Αθλητισμός|17.05.2019 12:20

Απίστευτο: Μόνο Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ πάνω απ' τον Τσιτσιπά (pic, vids)

Γιάννης Σκόκας

Πριν από μερικά χρόνια οι αναρίθμητοι fans του ελληνικού τένις δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα ερχόταν η μέρα που κάποιος Ελληνας τενίστας θα βρισκόταν στην ελίτ, ενός εκ των δημοφιλέστερων (αν όχι του δημοφιλέστερου) ατομικού αθλήματος στον πλανήτη. Μέχρι που εμφανίστηκε στα κορτ ο εκπληκτικός Στέφανος Τσιτσιπάς, του οποίου η κατακόρυφη πρόοδος τον έχει φέρει στο top 10 του παγκόσμιου τένις.

Και όπως φαίνεται, ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας, ο οποίος ρίχνεται στη μάχη της οχτάδας απέναντι στον Ρότζερφ Φέντερερ στο τουρνουά της Ρώμης, δεν αρκείται σε αυτά αλλά στοχεύει ακόμη ψηλότερα. Στοχεύει στην κορυφή του ATP Ranking, που εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με τις ίδιες επιτυχίες και φυσικά με προσήλωση και σκληρή δουλειά, αργά ή γρήγορα θα φτάσει μέχρι και το νούμερο 1. Για όσους παρακολουθούν και γνωρίζουν το τένις, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου του υψηλού επιπέδου των παικτών που βρίσκονται στο top 20.

Ποιος όμως πλέον μπορεί να έχει αμφιβολίες ότι ο 20χρονος Τσιτσιπάς δεν μπορεί να τα καταφέρει; Μιλάμε άλλωστε για τον αθλητή, ο οποίος τον Μάιο του 2017 -μόλις πριν από δύο χρόνια- βρισκόταν στο νούμερο 207 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκτοτε όμως η άνοδός του υπήρξε συνταρακτική: τον Οκτώβριο του 2017 βρέθηκε στο νο. 95, τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε εντός της 50άδας (νο. 44), τον Αύγουστο του 2018 εντός της 20άδας (νο. 15), τον Απρίλιο του 2019 εισήλθε στο top 10, όπου πλέον βρίσκεται στο νο. 7. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια σκαρφάλωσε 200 θέσεις στο ranking!

Το πλέον εντυπωσιακό για τον Τσιτσιπά είναι πως αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο hot όνομα στο παγκόσμιο τένις μετά τους θρύλους του αθλήματος Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, τους οποίους μάλιστα έχει κατορθώσει να νικήσει από μία φορά μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι τενίστες υψηλού επιπέδου δεν κατάφεραν ποτέ να επικρατήσουν και των τριών κορυφαίων μολονότι προσπάθησαν για μια ολόκληρη καριέρα.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει ο Στέφανος εντός του 2019 είναι πως στην ετήσια βαθμολογία που οδηγεί τους οχτώ καλύτερους της χρονιάς (ημερολογιακά) στο ATP World Tour Finals του Λονδίνου, που διεξάγεται στο τέλος της σεζόν, ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας όλων των εποχών βρίσκεται πίσω μόνο από το λεγόμενο Big 3 του τένις, δηλαδή Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, οι οποίοι κυριαρχούν στα Grand Slam και γενικώς στο τένις τα τελευταία 15 χρόνια.

Η βαθμολογία της top 8άδας για το 2019

Ο Τζόκοβιτς έχει συγκεντρώσει 3.405 βαθμούς, ακολουθεί ο Ναδάλ με 2.505 και ο Φέντερερ με 2.460 και τέταρτος πλέον είναι ο Τσιτσιπάς με 2.400 βαθμούς, 305 περισσότερους απ' τον πέμπτο στην κατάταξη Ντομινίκ Τιμ. Ο Στέφανος προφανώς έχει συμμετάσχει σε περισσότερα τουρνουά (12) από τους τρεις, οι οποίοι πλέον κάνουν πιο επιλεκτικές εμφανίσεις για να αποφύγουν την σωματική καταπόνηση καθώς και οι τρεις έχουν ταλαιπωρηθεί από σοβαρά προβλήματα τραυματισμών τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, και ο Αντι Μάρεϊ, ο οποίος συμπλήρωνε τους Big 4, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω σοβαρού προβλήματος στο ισχίο.

Δεν είναι τυχαίο που οι εκτιμήσεις των ειδικών του τένις αναφέρουν πως δεν θα αργήσει η στιγμή που ο Τσιτσιπάς όχι μόνο θα φτάσει στον τελικό ενός Grand Slam αλλά θα το κατακτήσει κιόλας...

Δείτε τη βαθμολογία του 2019:

Δείτε την τελευταία νίκη επί του Ναδάλ στη Μαδρίτη:

 

Δείτε τη νίκη επί του Φέντερερ στο Αυστραλιανό Οπεν:

Δείτε τη νίκη επί του Τζόκοβιτς στο Τορόντο:

 

Στέφανος ΤσιτσιπάςΤένιςΡότζερ ΦέντερερΝόβακ ΤζόκοβιτςΡάφαελ Ναδάλ