαίρι που οι δύο ομάδες κινήθηκαν πολύ στοχευμένα.

Με εγγύηση τον Λουτσέσκου και το δυνατό γκρουπ

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ έχοντας την εγγύηση της παρουσίας του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο και την ασφάλεια και τη σταθερότητα που προσφέρει η διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, υπήρξε πολύ ενεργητικός στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι και την ύστατη ώρα. Ο Δικέφαλος, που ήδη από την περασμένη σεζόν έχει χτίσει ένα πολύ δυνατό και δεμένο γκρουπ, διατήρησε σχεδόν εξ ολοκλήρου τον κορμό της ομάδας. Παράλληλα, ενισχύθηκε σημαντικά στη γραμμή κρούσης με τον Ρώσο Φεντόρ Τσάλοφ και τον Μαροκινό Ταρίκ Τισουνταλί προκειμένου να βρει λύσεις στο σκοράρισμα (και) εντός περιοχής, πέραν του αξιόπιστου Μπράντον Τόμας.

Στον κεντρικό άξονα αποκτήθηκε ο τρομερός Τιεμουέ Μπακαγιόκο με το βαρύ βιογραφικό και ο γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και πολύπειρος -αν και 27 ετών- Μαντί Καμαρά. Οι 20χρονοι Τζόναθαν Γκόμεζ (αριστερός μπακ) και Σόλα Σορετίρε (δεξιός εξτρέμ) ήρθαν για να προσθέσουν στο ρόστερ ταλέντο και προοπτική προσφέροντας ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις.

Για το κέντρο της άμυνας μετά και την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη που άνοιξε τα φτερά του για τη Βόλφσμπουργκ, πέραν της αγοράς του Τόμας Κεντζιόρα, ο οποίος υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της επικής κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο Δικέφαλος έβαλε στη μηχανή του τον έμπειρο και δυναμικό Ομάρ Κόλεϊ. Και φυσικά κράτησε για «κερασάκι στην τούρτα» τον σπουδαίο Κροάτη Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο διαπρέποντας με τη φανέλα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Κροατίας. Πάντως, ο Λόβρεν θα μπορέσει να ενισχύσει τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση της League Phase (εφόσον βεβαίως οι Θεσσαλονικείς συνεχίσουν στη διοργάνωση) καθώς η προθεσμία της UEFA για τις ευρωπαϊκές λίστες ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο Δικέφαλος ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ του με την προσθήκη του ταλαντούχου γκολκίπερ Αντώνη Τσιφτσή και του Κωνσταντίνου Θυμιάνη, ο οποίος προερχόταν από δύο εξαιρετικές σεζόν με τον Πανσερραϊκό.

Με αέρα αλλά και βαριά κληρονομιά

Ο κάτοχος του Conference League Ολυμπιακός μπαίνει στη διοργάνωση με… αέρα αλλά έχει πλέον να διαχειριστεί και τη βαριά κληρονομιά ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Είναι δεδομένο πως εκ των πραγμάτων αυτό το τρόπαιο φέρνει τους Ερυθρόλευκους σε διαφορετική θέση εκκίνησης συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Και μόνο το γεγονός πως οι Πειραιώτες πήραν απευθείας το εισιτήριο για τη League Phase του Europa League -δίχως το άγχος και την πίεση των καλοκαιρινών προκριματικών- ήταν μια βάση για σταθερότητα και ένα… ήρεμο καλοκαίρι. Έχοντας ως αφετηρία την έναρξη του πρωταθλήματος, κι όχι τα προκριματικά του Ιουλίου, ο Ολυμπιακός είχε περισσότερο χρόνο συγκριτικά με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, που ήταν απαραίτητο να «τρέξουν» πιο γρήγορα τον σχεδιασμό τους.

Ωστόσο, αποτελεί μειονέκτημα -ως προς τον αγωνιστικό ρυθμό- πως οι Ερυθρόλευκοι ρίχνονται στη League Phase έχοντας δώσει μόλις τέσσερα επίσημα ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε αντίθεση με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που ήδη μετρούν δέκα επίσημους αγώνες συμπεριλαμβανομένων και των έξι ευρωπαϊκών προκριματικών.

Η παρουσία πάντως του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο εξισορροπεί αυτό το μειονέκτημα καθώς η παρουσία του προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας. Πρόκειται άλλωστε για έναν προπονητή που, αν μη τι άλλο, έχει το know how στα Κύπελλα Ευρώπης έχοντας κατακτήσει back to back το Europa League με τη Σεβίλλη και το Conference με τον Ολυμπιακό.

Παρ' όλα αυτά, οι Πειραιώτες είναι αλήθεια πως έχασαν τρία σημαντικά γρανάζια απ’ τη… μηχανή που έφτασε στον ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Φορτούνης, ο Ποντένσε και ο Όρτα δεν παρέμειναν στο ρόστερ και οι Ερυθρόλευκοι προσπάθησαν όχι μόνο να καλύψουν τα κενά αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω.

Υπό αυτή την έννοια, η παραμονή του Νταβίντ Κάρμο ήταν κομβικής σημασίας. Άλλωστε, απ’ τη στιγμή που ο υψηλόσωμος Ανγκολέζος στόπερ ήρθε στον Ολυμπιακό τον περασμένο Ιανουάριο, άλλαξε άρδην η αμυντική εικόνα της ομάδας. Ως εκ τούτου, η διατήρησή του στο ρόστερ εξασφάλισε την απαιτούμενη ισορροπία στην οπισθοφυλακή. Επιπλέον, για το κέντρο της άμυνας αποκτήθηκε ο Ιταλός Λορέντσο Πιρόλα και για τη θέση του δεξιού μπακ ο 24χρονος Πορτογάλος Κοστίνια.

Στον κεντρικό άξονα έγιναν τρεις σημαντικές προσθήκες καθώς φόρεσαν τα ερυθρόλευκα ο 22χρονος αμυντικός μέσος Μάρκο Στάμενιτς και οι πολύπειροι κεντρικοί χαφ Σέρτζιο Ολιβέιρα και Ντάνι Γκαρθία, ενώ μετά τη φυγή του Ελ Αραμπί αποκτήθηκε ως εναλλακτική στην επίθεση ο 28χρονος Ουκρανός στράικερ Ρόμαν Γιάρεμτσουκ. Ως προς τους εξτρέμ, υπήρξε ενδυνάμωση του ρόστερ καθώς πέραν του Κρίστοφερ Βέλντε που ήρθε νωρίς, στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου αποκτήθηκε και ο σπουδαίος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Γουίλιαν.

Το… όνειρο της 11ης θέσης

Ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός -και απ’ την επόμενη εβδομάδα και ο Παναθηναϊκός- δεν θα παίξουν μόνο για τον εαυτό τους στα Κύπελλα Ευρώπης αλλά συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, ο κοινός στόχος της χώρας είναι η άνοδος στο ranking της UEFA προκειμένου μελλοντικά οι ομάδες μας να έχουν καλύτερη μοίρα στις κληρώσεις. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση έχοντας προσπεράσει τη Δανία και κυνηγά το ιδεατό που είναι η 12η θέση και προσφέρει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Σ' αυτή την περίπτωση, ο πρωταθλητής θα παίξει στα πλέι οφ του Champions League, ο δεύτερος στον δεύτερο προκριματικών των μη πρωταθλητών του CL, ο τρίτος στον 2ο προκριματικό του Europa, ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό του Conference και ο κυπελλούχος στα πλέι οφ του Europa.

H 15η Ελλάδα με τρεις εκπροσώπους σε Europa και Conference έχει 29.500 βαθμούς και βρίσκεται μπροστά από τη Δανία (συνεχίζει με δύο ομάδες) των 29.325 βαθμών. Η Ελβετία είναι 14η με 29.975 και τρεις εκπροσώπους, ενώ στη 13η θέση βρίσκεται το Ισραήλ με 30.625 και μόλις μία ομάδα (Μακάμπι Τελ Αβίβ) στα Κύπελλα Ευρώπης. Στη 12η θέση βρίσκεται η Αυστρία -μοιάζει ως ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος- με 31.000 βαθμούς και τέσσερις ομάδες (Σάλτσμπουργκ, Στουρμ, Λιντσερ, Ραπίντ Βιέννης) και στην 11η η Νορβηγία με 31.500 βαθμούς και δύο εκπροσώπους (Μπόντο Γκλιμτ και Μόλντε).

Σε μια σεζόν που ο ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται ξανά στο αποκορύφωμα -κάτι που φαίνεται και απ' τις μεγάλες επένδυσεις που έκαναν οι Big 4- η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία για να πλησιάσει στο Top 10 του ευρωπαϊκού ranking...

Europa LeagueΠΑΟΚειδήσεις τώραΟλυμπιακός