Αθλητισμός|28.07.2019 22:52

Ανέτα και Μαρία Κυρίδου στο «Εθνοσπόρ»: Oι θεσσαλονικιές που τραβάνε κουπί για το Τόκιο

Κώστας Ασημακόπουλος

Η Αννέτα και η Μαρία Κυρίδου ξεκίνησαν την κωπηλασία όταν 11 και 9 χρονών αντίστοιχα και μετά από μία δεκαετία σκληρής και κοπιαστικής δουλειάς ήρθε η ώρα να ονειρευτούν την πρώτη τους πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πρώτα ξεκίνησε η Αννέτα μετά την προτροπή της μητέρας της και ακολούθησε και η Μαρία μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Αμφότερες σάρωσαν τα μετάλλια στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας και προετοιμάζονται για τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του καλοκαιριού που θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την ολυμπιακή πρόκριση. Η 19χρονη Μαρία ανήκει ακόμα στην κατηγορία των νεανίδων και στις 18-19 Μαΐου θα αγωνιστεί στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στη Γερμανία, 1-2 Ιουνίου θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λουκέρνης.

«Αρμονία σώμα και μυαλό»

Υπό τις οδηγίες του κορυφαίου Ιταλού ομοσπονδιακού προπονητή Τζιάνι Ποστιλιόνε οι δύο θεσσαλονικιές αθλήτριες βρίσκονται στο κωπηλατοδρόμιο του σχοινιά όπου πραγματοποιούν σκληρές προπονήσεις. «Η καθημερινή μας προπόνηση είναι γύρω στις επτά ώρες και δεν είμαστε μόνο μέσα στο νερό. Κάνουμε ενδυνάμωση, τρέξιμο και φυσικά όταν δεν έχει καλό καιρό η προετοιμασία γίνεται στο εργόμετρο (σ.σ.προσομοιωτής βάρκας). Η κωπηλασία απαιτεί σκληρή προετοιμασία και πρέπει το σώμα και το μυαλό να βρίσκονται σε αρμονία», είπε στο «Eθνοσπόρ».

Ονειρικό το 2018

Η 21χρονη Αννέρα έχει ήδη κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων το 2016, χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 το 2017 και  ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό το 2018. Η Μαρία το 2018 σάρωσε τα χρυσά σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και αποκορύφωμα της ξέφρενης πορείας της με την Χριστίνα Μπούρμπου ήταν το χρυσό στους Ολυμπιακού Αγώνες Νέων.

«Η μία δίνει κουράγιο στην άλλη»

Ο μεγάλος στόχος των αδελφών Κυρίδου είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στόχος ρεαλιστικός αλλά εξαιρετικά δύσκολα καθώς σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και μετράει η εμπειρία. «Πράγματι δεν έχουμε τη μεγάλη εμπειρία άλλων πληρωμάτων από το εξωτερικό αλλά οι διεθνείς εμφανίσεις που έχουμε κάνει μας δίνουν το δικαίωμα να ονειρευόμαστε την πρόκριση. Αισθανόμαστε δυνατές. Η μία δίνει κουράγιο στην άλλη για να περνάμε τις δυσκολίες».

«Να πετύχουμε κάτι μεγάλο»

Μέσα στο καλοκαίρι υπάρχουν ακόμα τα παγκόσμια κύπελλα στην Πολωνία και στην Ολλανδία και η πρόκριση για το Τόκιο θα περάσει μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στο Λιντς της Αυστρίας τέλη Αυγούστου: «Το παγκόσμιο είναι ο στόχος μας. Εκεί θα κριθεί η πρόκριση μας στο Τόκιο. Θα πάμε βήμα βήμα για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για μας και την ομάδα μας. Ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστέκονται και φυσικά τον χορηγό μας που είναι η Stiximan», συμπλήρωσαν.

Σπουδές στις ΗΠΑ

Οι δύο κοπέλες στερήθηκαν πολλά στη ζωή τους και έχουν εισπράξει ελάχιστα. Οι κόποι δεν ανταμείβονται στην κωπηλασία αλλά μέσα στα πλάνα τους είναι μία υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να τις συνδυάσουν με τον πρωταθλητισμό.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΣπορΑννέτα ΚυρίδουΟλυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοκωπηλασίαΜαρία Κυρίδου