Αθλητισμός|13.10.2024 23:45

Ελλάδα - Ιρλανδία 2-0: Κατάθεση ψυχής και τέταρτη σερί νίκη για την Εθνική εις το όνομα του Τζορτζ!

Newsroom

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας έκαναν ακόμα μία κατάθεση ψυχής και πανηγύρισαν την τέταρτη σερί νίκη τους στη φάση των ομίλων του Nations League. Η Γαλανόλευκη επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο ασφυκτικά γεμάτο Γ. Καραϊσκάκης και παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου και στο +3 απ' την Αγγλία, την οποία θα υποδεχτεί στις 14 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ με στόχο να... κλειδώσει την πρωτιά (στις 17 Νοεμβρίου θα δώσει στο Ελσίνκι το τελευταίο παιχνίδι εναντίον της Φινλανδίας).

Στη σκιά της τραγικής απώλειας του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ και σε μια ατμόσφαιρα βαριά και συγκινησιακά φορτισμένη, τα παιδιά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν και πάλι συγκλονιστικά. Όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο με την ιστορική νίκη (1-2) επί της Αγγλίας, έτσι και τώρα οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν στο γήπεδο με μοναδικό στόχο το τρίποντο θέλοντας να αποδώσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον φίλο και συμπαίκτη τους.

Το καταπληκτικό γκολ του Μπακασέτα στο 49' άνοιξε το δρόμο για τη νίκη και το τέρμα του Μάνταλου στο 92' σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο ένα εξαιρετικά δύσκολα τετραήμερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά το πένθος και την απάνθρωπη υποχρέωση από την UEFA για να παίξουν αμέσως μετά τον θάνατο του συμπαίκτη τους, οι Έλληνες ήταν συγκλονιστικοί. Έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, νίκησαν δύο φορές και τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του φίλου τους.

Η Ελλάδα ήταν εξαιρετική στο α' ημίχρονο δημιουργώντας αρκετές απειλητικές καταστάσεις στην περιοχή της Ιρλανδίας. Είχε την κατοχή (65-35%), είχε τις τελικές (13-2), είχε τις μεγάλες ευκαιρίες καθώς άγγιξε το γκολ σε τουλάχιστον τρεις κλασικές περιπτώσεις, αλλά δεν είχε γκολ με αποτέλεσμα να... κολλήσει στο 0-0 μολονότι άξιζε να προηγείται.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε ιδανικά για την Εθνική που σκόραρε με ωραίο βολέ του Μπακασέτα στο 49'. Το γκολ αυτό απελευθέρωσε τη Γαλανόλευκη αλλά παράλληλα μάλλον χαλάρωσε την ομάδα, που -λόγω και της κούρασης- έριξε την απόδοσή της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ιρλανδοί να πάρουν την μπάλα στα πόδια τους και να γίνουν πιο πιεστικοί και πιο απειλητικοί. Όμως το τέρμα του Μάνταλου στις καθυστερήσεις σφράγισε το τρίποντο για την ελληνική ομάδα.

Το φινάλε του αγώνα βρήκε τους Έλληνες παίκτες να πανηγυρίζουν και πάλι με δάκρυα στα μάτια. Κρατώντας τη φανέλα του Τζορτζ Μπάλντοκ, περπάτησαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν το θερμό χειροκρότημα της κερκίδας σε ακόμα μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή...

Βαθμολογία

  1. Ελλάδα 12
  2. Αγγλία 9
  3. Ιρλανδία 3
  4. Φινλανδία 0
Η Ελλάδα κλείδωσε και μαθηματικά τη δεύτερη θέση στον όμιλο, διεκδικεί την πρωτιά που θα την στείλει στην πρώτη κατηγορία του Nations League, αλλά κυρίως θα προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2026 εφόσον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν τα καταφέρει μέσω των παραδοσιακών προκριματικών...

Oι καλύτερες φάσεις του αγώνα

4' Μεγάλη ευκαιρία για την Ιρλανδία, αλλά ο Φέργκιουσον υπό την πίεση του Ρότα δεν σκόραρε από καλή θέση.

11' Απάντησε η Ελλάδα με τον Μασούρα, ο οποίος -μετά από κόντρα- βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, σούταρε με δύναμη αλλά ο Κέλεχερ απέκρουσε σε κόρνερ.

19' Τεράστια διπλή ευκαιρία για την Ελλάδα! Ο Μπακασέτας έκανε ωραία κίνηση και εκτέλεσε μέσα από την περιοχή. Ο Κέλεχερ απέκρουσε, ενώ ο Παυλίδης στη συνέχεια δεν μπόρεσε να σκοράρει σε δεύτερη προσπάθεια. 

29' Νέα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Οι διεθνείς άλλαξαν ωραία την μπάλα. Ο Τζόλης έκανε περιστροφή στην περιοχή και έστρωσε για τον Γιαννούλη, ο οποίος σούταρε από πλάγια θέση αλλά ο Κέλεχερ απομάκρυνε με τα πόδια.

48' Στην πρώτη φάση του β' ημιχρόνου η Ελλάδα σκόραρε. Η μπάλα άλλαξε ωραία απ' τους διεθνής, ο Τζόλης έστρωσε για τον Μπακασέτα, ο οποίος με δυνατό βολέ λίγο έξω απ' τη μεγάλη περιοχή κάρφωσε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, κι αφού υπήρξε και μια ελαφρά επαφή σε πόδι αμυντικού της Ιρλανδίας αλλάζοντας όσο... έπρεπε την πορεία προς το τέρμα.

Ο αρχηγός της Εθνικής δεν έκρυψε τη συγκίνησή του. Όλοι οι παίκτες πήγαν πάνω του και σχημάτισαν μια μεγάλη αγκαλιά. Ο «Μπάκα» έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο, το φίλησε και το ύψωσε στον ουρανό!

69' Εξαιρετική επέμβαση του Βλαχοδήμου που έδιωξε σε κόρνερ την κεφαλιά του Τέιλορ.

92' Ο Κέλεχερ έκανε λάθος, ο Μάνταλος -φορώντας πια το περιβραχιόνιο- έκλεψε την μπάλα, κι αφού απέφυγε τον Ιρλανδό γκολκίπερ, πλάσαρε σε άδειο τέρμα από πλάγια θέση για το τελικό 2-0.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Σιώπης, Κουρμπέλης (82' Τσιμίκας), Μπακασέτας (72' Ζαφείρης), Τζόλης (82' Μάνταλος), Μασούρας (65' Πέλκας), Παυλίδης (72' Δουβίκας).

Ιρλανδία: Κέλεχερ, Μπρέιντι, Σκέιλς, Κόλινς, Ο'Σέι (83' Μακατιέρ), Κάλεν, Νάιτ (73' Μόλουμπι), Σμόντικς (74' Τζόνστον), Πάροτ, Φέργκιουσον (57' Τέιλορ), Ογκμπένε (57' Εμποσέλε).

εθνική ΕλλάδαςNations LeagueΕθνική ομάδαΕθνική Ιρλανδίαςειδήσεις τώρα