Χαράλαμπος Πιτσώλης: Ο φτερωτός λογιστής που νίκησε το χρονόμετρο και έγραψε ιστορία στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο
Κώστας Ασημακόπουλος«Τι έκανες πάλι ρε Μπάμπη;» Με αυτή τη φράση ο προπονητής Γιώργος Ζώρζος υποδέχτηκε τον αθλητή του Χαράλαμπο Πιτσώλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο λίγο μετά τον τερματισμό του στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας ενώ το χρονόμετρο έδειχνε χρόνο 2 ώρες 18 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα. «Αν έκανε αυτό τον χρόνο στον Αυθεντικό τότε σε μία φλατ διαδρομή μπορεί να φλερτάρει και με το 02:14:00», συμπλήρωσε ο Ζώρζος για τον 31χρονο αθλητή του από του Ζωγράφου.
«Με βοήθησε η θερμοκρασία και ο αέρας»
Ο λογιστής με τα φτερωτά πόδια έσπασε το φράγμα των 2 ωρών και 20 λεπτών που κυνηγούσε τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Απρίλιο στη Βιέννη έκανε 2:20:22 αλλά δεν περίμενε με τίποτα πως θα έσπαγε τις 2 ώρες και 19 λεπτά: «Πραγματικά ούτε εγώ δεν περίμενα αυτή την επίδοση. Ένιωθα πως ήμουν καλά το τελευταίο διάστημα και αυτό φαίνονταν και από τις εμφανίσεις μου σε πρόσφατους αγώνες σε Πάτρα και Γιάννενα. Αλλα δεν περίμενα να κατέβω τόσο κάτω από το 2:20:00. Σίγουρα με βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, η χαμηλή θερμοκρασία αλλά και ο αέρας», είπε στο ethnos.gr ο μεγάλος πρωταγωνιστής του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Χαράλαμπος Πιτσώλης.
Τα γούρια του Μαριλένα και Παναγιώτης
Στον τερματισμό τον περίμενε η σύζυγος του και παλιά μαραθωνοδρόμος Μαριλένα με την οποία μάλιστα γνωρίστηκε μέσα από τα δρομικά δρώμενα αλλά και ο 2χρονος γιος του Παναγιώτης που το 2022 στην πρώτη του νίκη ήταν και το μεγάλο του γούρι. Ομως η στιγμή που θα μείνει αξέχαστη σε όλους ήταν όταν περίμενε και αγκάλιασε τον δεύτερο και νικητή του περσινού Μαραθωνίου Παναγιώτη Καραΐσκο δείχνοντας το μεγαλείο του ίδιου αλλά και του ιστορικού Αγώνα.
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης πέρασε στο κλειστό κλαμπ των Ελλήνων δρομέων που έχουν νικήσει πάνω από μία φορά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Αυτό το έχουν καταφέρει άλλοι δύο δρομείς. Ο Νίκος Πολιάς με 4 νίκες και ο Χρήστος Ντούμας με 2 νίκες.
«Τσούκου, τσούκου τερμάτισα»
Οι καλές καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ούριο άνεμο φούσκωσαν τα...πανιά του μετά το 30χιλιόμετρο και μετά από μία σωστή διαχείριση έβαλε πλώρη για την πρωτιά: «Στα πρώτα χιλιόμετρα έγιναν πολλές αλλαγές μπροστά αλλά έμεινα συγκεντρωμένος και κράτησα το ρυθμό μου. Είχα υπομονή. Δεν σκεφτόμουν την πρωτιά αλλά το πως θα κρατήσω το ρυθμό για να πιάσω τα όρια μου. Μετά τις ανηφόρες έκανα επανεκτίμηση. Εδωσα ανάσες στο σώμα μου και τσούκου τσούκου βρήκα το ρυθμό μου».
Η μέρα που τον πήρε η καθηγήτρια από το χέρι
Πάντα χαμογελαστός και θετικός ένα παιδί έξω καρδιά νιώθεις πως σου γελάει ακόμα και όταν μιλάει για τις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του αγωνίζεται. Ξεκίνησε από κολύμβηση, έπαιξε μπάσκετ αλλά τον κέρδισε ο στίβος όταν η καθηγήτρια του Θεοδώρα Λεοντοπούλου τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στον θρυλικό Γιώργο Ζώρζο που ακόμα και σήμερα είναι προπονητής του στον ΓΑΣ Ιλισός.
Δυνατός στο πρόσθιο
Ο ίδιος πάντως θυμάται την εποχή που έκανε πρόσθιο στο κολυμβητήριο Ζωγράφου και όλοι μιλούσαν για τα δυνατά του πόδια: «Παιδάκι του δημοτικού ήμουν και έκανα 50 δεύτερα το 50αρι επειδή στο συγκεκριμένο αγώνισμα θέλει πόδια. Τα χέρια μου δεν ήταν τόσο δυνατά. Μετά έκανα λίγο μπάσκετ και ύστερα ήρθε η κυρία Λεοντοπούλου και με πήρε από το χέρι και με πήγε στον Ζώρζο. Αυτό ήταν. Ξεκίνησα με μικρές αποστάσεις, μετά μπήκα 1.500, ύστερα στα 3.000μ. και όσο περνούσε ο καιρός τόσο έτρεχα 5αρι και 10αρι μέχρι που μπήκα στους μαραθωνίους από το 2018. Από τότε τρέχω συνέχεια στον Μαραθώνιο της Αθήνας».
Λογιστική στην Πάτρα
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης σπούδασε λογιαστική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και σήμερα εργάζεται ως βοηθός λογιαστή σε εταιρεία με παιδικά ρούχα. Το ευτύχημα είναι πως και οι επιχειρηματίες και οι συνάδελφοι του του συμπαραστέκονται και τον βοηθούν για τις ανάγκες των αγώνων και της προετοιμασίας: «Σπούδασα λογιστική στην Πάτρα όπου ήταν και η μόνη περίοδος που έφυγα από την Αθήνα αλλά δε σταμάτησα τις προπονήσεις. Επαγγελματικά ασχολούμαι με τα λογιστικά. Είμαι βοηθός λογιστή. Αν δεν είχα τη στήριξη των συναδέλφων μου και της επιχείρησης που εργάζομαι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Μου έδωσαν ένα τριήμερο άδεια για να τρέξω στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και φυσικά τους αφιερώνω το μετάλλιο όπως βέβαια στην οικογένεια μου, στην Μαριλένα και στον Παναγιώτη. Ευχαριστώ επίσης τους χορηγούς μου Saucony αθλητικά είδη, Τerranova συμπληρώματα, οπτικά Λάσκαρης».
Προετοιμασία στο δρόμο
Κάτοικος Λαγονησίου κάνει την προετοιμασία του τρέχοντας ακόμα και σε δημόσιο δρόμο με όλα τα ρίσκα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα: «Έκανα την προετοιμασία μου στο στάδιο του Ζωγράφου, στον Υμηττό αλλά και στους δημόσιους δρόμους κοντά στο σπίτι μου στο Λαγονήσι. Εντάξει είναι λίγο επικίνδυνο αλλά για οικονομία χρόνου επιλέγω τις λιγότερο επισφαλείς διαδρομές».
«Να ακούς την καρδιά σου»
Όσο για τον μεγάλο του στόχο και το όνειρο του στη συνέχεια της καριέρας του είπε: «Θέλω να τρέξω σε όλους τους major αγώνες. Δεν τολμώ να πω κάτι για Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν το ιδανικό. Θέλω να ευχαριστιέμαι τους αγώνες μου, να έχω υγεία και να είμαι χρήσιμος στην οικογένεια μου, στους συναδέλφους μου και στην κοινωνία. Αυτή είναι και η συμβουλή μου στους νέους αθλητές. Να ακούν την καρδιά τους και να προοδεύουν πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως αθλητές αγαπώντας αυτό που κάνουν».
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες