Αθλητισμός|17.05.2019 22:16

Αγιαξ: Η αρχηγική ομιλία του Ντε Λιχτ και η αφιέρωση στον Κρόιφ (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στα 19 του χρόνια, ο Ματάις ντε Λιχτ έχει περισσότερες εμπειρίες απ’ όσες αρκετοί 30άρηδες συνάδελφοί του. Βασικός στον Αγιαξ από τα 17 του, είναι πλέον αρχηγός και έχει συμπληρώσει εκατό παιχνίδια με την φανέλα του θρυλικού συλλόγου.

Η πρόωρη ωριμότητά του δεν φαίνεται μόνο στο γήπεδο, αλλά και όταν δίνει συνεντεύξεις. Ακόμα και όταν, ενδεχομένως έχοντας πιει… μια – δύο μπύρες παραπάνω, μιλάει στο παραληρούν κοινό που γιόρτασε με τους παίκτες την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ύστερα από μια πενταετία.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι δείξαμε σε όλο τον κόσμο περί τίνος πρόκειται ο Αγιαξ. Τι πόλη είναι το Αμστερνταμ. Δείξαμε σε όλους σε τι πιστεύουμε και αυτό είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο» είπε ο αρχηγός του «Αίαντα», προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη… τρέλα στους παρευρισκόμενους φιλάθλους.

«Δείξαμε σε όλους τι θέλει να βλέπει ο μεγάλος άνδρας που βρίσκεται εκεί πάνω και τι θέλει από εμάς» συμπλήρωσε ο Ντε Λιχτ, αναφερόμενος βεβαίως στον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ. Αυτό, άλλωστε, είναι το πρώτο πρωτάθλημα που κατακτά ο Αγιαξ, μετά τον θάνατο του «ιπτάμενου Ολλανδού», στις 24 Μαρτίου του 2016, σε ηλικία 68 ετών και ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

 

Μήλον της έριδος

Ο Ντε Λιχτ είχε την τιμητική του όλη την σεζόν με τις εμφανίσεις του, αλλά θα είναι από τα πιο «καυτά» ονόματα και το καλοκαίρι, αφού απασχολεί μεταγραφικά την… μισή Ευρώπη (και βάλε).

Η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει ήδη αποκτήσει τον καλό του φίλο και συμπαίκτη του Φρένκι ντε Γιονγκ, φάνταζε ως το φαβορί για να τον κάνει δικό της, αφού είχε συμφωνήσει και στα χρήματα με τον Αγιαξ (70 εκατομμύρια ευρώ).

Ο μάνατζερ του Ντε Λιχτ, Μίνο Ραϊόλα, θεωρεί ότι ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός αξίζει πλέον πολύ περισσότερα. Και, αν ανέβει η τιμή πώλησής του, βεβαίως, θα ανέβει και η δική του προμήθεια, όπως πιθανόν και τα χρήματα που θα λάβει ο Ματάις.

Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου μπαίνουν στο κάδρο για τον Ντε Λιχτ, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Αγιαξ, Εντβιν φαν ντερ Σαρ, να προβλέπει τις προάλλες ότι «ο Ντε Λιχτ θα πάει σε ομάδα της Αγγλίας ή της Ισπανίας».

Γιόχαν ΚρόιφΑγιαξποδόσφαιροΜατάις ντε Λιχτ