Αθλητισμός|17.10.2024 12:20

Αντώνης Παπακωνσταντίνου: «Ένιωσα τιμή και περηφάνια για αυτό που πετύχαμε στο Παρίσι - Ήθελα καιρό να δοκιμάσω το IRONMAN»

Ανδρέας Καρακάσης

Πώς μπορεί να συνδεθεί η κωπηλασία με το τρίαθλο και την αύξηση κιλών; Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου έχει την απάντηση. Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στο Παρίσι στην κατηγορία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών μίλησε στο ethnos.gr και αποκάλυψε όλα όσα έζησε σε αυτό το μαγικό ταξίδι των Ολυμπιακών Αγώνων, τι σημαίνει για εκείνον ο «αδερφός» του όπως τον αποκαλεί Πέτρος Γκαϊδατζής, αλλά και για το «IRONMAN Greece» που διεξάγεται το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου στον Μαραθώνα.

Πώς αισθάνθηκες με την όλη εμπειρία στο Παρίσι;

Ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από όλα όσα έχω βιώσει τόσα χρόνια από αγώνες κωπηλασίας. Δεν είχε καμία σχέση με άλλους αγώνες. Ήταν μία μοναδική εμπειρία, που πραγματικά ελπίζω να μπορέσω να την ξαναζήσω.

Και κάπως έτσι ήρθε και το χάλκινο μετάλλιο. Πώς ένιωσες όταν συνειδητοποίησες ότι τερμάτισες και κατάφερες να κερδίσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο;

Εκείνη τη στιγμή δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Δεν μπορούσα να καταλάβω τη σημαντικότητα του μεταλλίου. Διότι παρά τα μετάλλια που έχω κατακτήσει σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Σίγουρα ένιωσα χαρά και περηφάνια για αυτό που είχα πετύχει.

Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έγινε γιατί εγώ πριν από 20 χρόνια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας είχα πάει να δω τον Βασίλη Πολύμερο και τον Νίκο Σκιαθίτη, οι οποίοι είχαν κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στο άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα που πήρα και εγώ μετάλλιο. Ο κύριος Βασίλης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου πέρασε το μικρόβιο της κωπηλασίας και το να παίρνω το τελευταίο μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα είναι πραγματικά ανατριχιαστικό.

Πόσοι μήνες προπόνησης και προετοιμασίας χρειάζονται για να φτάσει ένας αθλητής σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας;

Εγώ ξεκίνησα με την εθνική ομάδα το 2015. Το 2016 διαγωνίστηκα για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η επόμενη χρονιά ήταν λίγο περίεργη, καθώς έδωσα πανελλήνιες κανονικά και πέρασα στο Βιολογικών Εφαρμογών στα Γιάννενα.

Μετά από το 2017 ενσωματώθηκα σε ένα πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας και ήμουν σχεδόν καθημερινά στο Σχοινιά όπου και προπονούμασταν καθημερινώς. Το 2019, όταν ήμουν 20 χρονών, ξεκίνησα εντατική προετοιμασία  για να μπω στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Ο στόχος των Ολυμπιακών ήταν μακρινός ακόμη.

Εκείνη τη χρονιά γνώρισα τον Πέτρο και αρχίζαμε να δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ο Πέτρος τα παράτησε και εγώ από το 2020 προσπαθούσα εν μέσω πανδημίας και γενικότερης πίεσης να συνεχίσω την εντατική προπόνηση σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα ούτε στα ατομικά να προκριθώ.

Το 2022 συνέχισα τις ατομικές προπονήσεις. Πίστευα πάντα ότι ο Πέτρος θα γυρίσει και έτσι και έγινε. Το 2023 είχαμε τις καλές μας στιγμές, μείναμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στις προπονήσεις, καταφέραμε τον περασμένο Μάιο στη Λουκέρνη να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Τι σημαίνει  για σένα ο Πέτρος Γκαϊδατζής;

Ο Πέτρος για μένα είναι σαν αδερφός μου. Έχουμε μοιραστεί τόσες δυνατές στιγμές μαζί που πια δε θα ήθελα να τις έχω ζήσει με κανέναν άλλο. Υπήρχε πάντα κατανόηση με κοινό στόχο. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρω ότι έχω ζήσει αυτές τις στιγμές μαζί του και θα τις έχω για πάντα παρακαταθήκη.

Υπάρχουν παιδιά στις μέρες μας που να θέλουν να ξεκινήσουν κωπηλασία και πόσο εύκολο είναι βάσει των υποδομών για ένα παιδί να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο;

Ασφαλώς και υπάρχουν και αυτό φαίνεται και από τις επιτυχίες που είχαμε φέτος στις νεότερες κατηγορίες. Η κωπηλασία είναι ένα υγιές άθλημα. Χτίζει χαρακτήρες. Είναι άλλωστε μία πολύ καλή λύση πέρα από τα γνωστά ομαδικά ή ατομικά αθλήματα.

Η κωπηλασία δε θεωρείται επαγγελματικό άθλημα, αλλά ερασιτεχνικό. Σε επίπεδα εθνικής όλα εξαρτώνται από τους ομίλους που τα παιδιά ανήκουν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η οικογένεια. Και οικονομικό, καθώς χορηγοί δεν υπάρχουν.

Εμείς περνάμε 300 από τις 365 ημέρες στο εθνικό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, Είναι σαν κανονικό σπίτι μας, ωστόσο υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία παλεύει να λύσει μόνη της η ομοσπονδία χωρίς καμία κρατική βοήθεια.

Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος; Είσαι σε περίοδο ξεκούρασης; Έχουν σταματήσει οι προπονήσεις;

Οι προπονήσεις δε σταματάνε ποτέ. Είναι η ζωή μου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς η ελαφριά κατηγορία σκιφ που συμμετείχα καταργείται οπότε πρέπει να αρχίσω να προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα και να παίρνω κιλά.  Αυτή την περίοδο θέλω να δοκιμάσω και νέα πράγματα και προετοιμάζομαι για τον αγώνα τριάθλου IRONMAN 2024 ο οποίος θα γίνει και στο Σχοινιά εκεί που περνάω όλη την ημέρα μου ουσιαστικά.

Τι σημαίνει για σένα αυτή η συμμετοχή στο IRONMAN;

Εγώ με το τρίαθλο δεν είχα καμία σχέση, όμως ο φυσιοθεραπευτής της Εθνικής ομάδας, Ανδρέας Καλογερόπουλος μου δάνεισε το ποδήλατο του το 2021 και έτρεξα τους πρώτους αγώνες τριάθλου. Ήθελα πολύ καιρό να δοκιμάσω τον συγκεκριμένο αγώνα, ο οποίος είναι τρομερά απαιτητικός.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για να λάβει κανείς μέρος στο IRONMAN;

Αν και είμαι ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει, καθώς εγώ ξέρω από κουπί, ωστόσο αν και έχω και πολύ τρέξιμο και πολύ ποδήλατο στην προπόνησή μου, αυτό που έκανα είναι να πιέζομαι όσο περισσότερο γίνεται. Εγώ το έκανα γιατί ήθελα να δοκιμάσω και άλλα πράγματα και σε συνεργασία με την MDA Hellas για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη νόσο του ALS (νόσος της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης).

Στον αγώνα θα βρεθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές και αθλητές με σπουδαίες διακρίσεις στο τρίαθλο. Πώς νιώθεις που θα συναγωνιστείς με αυτούς;

Αρχικά νιώθω ιδιαίτερη τιμή καθώς μου δόθηκε η μπλούζα με τον αριθμό 1 για να διαγωνιστώ στον αγώνα από την IRON MAN Greece. Σίγουρα, επειδή είμαι ανταγωνιστικός θέλω να πάω πολύ καλά. Μ ’αρέσει να τεστάρω τον εαυτό μου σε δύσκολες καταστάσεις.

Αντώνη το Λος Αντζελες είναι μακριά ακόμη;

Είναι τέσσερα χρόνια μακριά! Πάντα μου αρέσει να βάζω στόχους. Κάθε χρόνος είναι διαφορετικός. Θα βάλω στόχους στην προπόνηση να βελτιωθώ ατομικά και σίγουρα ο μεγάλος στόχος είναι μία πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024ολυμπιονίκηςκωπηλασίατρίαθλοΠαρίσι 2024