Αθλητισμός|17.05.2019 18:38

Παναθηναϊκός: Ο Μάιος του «ξεκαθαρίσματος» του ρόστερ!

Κώστας Γουλής

Το εφετινό καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό στον Παναθηναϊκό. Δίχως τους περσινούς «ασφυκτικούς» περιορισμούς στις μεταγραφές (απ’ τη στιγμή που ο σύλλογος πήρε φέτος αδειοδότηση), οι «πράσινοι» θα είναι πλέον σε θέση να κινηθούν σε όλο το εύρος της αγοράς για να καλύψουν τα κενά που έχουν εντοπιστεί, τη στιγμή που ο Νίκος Νταμπίζας έχει ήδη αποφασίσει το πώς θα γίνει εσωτερικά η «ανακατανομή» του μπάτζετ που θα έχει στα χέρια του.

Προς το παρόν όμως (παρά τις δεδομένες επαφές που έχουν γίνει με υποψήφιους στόχους), όλες οι κινήσεις που αφορούν την ενίσχυση των «πράσινων», μπαίνουν στο «ψυγείο». Και το μεγαλύτερο βάρος απ’ την πλευρά του 46χρονου τεχνικού διευθυντή πέφτει σε πρώτη φάση στο «ξεκαθάρισμα» του σημερινού ρόστερ, διαδικασία την οποία θέλει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου: Αρχικά με τις επεκτάσεις των συμβολαίων που έχουν αποφασιστεί (Κουρμπέλης, Μπουζούκης, Ινσούα, Χατζηγιοβάνης, Θεοχάρης, Μαυρομμάτης, Εμμανουηλίδης) κι ακολούθως με τις αποδεσμεύσεις ή τους «δανεισμούς» όλων όσοι δεν θα συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ανανεώσεις/επεκτάσεις

Στο κομμάτι των ανανεώσεων, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού, ο Νταμπίζας έκανε ένα πρώτο γύρο επαφών με όλους τους ποδοσφαιριστές που θέλει να «δέσει» το «τριφύλλι». Επιθυμώντας μέχρι το τέλος του μήνα να έχει έναν ξεκάθαρο «μπούσουλα» για το πώς θα πορευτεί. Στους πρώτους που θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να υπογράψουν νέα συμβόλαια, θα είναι οι Θεοχάρης, Μαυρομμάτης και Μπουζούκης. Αντίστοιχη κουβέντα θα γίνει με τους Χατζηγιοβάνη, Εμμανουηλίδη, ενώ οι υποθέσεις των Κουρμπέλη και Ινσούα αναμένεται να τραβήξουν περισσότερο χρονικά.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως και στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια του «τριφυλλιού», είναι πως με όλους θα βρεθεί εντέλει η «χρυσή τομή», όσο κι αν οι περιπτώσεις του «Κούρμπε» και του Ινσούα, φαντάζουν ως η πιο «δύσκολες» και θα χρειαστεί να γίνουν μικρές υπερβάσεις, για να υπογράψουν νέα συμβόλαια έως το 2022.

Αποδεσμεύσεις

Εξίσου «ζόρικη» κι εδώ η αποστολή του Νταμπίζα, ιδίως στις υποθέσεις των Μουνιέ και Αλτμαν, οι οποίοι δεν θα συνεχίσουν στο «πράσινο» ρόστερ. Αμφότεροι έχουν συμβόλαια έως το 2020 και θα πρέπει: α) Να βρουν ομάδα για να καλύψει μέρος του σημερινού συμβολαίου τους (400.000€ και 250.000€ αντίστοιχα) και β) Να καλύψει/πληρώσει ο Παναθηναϊκός το υπόλοιπο ποσό της «διαφοράς».

Δύσκολα πράγματα, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους «πράσινους». Και θα χρειαστεί να… περιμένουν μέχρι να βρουν ομάδες, απ’ τη στιγμή που το κλαμπ δεν είναι σε θέση να τους αποζημιώσει όλο το συμβόλαιό τους, για να «χωρίσουν» άμεσα.

Σε ότι αφορά τον Βαγγέλη Οικονόμου, όλα θα εξαρτηθούν απ’ την απάντηση που θα δώσει στην πρόταση που θα του καταθέσει ο Παναθηναϊκός για «γενναία» μείωση απολαβών που θα φτάνει το 40-50% (180.000€ το σημερινό συμβόλαιό του). Εάν ο 31χρονος αμυντικός το αποδεχθεί, θα συνεχίσει στους «πράσινους», καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί αριστεροπόδαρος στόπερ, ακόμη και για «μπακ-απ» στο ρόστερ. Εάν δεν δεχθεί την πρόταση του κλαμπ, τότε θα αναζητηθεί φόρμουλα για να λύσει το συμβόλαιό του, με καταβολή ενός μέρους του συμβολαίου του.

Προς την έξοδο οδεύει και ο Τζανδάρης αν και για τη δική του περίπτωση, δεν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη συμφωνία στις «κεφαλές» του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Δανεισμοί

Ο Παναθηναϊκός έχει -παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια- σοβαρό «θέμα» στο να «δανείζει» παίκτες που δεν «χωρούν» στο ρόστερ του. Δεν είναι ένα και δυο τα παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν και πλέον το συγκεκριμένο κομμάτι καλείται να το «δουλέψει» πολύ πιο έντονα (και βεβαίως αποτελεσματικά) το εφετινό καλοκαίρι. Γιατί υπάρχουν αρκετοί παίκτες προς δανεισμό.

Από τον Κότσαρη, τον οποίο ο Παναθηναϊκός θέλει να τον δώσει σε μία ομάδα (κατά προτίμηση του εξωτερικού) που θα του «δώσει» τουλάχιστον 20 ματς, για να βελτιωθεί και να επιστρέψει πολύ πιο έτοιμος μετά από ένα χρόνο, μέχρι τους Βέργο και Στάικο, οι οποίοι δεν κατάφεραν να «ανταποκριθούν» την εφετινή σεζόν και ήδη τους… καλοβλέπει ο (υπό περιορισμούς μεταγραφών) Πανιώνιος. Προς δανεισμό οδεύει και ο Παντελάκης που επίσης δεν «έδειξε» πράγματα στις λιγοστές ευκαιρίες που πήρε, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να «σπάσει» το συμβόλαιό του.

Υπάρχει δε, ενδεχόμενο να δοθεί δανεικός ακόμη και ο Καμπετσής, που απογοήτευσε στο β’ μισό της σεζόν και δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή εκκίνηση που έκανε στον α’ γύρο. Το πιο πιθανό πάντως, είναι πως θα πάρει ακόμη μία ευκαιρία στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας για να το «γυρίσει».

Το ίδιο ισχύει και για τον Αρμενάκα, που επίσης θα προσπαθήσει να πείσει στην προετοιμασία το τεχνικό τιμ πως αξίζει περισσότερες ευκαιρίες, μέχρι να οριστικοποιηθεί το ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

ποδόσφαιροSuperLeagueΠαναθηναϊκόςΓιώργος ΔώνηςρόστερΝίκος Νταμπίζας