Αθλητισμός|26.09.2024 09:58

Ολυμπιακός: Επιστροφή στην Ευρώπη με τον... αέρα του τροπαιούχου αλλά και ανάγκη για θετικό αποτέλεσμα

Newsroom

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα Κύπελλα Ευρώπης και κάνει πρεμιέρα στη League Phase του Europa League. Οι Πειραιώτες που στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι τους την περασμένη σεζόν κατέκτησαν το Conference League απέναντι στη Φιορεντίνα, εισέρχονται στη διοργάνωση με αέρα τροπαιούχου και είναι προφανές ότι θέλουν να παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Και θα επιδιώξουν να το δείξουν αρχής γενομένης απ' την αναμέτρηση με τη Λυών στη Γαλλία (26/9, 22.00, ANT1, Cosmote Sport 2) για την 1η αγωνιστική.

Το εμπόδιο της Λυών όμως, κάθε άλλο παρά χαμηλό είναι. Το αντίθετο ισχύει καθώς πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα. Ούτως ή άλλως, προέρχεται απ' το γαλλικό πρωτάθλημα και αποτελεί μια απ' τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Μολονότι δεν έχει αρχίσει καλά τις υποχρεώσεις της στη Ligue 1, όπου σε πέντε αγωνιστικές μετρά τρεις ήττες, μία ισοπαλία και μόλις μία νίκη, παραμένει μια ομάδα με εξαιρετικό υλικό, ισχυρή έδρα και μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση.

Με δεδομένο πως και ο Ολυμπιακός έχει προβληματίσει στο ξεκίνημα της σεζόν καθώς μετρά ήδη δύο αρνητικά αποτελέσματα σε πέντε αγωνιστικές (ισοπαλία με τον Παναιτωλικό και ήττα απ' τον Άρη), γίνεται αντιληπτό πως και οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να κάνουν ένα... restart σ' αυτό το παιχνίδι.

Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε... μέτρ των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων την τελευταία διετία έχοντας κατακτήσει back to back το Europa με τη Σεβίλλη και το Conference με τον Ολυμπιακό, προφανώς έχει τον τρόπο για να δείξει στην ομάδα του τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το Groupama Stadium. Σε κάθε περίπτωση όμως το παιχνίδι με τη Λυών είναι απαιτητικό και θα χρειαστεί πολλή δουλειά μέσα στο γήπεδο απ' τους Ερυθρόλευκους.

Το αρνητικό για τον Βάσκο προπονητή είναι πως δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Μασούρα και τον Ζέλσον. Αντιθέτως, ο Ρέτσος επανήλθε και υπολογίζεται. Μία σκέψη του Μεντιλίμπαρ είναι να αφήσει στην άκρη το 4-2-3-1 για να παίξει με 3-5-2, σχήμα που δοκίμασε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν οι: Πασχαλάκης, Τζολάκης, Αναγνωστόπουλος, Ορτέγκα, Μπιανκόν, Πιρόλα, Κάρμο, Κοστίνια, Ροντινέι, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Ντόη, Στάμενιτς, Βέλντε, Γκαρθία, Γουίλιαν, Τσικίνιο, Ολιβέιρα, Μπακούλας, Έσε, Μουζακίτης, Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ και Κωστούλας.

Η Λυών προέρχεται από ένα... σοκ που υπέστη απ' τη Μαρσέιγ. Αν και οι Μασσαλοί έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 5’, κατόρθωσαν να νικήσουν στην έδρα της Λυών, που προηγήθηκε στο σκορ. Η Μαρσέιγ έκανε την ανατροπή, η Λυών ισοφάρισε στις καθυστερήσεις αλλά δέχθηκε το γκολ για το τελικό 2-3 στο 95' και υπέστη μια οδυνηρή ήττα. Εκτός αποστολής για τους Λιονέ παραμένουν οι τραυματίες Λόπες, Κουμπενί, Μπενραχμά και Ακουόκου, ενώ θέση στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Ομαρί και Τέσμαν στην άμυνα και στα χαφ, αντίστοιχα.

Κατά το παρελθόν η Λυών έχει νικήσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό σε ισάριθμα ματς στη Γαλλία, ενώ έχει ρεκόρ 4-1-3 κόντρα σε ελληνικές ομάδες. Οι Πειραιώτες έχουν παίξει 16 φορές στη Γαλλία και μετρούν τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και έντεκα ήττες.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Λυών: Περί, Μάτα, Ομαρί, Νιακατέ, Μέιτλαντ-Νάιλς, Βερετού, Τέσμαν, Μάτιτς, Τολισό, Ορμπάν, Λακαζέτ.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ορτέγκα, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Έσε, Στάμενιτς, Βέλντε, Τσικίνιο, Ελ Κααμπί και Γουίλιαν ή Μπιανκόν.

Europa LeagueΛυώνειδήσεις τώραΟλυμπιακός